Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τηλεϊατρικής στην οφθαλμολογία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του “ Προγράμματος υποβοήθησης της Χαμηλής Όρασης” του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ θα παρουσιαστεί το πλαίσιο του “Ελληνικού Συνεδρίου για τη Χαμηλή Όραση με Διεθνή Συμμετοχή”.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα τηλεϊατρικής για την αυτο-αξιολόγηση που μπορούν να κάνουν μερικώς βλέποντες, με παράλληλη μεταβίβαση του αποτελέσματος στον θεράποντα ιατρό. Σκοπός είναι η ενημέρωση του ιατρού για πρώιμες μεταβολές που μπορεί να υποδηλώνουν μια εξέλιξη της πάθησης.
Η οφθαλμολογία είναι ίσως η μοναδική ιατρική ειδικότητα που επωφελείται δραματικά από τις καταιγιστικές τεχνολογικές εξελίξεις. Έχουμε πρόοδο σε όλα τα επίπεδα διάγνωσης και θεραπείας στην οφθαλμολογία.
Αρχικά, όσον αφορά τις διαθλαστικές επεμβάσεις, διόρθωση δηλαδή μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού, έχουμε φτάσει πια σε τεχνολογίες που μπορούν τοπογραφικά κατευθυνόμενα να εξομαλύνουν την πλειοψηφία των μικροαποκλίσεων από τις παραμέτρους που στερούν από κάποιους ανθρώπους την ιδανική όραση. Είναι κάτι που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια και έχει παρουσιαστεί πρόσφατα σε πολλά επιστημονικά συνέδρια παγκοσμίως από την επιστημονική μας ομάδα.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 17-18 Σεπτεμβρίου στο ΚΕΔΕΑ (ώρα προσέλευσης 9:30 πμ) στο πλαίσιο του “ Προγράμματος υποβοήθησης της Χαμηλής Όρασης” το οποίο εκτός από την πλατφόρμα τηλεϊατρικής και αυτο-αξιολόγησης περιλαμβάνει και την εφαρμογή οπτικών και ηλεκτρονικών βοηθημάτων για μερικώς βλέποντες.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις των δυνατοτήτων υποβοήθησης της χαμηλής όρασης , οι τελευταίες εξελίξεις της διεθνούς έρευνας για τις παθήσεις που προκαλούν χαμηλή όραση, οι προοπτικές θεραπείας και επίδειξη εφαρμογών βοηθημάτων.
Διαβάστε επίσης
4 είδη άσκησης με ολιστικά αποτελέσματα για την υγεία σου
Προσωπικός γιατρός: Την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού – Αναλυτικά η διαδικασία