Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Επίτροπος Κυριακίδου: “Απαράδεκτες οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου”

Επίτροπος Κυριακίδου: "Απαράδεκτες οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου"

Απαράδεκτες οι ανισότητες στην αντιμετώπιση του καρκίνου, τόνισε η Επίτροπος Κυριακίδου, προαναγγέλλοντας μάλιστα δράσεις. Οι ανισότητες όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου που παρατηρούνται μεταξύ κρατών μελών αλλά και στο εσωτερικό των κρατών μελών, είναι απαράδεκτες, τόνισε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στην έναρξη της διάσκεψη με αντικείμενο την εξάλειψη των ανισοτήτων στην αντικαρκινική περίθαλψη, που διοργανώνει στη Στοκχόλμη την Τετάρτη σε συνεργασία με τη Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενόψει της 4ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου.

«O έλεγχος είναι το κλειδί για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης. Ωστόσο, η κάλυψη για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού διαφέρει σημαντικά, από 6% έως 90%, και από περίπου 25% έως 80% για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτές οι ανισότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν», σημείωσε η κ. Κυριακίδου, παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα ανισοτήτων.

Η Επίτροπος Υγείας αναφέρθηκε στην έκδοση για πρώτη φορά του Ευρωπαϊκού Μητρώου Ανισοτήτων για τον Καρκίνο, το οποίο αποτελεί μέρος της προσπάθειας που γίνεται μέσω του Σχεδίου της Ευρώπης για τον Καρκίνο «να καταλάβουμε, να αντιμετωπίσουμε και το πιο σημαντικό να μειώσουμε τις ανισότητες σε σχέση με τον καρκίνο μεταξύ των κρατών των μελών και να στοχεύσουμε καλύτερα τις επενδύσεις σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών».

Σημαντική πρόκληση

Η κ. Κυριακίδου παραδέχθηκε πως η καταπολέμηση των ανισοτήτων στον τομέα της αντικαρκινικής περίθαλψης σε όλη την ΕΕ είναι μια σημαντική πρόκληση, προσθέτοντας πως θεωρεί πως «αν ταυτοποιήσουμε και κατανοήσουμε πού βρίσκονται αυτές οι ανισότητες, οι πιθανότητες επιτυχίας θα είναι πολύ μεγαλύτερες».

Υπενθύμισε πως το πρώτο Σχέδιο της Ευρώπης για τον Καρκίνο παρουσιάστηκε στο μέσο της χειρότερης κρίσης για τη δημόσια υγεία στη σύγχρονη εποχή, και εν μέσω αρνητικών επιπτώσεων στην πρόληψη και τη φροντίδα κατά του καρκίνου, σημειώνοντας πως η καταπολέμηση του καρκίνου είναι για την Πρόεδρο Φον ντερ Λάιεν, την ίδια και για πάρα πολύ κόσμο, προσωπική υπόθεση.

Τα τελευταία δύο χρόνια, πρόσθεσε, το Σχέδιο της Ευρώπης για τον Καρκίνο έχει εξελιχθεί σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες συνοδεύονται από μια χωρίς προηγούμενο οικονομική στήριξη.

Η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

Αναφερόμενη στα πρώτα ευρήματα των προφίλ κάθε κράτους μέλους όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως ο καρκίνος συνεχίζει να είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου, καθώς ευθύνεται για έναν στους τέσσερις θανάτους στην ΕΕ.

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο, συνέχισε, προκαλούνται από καρκίνο στους πνεύμονες, όμως το πλέον ανησυχητικό για την κ. Κυριακίδου είναι οι ανισότητες και οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ κρατών μελών.

«Μεταξύ και ακόμα και στο εσωτερικό των κρατών, «τα ποσοστά θνησιμότητας, οι παράγοντες κινδύνου και η πρόσβαση στη φροντίδα διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το φύλο ή την ηλικία» εξήγησε, κάτι που σημαίνει πως «άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και χαμηλότερα εισοδήματα επηρεάζονται περισσότερο, και η πρόσβαση στη φροντίδα είναι πιο περιορισμένη σε απομακρυσμένες περιοχές».

Η Επίτροπος σημείωσε για πρώτη φορά η ΕΕ έχει αναπτύξει νέες, σύγχρονες και βασισμένες στην επιστήμη συστάσεις για τους ελέγχους για καρκίνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συστάσεις προβλέπουν πιο στοχευμένες και διευρυμένες εξετάσεις ρουτίνας, οι οποίες καλύπτουν έξι τύπους καρκίνου που αφορούν πάνω από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου και θανάτους από καρκίνο σε όλη την ΕΕ.

Η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε επίσης στα επόμενα βήματα της Κομισιόν στο πλαίσιο του Σχεδίου Αντιμετώπισης του Καρκίνου, τα οποία περιλαμβάνουν μια νέα σύσταση για τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, καθώς και μέτρα για την επίτευξη περιβαλλόντων απαλλαγμένων από το κάπνισμα στο πλαίσιο του στόχου για μια γενιά απαλλαγμένη από το κάπνισμα έως το 2024.

Η κ. Κυριακίδου έκανε επίσης ειδική αναφορά στην προσπάθεια βελτίωσης της πρόσβασης των ασθενών και των αποθεραπευθέντων από τον καρκίνο σε οικονομικές υπηρεσίες. Όπως είπε, πολλές φορές άνθρωποι που κέρδισαν τη μάχη κατά του καρκίνου πρέπει να παλέψουν για το λεγόμενο «δικαίωμα στη λήθη» καθώς το ιατρικό τους ιστορικό «μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση σε ασφαλιστικές και οικονομικές υπηρεσίες, ακόμη και μετά από δεκαετίες ύφεσης».

Όπως ανέφερε, η Κομισιόν συνεργάζεται με επιχειρήσεις για τη διαμόρφωση ενός κώδικα συμπεριφοράς που να λαμβάνει υπόψη την ιατρική πρόοδο των τελευταίων χρόνων.

Το πρόγραμμα της διάσκεψης περιλαμβάνει μαρτυρίες και ανταλλαγή απόψεων με ασθενείς, και σειρά συζητήσεων με ειδικούς για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πρόληψης του καρκίνου, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και τον ρόλο των δεδομένων υγείας στο πλαίσιο της παροχής σύγχρονης και ισότιμης αντικαρκινικής περίθαλψης.

Εκτός από την κ. Κυριακίδου, κεντρικές ομιλίες στη διάσκεψη είχαν προγραμματιστεί να εκφωνήσουν η Υπουργός Υγείας της Σουηδίας Άκο Άνκαρμπεργκ Γιοχάνσον, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Δρ. Χανς Κλούγκε, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Ντάγκλας Ρ. Λόουι, και η Υπουργός Υγείας της Ισπανίας Καρολίνα Ντάριας Σαν Σεμπαστιάν.

Διαβάστε επίσης

Workshop για την ενίσχυση δεξιοτήτων των Επαγγελματιών Υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Σύσταση της Πολιτικής Προστασίας, για περιορισμό μετακινήσεων και οδηγίες προφύλαξης

Exit mobile version