Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Δυσαρέσκεια φυσικοθεραπευτών για το μειωμένο προϋπολογισμό στις θεραπείες

Tην έντονη δυσαρέσκειά του για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να μειώσει τον κλειστό προϋπολογισμό του για φυσικοθεραπείες κατά 2.000.000 ευρώ για το 2021, εκφράζει με επιστολή του προς τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη και προς τους υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – ΠΣΦ ΝΠΔΔ.

Λοως αναφέρεται στην επιστολή, αυτή η απόφαση έρχεται σε μια εποχή όπου υπάρχει αυξημένη ανάγκη για φυσικοθεραπείες ασθενών που αναρρώνουν από την COVID-19 λοίμωξη, κάτι που αποτυπώνεται στις αυξημένες δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπείες το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρατηρείται υπέρβαση του ορίου που είχε οριστεί για το 2020 κατά 2.500.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε υπέρβαση κατά 10.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν μάλιστα στην αύξηση αυτή προστεθεί και η μείωση των 2.000.0000 ευρώ στην επιτρεπτή δαπάνη, τότε η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για το 2021 θα αγγίξει τα 12.000.000 ετησίως.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ, θα πρέπει, τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να αναλογιστούν τις αυξημένες ανάγκες για φυσικοθεραπείες που παραπέμπονται στους 2.500 συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, λόγω της πληθώρας των περιστατικών COVID-19 που εξυπηρετούνται μετά τη νοσηλεία τους και πρέπει να αποκατασταθούν (κινητική και αναπνευστική αποκατάσταση).

Επιπλέον χρέος στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Η περαιτέρω μείωση της ετήσιας επιτρεπόμενης δαπάνης για την φυσικοθεραπεία, θα δημιουργήσει ένα επιπλέον χρέος για τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, το οποίο, προστιθέμενο στις παλιές “οφειλές” (claw-back) που παρακρατούνται από τον ΕΟΠΥΥ σε δόσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που οδηγεί τους φυσικοθεραπευτές στην απόγνωση.

Το κράτος, που έχει διαθέσει πολλά κονδύλια στη διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της κοινωνίας και των ασφαλισμένων για την Υγεία, που αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό και μην στραγγαλίζει τους ιδιώτες παρόχους που στήριξαν και στηρίζουν το Δημόσιο σύστημα περίθαλψης».

Exit mobile version