Με πρωτόκολλο από το υπουργείο Υγείας θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις για την αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής ακτινοβολίας σε καπνιστές, προκειμένου να γίνεται έγκαιρη διάγνωση καρκίνου του μαστού.
Τη σχετική πρόταση έχει υποβάλει η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και το θέμα θα συζητηθεί στο εκπαιδευτικό και μετεκπαιδευτικό συνέδριο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με θέμα “Τρέχουσες Εξελίξεις στην Ακτινολογία”.
Πρωτόκολλο για την αξονική τομογραφία ως μέσο πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα
Ο επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Κυριάκος Στριγγάρης και ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου πως το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έχει ήδη εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας ένα πρωτόκολλο, με το οποίο οι ακτινολόγοι καθίστανται ομότιμοι και ισότιμοι με τους ογκολόγους στη διαχείριση ογκολογικών περιστατικών και στην πρόληψη του καρκίνου πνεύμονα.
Όπως είπαν, πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε άσκοπες αξονικές τομογραφίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι αν και έχουν υποβληθεί στην πλέον εξελιγμένη εξέταση PET/CT, ο ογκολόγος μπορεί να ζητήσει επιπλέον εξέταση.
Το PET/CT είναι ένα σύστημα απεικόνισης, που συνδυάζει την ποζιτρονική τομογραφία και την αξονική τομογραφία σε ένα μηχάνημα.
Αλλά, λόγω της έλλειψης πρωτοκόλλου, ασθενείς που έχουν ήδη κάνει PET/CT, καλούνται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως οι ογκολόγοι, να κάνουν απλή αξονική τομογραφία, για να διευκρινιστεί εάν ο όγκος είναι ενεργός.
Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να ανιχνευθεί από την PET/CT, εάν υπήρχε συντονισμός μεταξύ ακτινολόγων και ογκολόγων.
Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε επιπλέον ότι η Ακτινολογία σήμερα έχει κεντρικό ρόλο:
- Στην πανδημία COVID-19.
- Στα προγράμματα προληπτικού-προσυμπτωματικού ελέγχου του πλυθυσμού (ενδεικτικά, για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του πνεύμονα).
- Στον ογκολογικό ασθενή από την αρχική διάγνωση της νόσου, τη σταδιοποίηση, την επιλογή και το σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης και την εκτίμηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, μέσα από τις πλέον εξελιγμένες μεθόδους της Ογκολογικής Απεικόνισης.
- Στη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών σε όλο το φάσμα της Παθολογίας με εξειδικευμένες απεικονιστικές μεθόδους και τεχνικές, όπως στους Τομείς της Καρδιαγγειακής Απεικόνισης, Νευροακτινολογίας, Παιδοακτινολογίας, Υβριδικής Απεικόνισης, Απεικόνισης Μαστού και Μυοσκελετικού συστήματος. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αναβαθμίσει τις απεικονιστικές εξετάσεις με νέες τεχνικές, όπως η αξονική στεφανιογραφία, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς, η μαγνητική φασματοσκοπία, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη και η ελαστογραφία στους υπερήχους, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες της απεικόνισης.
- Στην εφαρμογή και χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις απεικονιστικές μεθόδους, ένα νέο ευρύ πεδίο έρευνας, που μελλοντικά αναμένεται να επιφέρει σημαντικό κλινικό όφελος.
Επιπρόσθετα, η Ακτινολογία σήμερα χρησιμοποιεί και αξιοποιεί τις τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις των συστημάτων απεικόνισης στην Επεμβατική Ακτινολογία, η οποία πλέον έχει κατακτήσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία όγκων (Επεμβατική Ογκολογία), αγγειακών και λοιπών παθήσεων καθώς και στη διαχείριση και θεραπεία αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων-Stroke (Επεμβατική Νευροακτινολογία).
Η Κλινική Ακτινολογία, ως μια Ιατρική Ειδικότητα συνυφασμένη με την τεχνολογία, συνεχώς εξελίσσεται, διευρύνεται και αναδεικνύεται. Η ενημέρωση και εκπαίδευση των Ακτινολόγων για τις τρέχουσες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις αποτελεί βασικό έργο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας με σκοπό το όφελος του ασθενούς.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος του πνεύμονα: Nέες θεραπευτικές προσεγγίσεις, στην εποχή της καινοτομίας
“Για Να Σωθεί Ένα Παιδί” – Ξεκίνησε η δημοπρασία για τα μετάλλια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη