Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο παραμένουν ακόμη και σήμερα εκτεθειμένοι σε μια σειρά από σοβαρούς κινδύνους ασθενειών και πρόωρου θανάτου, που συνδέονται με το κάπνισμα, με το φαινόμενο να έχει εκθετική αύξηση, όσο συνεχίζουν να καπνίζουν.
Οι άνθρωποι που διακόπτουν εντελώς το κάπνισμα και τη νικοτίνη, έχουν επί της ουσίας μεγαλύτερη διαφορά στα επίπεδα καλής υγείας, καθώς οι κίνδυνοι μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, εφόσον σταματήσουν το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος, είναι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής, όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην επιστημονική εκδήλωση για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος «Innovative Products Behind a Smoke-Free Future» που διοργάνωσε η PMI Science στην Ελβετία.
Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που δεν διακόπτουν το παραδοσιακό κάπνισμα; Στη συνήθεια αυτή, τα προϊόντα δίχως καύση έρχονται να «παίξουν» σημαντικό ρόλο. Τα προϊόντα που δεν έχουν καύση παράγουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα των επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Ο αντίκτυπος που έχει κάθε προϊόν σε αυτούς τους κινδύνους, που σχετίζονται με το κάπνισμα, μπορεί και πρέπει να αξιολογηθεί επιστημονικά ανά προϊόν, έτσι ώστε οι ενήλικες καπνιστές να έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή.
Οι προκλήσεις
Γιατί οι ενήλικες που δεν το κόβουν χρειάζονται μια ολόκληρη σειρά από εναλλακτικές λύσεις χωρίς καπνό αντί του τσιγάρου; Τι είδους εναλλακτικές είναι διαθέσιμες; Και ποια είναι η επιστήμη και η τεχνολογία πίσω από αυτά τα προϊόντα;
Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, έδωσαν ειδικοί επιστήμονες κατά τη διάρκεια του Open Science, στο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στο Neuchâtel της Ελβετίας, (Cube) και συντόνισε ο δημοσιογράφος Sukhi Hayer.
Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, τα προϊόντα χωρίς καύση δεν είναι ακίνδυνα και τα περισσότερα περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική. Ακόμα κι αν αυτά τα προϊόντα περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών από ό,τι βρίσκονται στον καπνό του τσιγάρου, εξακολουθούν να υπάρχουν ή να παράγονται κάποια.
Αλλά για τους ενήλικες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη ή καπνό, η επιλογή που μπορεί να μειώσει τους κινδύνους που προέρχονται από το κάπνισμα είναι πιθανότατα πολύ καλύτερη για την υγεία τους από το να μην αλλάξουν καθόλου και να παραμείνουν στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Τώρα, ακόμα κι αν ένας ενήλικας που καπνίζει επιλέξει να στραφεί σε μια καλύτερη εναλλακτική, χρειάζεται μια ή περισσότερες αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις αντί του συνεχούς καπνίσματος για να επιλέξει.
«Η καινοτομία έχει παράξει νέα προϊόντα που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε τους καπνιστές, δίνοντας επιλογή εκεί που πριν δεν υπήρχε», ανέφερε η Dr. Gizelle Baker VP Global Scientific Engagement, PMI, κάνοντας λόγο για το δίπολο «καπνιστής – μη καπνιστής», ως μοναδικές κατευθύνσεις. Όπως εξήγησε στην «εξίσωση» της στροφής των καπνιστών σε λιγότερο βλαβερές εναλλακτικές, υπάρχουν δύο παράγοντες: Η μείωση της έκθεσης σε τοξικές ουσίες και η συνέχιση της χρήσης των προϊόντων αυτών, ώστε να μην υπάρχει επιστροφή στο κάπνισμα ή διπλή χρήση (δηλαδή το άτομο να χρησιμοποιεί και το τσιγάρο και το εναλλακτικό προϊόν).
Τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης μακροπρόθεσμης επιδημιολογικής μελέτης, δείχνουν ότι, σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο, η αποκλειστική χρήση των προϊόντων καπνού χωρίς καύση ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου του πνεύμονα, εμφυσήματος και χρόνιας βρογχίτιδας. Οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μείωση της νοσηρότητας, που σχετίζεται με τη χρήση προϊόντων καπνού, κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Mathias Beutler, VP Product Category Management Heat Not Burn, σημείωσε πως στα προϊόντα μη καύσης δεν λαμβάνει χώρα η καύση του καπνού και αντιστοίχως οι υψηλές θερμοκρασίες και έτσι το αερόλυμα που παράγεται δεν περιέχει όλες αυτές τις στερεές και υγρές ουσίες που εμφανίζονται στο τσιγάρο με την καύση.
Η παρουσία βλαβερών και δυνητικά βλαβερών για την υγεία ουσιών μειώνεται δραματικά, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% και σε πολλές περιπτώσεις και το 95% συγκριτικά με το κλασικό τσιγάρο. Στο κλασικό τσιγάρο, έχουμε 6.500 συστατικά, εκ των οποίων περίπου τα 100 θεωρούνται βλαβερά ή δυνητικά βλαβερά για την υγεία σύμφωνα με τις αρχές δημόσιας υγείας.
«Μαθαίνουμε από το παρελθόν αλλά συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά», ανέφερε ο Davide Sciuscio, Reduced Risks Program Leader, διευκρινίζοντας πως η καινοτομία οδηγείται από τις ανάγκες των καταναλωτών». «Οι καταναλωτές μας οδηγούν, απαιτούν καλύτερα, νέα προϊόντα και αυτό οδηγεί το μετασχηματισμό και τον ανταγωνισμό και στη βιομηχανία».
«Αν ρυθμιστικοί περιορισμοί καθιστούν τα προϊόντα μη ελκυστικά, οι καταναλωτές δεν θα κάνουν την αλλαγή σε αυτά και θα συνεχίσουν να καπνίζουν τα περισσότερο επιβλαβή καπνικά προϊόντα καύσης». «Χρειαζόμαστε ένα καλό ρυθμιστικό πλαίσιο, που δεν θα εμποδίζει την είσοδο της καινοτομίας και που θα εξισορροπεί τις ανάγκες των ενήλικων χρηστών και θα προστατεύει ανήλικες και μη χρήστες», σημείωσε τέλος ο Robert Εmmett, Head of Product Intergration Oral Smokeless.
Οι ομιλητές συμφώνησαν πάντως, ότι για να αλλάξουν οι καπνιστές και να στραφούν σε προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε έγκυρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους κάθε προϊόντος.
Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: 43.748 νέα κρούσματα,154 θάνατοι και 91 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα
Έρχονται Χριστούγεννα με γρίπη – Επιβαρυμένη η εικόνα των παιδιών