Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αυξήθηκαν τα περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 15η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Κακοποίηση των Ηλικιωμένων (ΑΠΕ. A/RES/66/127), προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το παγκόσμιο κοινό, όσον αφορά την κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι, ακόμη και μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, από ανθρώπους της οικογένειάς τους ή ανθρώπους υπεύθυνους για την φροντίδα τους γενικότερα.

Η κακοποίηση ηλικιωμένων είναι μια μεμονωμένη ή επαναλαμβανόμενη πράξη ή έλλειψη κατάλληλης δράσης, που συμβαίνει σε οποιαδήποτε σχέση όπου υπάρχει προσδοκία εμπιστοσύνης, η οποία προκαλεί βλάβη ή δυσφορία σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Αυτός ο τύπος βίας συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιλαμβάνει σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση, οικονομική και υλική κατάχρηση, εγκατάλειψη, παραμέληση και σοβαρή απώλεια αξιοπρέπειας και σεβασμού.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών:

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιστημονικό Τμήμα Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ διοργάνωσε, την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021, διεπιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Ευαισθητοποίηση για την υποστήριξη των ηλικιωμένων στην εποχή του COVID-19».

Στην έναρξη της ημερίδας ήταν καλεσμένοι ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κος Λυμπερίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας κος Καραϊτιανός, επικ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κος Σταμάτης.

Ο κος Λυμπερίδης, στον χαιρετισμό του, τόνισε την ευαισθησία που χαρακτηρίζει τους φυσικοθεραπευτές για κοινωνικά θέματα και την συνεχή προσπάθεια που καταβάλει ο Π.Σ.Φ. μέσω των επιστημονικών του τμημάτων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, τόσο των επαγγελματιών υγείας, όσο και του κοινού.

Ο κος Καραϊτιανός μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, την ανάγκη για ενημέρωση του κοινού για το θέμα και για την ανάγκη της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο κος Σταμάτης, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της ημερίδας, στον χαιρετισμό του μίλησε για την ανάπτυξη στρατηγικών, τόσο για την προστασία των ηλικιωμένων και των δικαιωμάτων τους, όσο και για την ανάπτυξη πολιτικών με στόχο την Υγιή Γήρανση.

Στην πρώτη τράπεζα ομιλητές ήταν οι κ.κ. Ελίζαμπεθ Μεσθεναίου, Κοινωνιολόγος, Ην. Βασίλειο, PhD, Kοινωνική Ερευνήτρια, Μανώλης Μέντης, Κοινωνικός λειτουργός, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Αργυρώ Σακελλαροπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, προϊσταμένη ΚΑΠΗ Δήμου Πατρέων και Ειρήνη Ξηρά, Ψυχοθεραπεύτρια, εθελόντρια στην γραμμή 10306.

Μετά τις ομιλίες και την εποικοδομητική συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Στην 2η τράπεζα ομιλητές ήταν οι κ.κ. Γεωργία Πέττα, Λέκτορας Φυσικοθεραπείας ΠΑΔΑ, Άρης Σεφεριάδης, Φυσικοθεραπευτής, PhD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Goteborg, Μαρία Τσεκούρα Φυσικοθεραπεύτρια, MSc., PhD.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είχαν ως εξής:

Exit mobile version