Δεν είναι απίθανο να μας πιάσει κρίση χολής στις διακοπές. Λίγο να μην προσέξουμε τι θα φάμε και συμβαίνει, καταστρέφοντας τις λίγες μέρες ξεκούρασης και ξενοιασιάς. Οι πέτρες στη χολή είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο και τώρα ο στόχος είναι πώς να μην μας βγουν ξινές οι διακοπές.
«Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού, που βρίσκεται κάτω από το συκώτι και αποθηκεύει τη χολή, ένα υγρό, που βοηθά το σώμα να διαλύει το λίπος, που λαμβάνει από τα τρόφιμα. Σε μερικούς ανθρώπους μέσα στην κύστη σχηματίζονται μικρές πέτρες, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως και 15 εκατοστά. Το 80% αυτών αποτελείται από χοληστερόλη και έχει κιτρινοπράσινο χρώμα. Οι υπόλοιποι είναι λίθοι χρωστικών ουσιών, σχηματίζονται από χολερυθρίνη και το χρώμα τους είναι πιο σκούρο από αυτό των λίθων χοληστερόλης», εξηγεί ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.
Ο ρόλος της διατροφής
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ύφεση ή στην έξαρση των συμπτωμάτων. Ένα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διαιτολόγιο μπορεί να χαλαρώσει τη χοληδόχο κύστη, ώστε να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων.
Οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέγουν τροφές με χαμηλά λιπαρά και πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες. Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια επιτρέπονται, όπως και τα άπαχα κρέατα και ψάρια. Επιδείνωση των συμπτωμάτων μπορεί να προκαλέσουν τα τηγανιτά, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τα αυγά, τα όξινα τρόφιμα και τα αναψυκτικά.
«Και οι δύο τύποι χολόλιθων προκαλούν πόνο, ο οποίος εντοπίζεται στην άνω κοιλιακή χώρα, συνήθως στη δεξιά πλευρά, στον ώμο, την πλάτη ή το στήθος, δυσπεψία, έμετο, καούρα και φούσκωμα. Ο πρώτος τύπος χολόλιθων από χοληστερόλη είναι πιθανό να ανταποκριθεί σε συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, ενώ ο δεύτερος, από χολερυθρίνη, όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η οποία στις μέρες μας γίνεται λαπαροσκοπικά», σημειώνει ο Δρ. Ξιάρχος.
Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής για τον ασθενή είναι πολλά. Εκτός από το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, η λαπαροσκοπική μέθοδος προσφέρει γρηγορότερη ανάρρωση, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, μηδαμινή απώλεια αίματος, εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών που έχουν σχέση με το τραύμα και μείωση της πιθανότητας δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων. Δίνει δε τη δυνατότητα να χειρουργηθούν και άνθρωποι με επιβαρυμένη υγεία, ακόμα και ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Υποψήφιο για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι το 99% των ασθενών.
Διαβάστε επίσης
Στις επάλξεις για νέο κύμα καύσωνα – Έρχονται 45άρια
Πού μπορείτε να κάνετε σήμερα, Δευτέρα, δωρεάν έλεγχο για Covid-19