Ένα μη ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα καθώς τα έως τώρα πειράματα υποδεικνύουν, ότι διατηρεί το σπέρμα αναισθητοποιημένο για τουλάχιστον μερικές ώρες – τόσο πολύ ώστε να σταματήσει να φθάνει στο ωάριο. Μαλιστα, όπως αναφέρει το BBC, δεν περιέχει ορμόνες, σε αντίθεση με αυτά που παίρνουν οι γυναίκες.
Συγκεκριμένα, το χάπι βάζει στο στόχαστρο την πρωτεΐνη που ελέγχει το «κολύμπι» του σπέρματος, πράγματι καθυστερεί το σπέρμα για μερικές ώρες. Έτσι, το σπέρμα δεν προλαβαίνει να φτάσει στο ωάριο. Οι έρευνες προς το παρόν έχουν γίνει μόνο σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κουνέλια και έπειτα σε ανθρώπους.
Στόχος είναι ο χρήστης να παίρνει το χάπια περίπου μια ώρα πριν το σεξ και να έχει στον νου του ότι μετά από λίγες ώρες η επίδρασή του θα περάσει.
Παρενέργειες
Όπως ήδη αναφέρθηκε, το χάπι αυτό δεν περιέχει ορμόνες, έτσι δεν υπάρχει φόβος ότι θα προκαλέσει παρενέργειες στην τεστοστερόνη ή άλλες ανδρικές ορμόνες.
Το χάπι αυτό μπλοκάρει μια πρωτεΐνη, τη διαλυτή αδενυλική κυκλάση (ή sAC), η οποία ελέγχει το «κολύμπι» του σπέρματος.
Σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, μια μόλις δόση του φαρμάκου – που ονομάζεται TDI-11861 – ακινητοποίησε το σπέρμα πριν, κατά τη διάρκεια και έπειτα από τη σεξουαλική επαφή.
Η επίδραση του χαπιού διάρκεσε περίπου τρεις ώρες. Αν τελικά το χάπι είναι αποτελεσματικό και σε ανθρώπους, οι άνδρες θα μπορούν να το παίρνουν όποτε χρειάζεται σαν αντισυλληπτικό.
Αντισυλληπτικό χάπι και χρήση προφυλακτικού
Σε κάθε περίπτωση, θα χρειάζεται βέβαια και η χρήση προφυλακτικού για την αποτροπή μετάδοσης σεξουαλικών ασθενειών.
Ο Άλαν Πέισι, καθηγητής Ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δήλωσε σχετικά στο ΒΒC: «Υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για ένα αποτελεσματικό αντισυλληπτικό για άνδρες. Αν και έχουν δοκιμαστεί πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, καμία από αυτές δεν έχει φτάσει στην αγορά. Η προσέγγιση αυτή – με την “απενεργοποίηση” του ενζύμου που χρειάζεται το σπέρμα για να κολυμπάει – είναι πραγματικά πρωτοπόρα».
Την ίδια ώρα, άλλοι ερευνητές ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση για να σταματήσουν το κολύμπι του σπέρματος, μπλοκάροντας μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνειά του.
Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Σε απόγνωση οι φαρμακοποιοί – Μπαράζ ληστειών