Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ένα από τα φθηνότερα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής

Healthstories Ένα από τα φθηνότερα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη διάρκεια ζωής

Ένα από τα φθηνότερα φάρμακα για τον διαβήτη, η μετφορμίνη, μπορεί να είναι το κλειδί για την γήρανση, τη μείωση των επιπτώσεων από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, την παράταση της διάρκειας ζωής και την διατήρηση μιας καλής υγείας. Όλα σε ένα χάπι που είναι φθηνό, είναι ασφαλές και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι επηρεάζει τις βιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία.

Δεν είναι ακριβώς σαφές πώς η μετφορμίνη που χορηγείται για τον διαβήτη, επηρεάζει τη γήρανση, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι δρα σε πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά της γήρανσης – αλλαγές στα κυτταρικά, χρωμοσωμικά και μοριακά επίπεδα που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτοί οι μετασχηματισμοί είναι που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι ή άνοια, συχνά γνωστές ως «ασθένειες της γήρανσης».

Η μετφορμίνη για τον διαβήτη στοχεύει και στη γήρανση;

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μετφορμίνη στοχεύει αυτές τις κυτταρικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Το αποτέλεσμα των μελετών ήταν ότι όχι μόνο βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα άτομα με διαβήτη που έπαιρναν το φάρμακο είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου, καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους διαβητικούς και τους μη διαβητικούς που δεν έπαιρναν μετφορμίνη.

Η μετφορμίνη, το πιο ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο στον κόσμο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, έχει επίσης αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην ικανότητά της να επιβραδύνει τη γήρανση. Δεδομένου ότι η χρόνια φλεγμονή είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της γήρανσης και των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, η μείωση της φλεγμονής μπορεί να βελτιώσει την υγεία και τη διάρκεια ζωής.

Επιπλέον, η μετφορμίνη υπάρχει εδώ και 60 χρόνια και είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Steven Austad, διακεκριμένο καθηγητή και πρόεδρο στην Έρευνα για την Γήρανση στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ και ανώτερο επιστημονικό διευθυντή της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Έρευνας για τη Γήρανση.

Τι συμβαίνει όταν γερνάμε

Μετά την ηλικία των 60 περίπου, πολλοί από εμάς αρχίζουμε να εμφανίζουμε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, πολλές μορφές καρκίνου και άνοια. Επιπλέον, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, είναι πιο πιθανό να έχουν πολλές παθήσεις ταυτόχρονα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι η βιολογία της γήρανσης που οδηγεί αυτές τις ασθένειες, επομένως η πρόληψή τους σημαίνει επιβράδυνση της ίδιας της διαδικασίας γήρανσης. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι όχι μόνο να ζουν περισσότερο, αλλά να ζουν με λιγότερες ασθένειες, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια της υγείας.

Ωστόσο, ο FDA δεν αναγνωρίζει τη γήρανση ως κατάσταση που μπορεί να προληφθεί. Έτσι, κάθε ιατρικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Αλλά στοχεύοντας στη γήρανση και μετριάζοντας τις αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ή να αποτρέψουμε όλες αυτές τις καταστάσεις μαζί, κάτι που θα σήμαινε μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, σύμφωνα με τον Δρ. Nir Barzilai, διευθυντή του Ινστιτούτου Einstein for Aging Research και καθηγητή ιατρικής και γενετικής στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη.

Η μετφορμίνη προέρχεται από το Galega officinalis, ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο στην Ευρώπη, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της πεπτικής υγείας και προβλημάτων που μοιάζουν με τον διαβήτη. Το Galega περιέχει γουανιδίνη, η οποία, το 1918, αποδείχθηκε ότι μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. Η μετφορμίνη, μια συνθετική εκδοχή της γουανιδίνης, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως θεραπεία διαβήτη στη Γαλλία τη δεκαετία του 1950 και τελικά εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1995.

Περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή το φάρμακο για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Η μετφορμίνη λαμβάνεται επίσης «εκτός ετικέτας» για καταστάσεις όπως ο προδιαβήτης, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η αύξηση βάρους από άλλα φάρμακα, καθώς και για τα προφανή αντιγηραντικά οφέλη της, αν και ορισμένοι στην επιστημονική κοινότητα δεν έχουν ακόμα πειστεί.

Παρενέργειες και κίνδυνοι της μετφορμίνης

«Η μετφορμίνη έχει τόσο καλό προφίλ ασφάλειας όσο σχεδόν οποιοδήποτε φάρμακο μπορείτε να βρείτε», λέει ο Austad.

Επισημαίνει ότι τυχόν παρενέργειες από τη μετφορμίνη είναι γενικά ήπιες και συνήθως συνίστανται σε γαστρεντερικές διαταραχές και ανεπάρκεια βιταμίνης Β-12.

Άτομα κάτω των 50 ετών που ασκούνται ειδικά για την οικοδόμηση μυών μπορεί να μην επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα κατά τη λήψη μετφορμίνης.

«Αλλά για τους ανθρώπους που αρχίζουν να βιώνουν τις ασθένειες της γήρανσης, υπάρχουν πολλές ενδείξεις από παρατηρήσεις των γιατρών ότι είναι καλό».

Οι μελέτες παρατήρησης δεν είναι τόσο αυστηρές όσο οι κλινικές δοκιμές, κάτι που προσπαθεί να διορθώσει ο Barzilai, ένας από τους επιστήμονες που μελετούν τις επιδράσεις της μετφορμίνης στη γήρανση και ξεκινά την δοκιμή Targeting Aging with Metformin (TAME), με την συμμετοχή 3.000 ατόμων 65 έως 80 ετών, οι οποίοι θα λαμβάνουν μετφορμίνη για έξι χρόνια. Αυτές οι δοκιμές θα ελέγξουν εάν όσοι λαμβάνουν μετφορμίνη παρουσιάζουν καθυστερημένη εμφάνιση ή εξέλιξη χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Έρευνας για τη Γήρανση, η οποία βοηθά στη χρηματοδότηση της μελέτης.

Ο στόχος για τον Barzilai είναι να αποδείξει και να πείσει τον FDA ότι η γήρανση μπορεί πράγματι να αντιμετωπιστεί ως ασθένεια – και ότι η μετφορμίνη είναι το εργαλείο για να γίνει αυτό.

Πηγή: fortune.com

Διαβάστε επίσης

ΠΕΦ: Οι επενδύσεις θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων 

Έξυπνοι τρόποι να περιορίσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας

Exit mobile version