Απίστευτη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών στο νέο σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού με γιατρό του ΕΣΥ, καθώς το τηλεφωνικό σύστημα δέχθηκε μέσα σε μία ημέρα 162.420 κλήσεις, όταν έχει σχεδιασθεί για περίπου 11.000 κλήσεις ημερησίως. Οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, αλλά το υπουργείο Υγείας θα προσθέσει άμεσα μία νέα υπηρεσία για επιστροφή της κλήσης.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του σήμερα στον ρ/σ 100.3, σχετικά με την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού:
«Συγκεντρώσαμε σε μία ενιαία πλατφόρμα όλα τα διαθέσιμα ραντεβού, όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, των κέντρων υγείας, των περιφερειακών ιατρείων σε μία πλατφόρμα. Και παράλληλα τα αυξήσαμε, γιατί αθροίζοντας όλα όσα συγκεντρώσαμε έβγαιναν 3 εκατομμύρια τα διαθέσιμα ραντεβού. Από χθες είναι 10 εκατομμύρια».
«Το 1566 όπως κάθε τηλεφωνικός αριθμός έχει ένα capacity, ένα ανώτατο όριο. Ο σχεδιασμός του είναι για να μπορεί να εξυπηρετεί μέχρι 11.000 τηλεφωνήματα την ημέρα. Χθες πρώτη μέρα δεχθήκαμε 162.420 τηλεφωνήματα. Ζητώ συγγνώμη για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε, αλλά 162.420 τηλεφωνήματα σε ένα τηλεφωνικό αριθμό, σε μία μέρα, είναι αριθμός ρεκόρ για την Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες θα «στρώσει». Από χθες προσθέσαμε και μία επιπλέον υπηρεσία που παίρνεις τηλέφωνο και αν έχει μεγάλη κίνηση η γραμμή, σου λέει πληκτρολόγησε τον τηλεφωνικό σου αριθμό και θα σε πάρουμε εμείς πίσω. Για να μην σε αφήνουν να περιμένεις στη γραμμή. Χθες από το 1566 και από τις τηλεφωνικές πλατφόρμες κλείστηκαν πάνω από 50.000 ραντεβού με γιατρό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε μία μέρα. Όλα μέσα στον Οκτώβριο. Υπάρχουν ακόμα πάνω από 500.000 κενά ραντεβού για τον Οκτώβριο, δηλαδή έχουμε ακόμα περιθώριο».
Αναφερόμενος στον ψηφιακό βοηθό, ο κ. Γεωργιάδης είπε:
«Στο Υπουργείο Υγείας φτιάχνουμε ψηφιακό βοηθό με τεχνητή νοημοσύνη, όχι για να δίνει ιατρικές συμβουλές στο γιατρό, αλλά για να του συγκεντρώνει τις πληροφορίες. Θα του δώσουμε κι αυτό το εργαλείο για να μπορεί να κάνει γρήγορα την έρευνά του. Σε δύο εβδομάδες θα βλέπετε τον δικό σας προσωπικό ψηφιακό βοηθό στο my health app».
Τέλος, για τις οφειλές των νοσοκομείων, δήλωσε:
«Έχουμε μειώσει τα ληξιπρόθεσμά μας. Όταν πήγα στο Υπουργείο Υγείας, ήταν 1.400.000.000, σήμερα είναι 900.000.000, δηλαδή 500.000.000 κάτω. Αιτήθηκα από το Υπουργείο Οικονομικών να μας δώσει άλλα 157 εκατομμύρια. Πάμε με την εφαρμογή του claw back για κάτω από τα 500 εκατομμύρια μέσα στο 2025. Τα χρέη αυτά, είναι χρέη που παρέλαβα από το 2023, δεν είναι καινούρια χρέη, όμως ναι πρέπει να πέσουμε γιατί ήμασταν πολύ ψηλά».
Διαβάστε επίσης
Οι πολύ αδύνατοι μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από τους υπέρβαρους
Ο αυτισμός μπορεί να είναι το τίμημα της ανθρώπινης εξέλιξης και νοημοσύνης