Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Kορύφωση της γρίπης τις επόμενες μέρες – Τι μας λένε επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ

Kορύφωση της γρίπης τις επόμενες μέρες – Τι μας λένε επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας – εικόνα ανάλογη με εκείνη πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Τις επόμενες μέρες αναμένεται κορύφωση στα κρούσματα, σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ, οι οποίοι παράλληλα μας εξηγούν τι φταίει για το πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της γρίπης φέτος.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σημάδια, που μαρτυρούσαν την επικείμενη έξαρση της γρίπης, την οποία είχαμε ξεχάσει ούτε λίγο ούτε πολύ την περίοδο 2020 – 2021, εξαιτίας των μέτρων κατά της COVID-19.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Παστέρ είχαν επισημάνει πως υπάρχει ανοδική τάση στα δείγματα, που αναλύουν. Ως αυτή την ώρα οι ασθενείς στη χώρα μας έχουν γρίπη τύπου Α (Η3N2).

Αναμένεται κορύφωση της γρίπης

Όπως μας λέει ο διευθυντής του Διαγνωστικού Τμήματος και των Εργαστηρίων Αναφοράς στο Ινστιτούτο Παστέρ Μανώλης Αγγελάκης: «Είμαστε σε ανοδική πορεία και θα δούμε τις επόμενες δυο εβδομάδες πού θα πάει. Πάντως έχουμε αύξηση των δειγμάτων και σαν επιτήρηση και σαν ασθενείς, που εξετάζουμε στο Παστέρ. Είναι γρίπη τύπου Α (Η3Ν2). Η κλασική γρίπη».

Σχεδόν το 3% των επισκέψεων στον γιατρό αφορά σε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, ποσοστό που είναι το υψηλότερο των τελευταίων μηνών και κατά 6 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2021.

«Φαίνεται ότι θα υπάρξει κορύφωση τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Όσο έχει υγρασία και κρύο, οι αναπνευστικοί ιοί επικρατούν στον πληθυσμό. Στην Ευρώπη, σε πολλά κράτη, παρατηρείται αύξηση του Η3Ν2, όπως και στην Ελλάδα. Νοσούν οι μικρές ηλικίες, λόγω των ανοικτών σχολείων», μας επισημαίνει ο μοριακός βιολόγος, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης του Ινστιτούτου Παστέρ Θάνος Κοσσυβάκης.

Υπενθυμίζει ότι η γρίπη έχει μεγάλη βαρύτητα, όπως και η COVID-19, ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους, για τούτο και είναι σημαντικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ως το καλύτερο μέτρο προφύλαξης.

«Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρξει άνοδος στα κρούσματα γρίπης, λόγω της άρσης των μέτρων. Στην ουσία πέρυσι η γρίπη είχε εξαφανιστεί, δεν είχαμε ούτε ένα κρούσμα. Από το 2004, που θυμάμαι, καμία άλλη χρονιά δεν υπήρξε, χωρίς να έχουμε απομονώσει τον ιό της γρίπης.

Το θέμα είναι ότι, πια, όποιος έχει συμπτώματα, συνήθως πάει στο φαρμακείο να κάνει τεστ για COVID-19 και δεν πάει σε κάποιο Κέντρο Υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κανένα σοβαρό κρούσμα

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παστέρ τονίζουν ότι επί του παρόντος δεν έχει καταγραφεί κάποιο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (με ή χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ) ή θάνατος από επιπλοκές του ιού.

«Τα δείγματα είναι πολύ λίγα, αλλά βλέπουμε ότι κυκλοφορεί ο ιός. Όμως δεν έχουμε δεχτεί καθόλου δείγματα από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στο εργαστήριο. Περιμένουμε να δούμε. Πιθανόν τα νοσοκομεία να ελέγχουν παράλληλα και για γρίπη, πέρα από την COVID-19», λέει ο κ. Κοσσυβάκης.

Τι φταίει για τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του φετινού εμβολίου

Στη χώρα μας συνήθως η περίοδος της γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο και η κορύφωση της δραστηριότητάς της είναι την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

Τα συμπτώματα είναι κυρίως τριήμερος πυρετός πάνω από 38, ατονία και πόνος στα κόκαλα (μυαλγία).

Το εμβόλιο κατά της γρίπης γενικά δεν πιάνει πολύ ψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, αλλά φέτος έπεσε δραματικά στο 16%.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Παστέρ εξηγούν ότι αυτός ο ιός είναι διαφορετικός από εκείνον του εμβολίου. Αυτό είναι κάτι αναμενόμενο, όταν αντιγονικά και γενετικά ο ιός διαφέρει στο εργαστήριο από το αντίστοιχο στέλεχος, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του εμβολίου.

«Λόγω του ότι τα δείγματα πέρυσι ήταν λίγα, επειδή δεν υπήρξαν πολλά περιστατικά γρίπης παγκοσμίως, δεν υπήρξαν δεδομένα για να παρασκευαστεί το φετινό εμβόλιο, πιθανόν να φταίει αυτό. Πάντως το ξέραμε από πέρυσι ότι φέτος θα έχουμε πρόβλημα με το αντιγριπικό εμβόλιο», τονίζει ο κ. Αγγελάκης.

Νέο Εργαστήριο Βιοασφάλειας

Το Ινστιτούτο Παστέρ ετοιμάζει Εργαστήριο Βιοασφάλειας Επιπέδου 3. Θα είναι το πρώτο και το μόνο στην Ελλάδα και θα μπορεί να κάνει καλλιέργεια και ανάλυση παθογόνων.
Για να πάρουμε μια ιδέα για τι, ακριβώς, πρόκειται, ας πάρουμε το παράδειγμα του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καλλιέργεια του συγκεκριμένου ιού.

Στο νέο Εργαστήριο οι επιστήμονες θα καλλιεργούν το αίμα του ασθενούς με τον ιό και θα μπορούν να πολλαπλασιάσουν τον ιό και να δουν, μεταξύ άλλων, εάν ο ασθενής έχει ποιοτικά, εξουδετερωτικά, αντισώματα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή κανένα από τα υπάρχοντα τεστ δεν μπορεί να μετρήσει εξουδετερωτικά αντισώματα των υπαρχόντων στελεχών. Μετρούν αντισώματα για το στέλεχος της Γιουχάν, το οποίο δεν υπάρχει πια.

Πηγή: mononews.gr

Διαβάστε επίσης

3 εύκολες ασκήσεις για γυμνασμένα πόδια

Υπόκλιση στη 15χρονη που γεννήθηκε χωρίς άκρα και είναι πρωταθλήτρια στο pole dancing

Οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις σε ΠΦΥ και ΕΣΥ και η δυσαρέσκεια του ΠΙΣ

Exit mobile version