Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

3 απλές συμβουλές που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 31%

kindyno-diaviti

Μία παγκόσμια επιδημία διαβήτη εξελίσσεται, αλλά κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο.

Η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη, μέτρια σωματική δραστηριότητα και επαγγελματική υποστήριξη για την απώλεια βάρους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 31%, σύμφωνα με νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine.

«Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια επιδημία διαβήτη», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Frank Hu, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στην έδρα Fredrick J. Stare και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής. «Η μελέτη μας δείχνει ότι μέτριες, διαρκείς αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να αποτρέψουν εκατομμύρια κρούσματα αυτής της νόσου παγκοσμίως».

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή – η οποία δίνει έμφαση στην υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπαρών, τη μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων και άπαχων πρωτεϊνών και τη μικρή έως καθόλου πρόσληψη κόκκινου κρέατος – με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 μέσω βελτιωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη και μειωμένης φλεγμονής.

Μια ομάδα συνεργατών από την κλινική δοκιμή PREDIMED-Plus, τη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή διατροφής και τρόπου ζωής στην Ευρώπη, προσπάθησε να κατανοήσει πώς τα οφέλη της δίαιτας μπορούν να ενισχυθούν με πρόσθετες αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές, από 23 πανεπιστήμια στην Ισπανία και τη Σχολή Harvard Chan, χώρισαν 4.746 συμμετέχοντες στο PREDIMED-Plus σε μια ομάδα παρέμβασης και μια ομάδα ελέγχου και παρακολούθησαν τα αποτελέσματα της υγείας τους για έξι χρόνια. Η ομάδα παρέμβασης ακολούθησε μια μεσογειακή διατροφή, μείωσε την θερμιδική της πρόσληψη κατά περίπου 600 θερμίδες την ημέρα, ασχολήθηκε με μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα και ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας, και έλαβε επαγγελματική υποστήριξη για τον έλεγχο της απώλειας βάρους. Η ομάδα ελέγχου ακολούθησε μια μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμό θερμίδων, καθοδήγηση άσκησης ή επαγγελματική υποστήριξη. Οι συμμετέχοντες κυμαίνονταν από 55 έως 75 ετών, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικό σύνδρομο, αλλά δεν έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 κατά την έναρξη.

Η μελέτη  διαπίστωσε ότι όσοι ανήκαν στην ομάδα παρέμβασης είχαν 31% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου. Επιπλέον, η ομάδα παρέμβασης έχασε κατά μέσο όρο 3,3 κιλά και μείωσε την περιφέρεια μέσης της κατά 3,6 εκατοστά, σε σύγκριση με 0,6 κιλά και 0,3 εκατοστά στην ομάδα ελέγχου.

«Πρακτικά, η προσθήκη ελέγχου των θερμίδων και σωματικής δραστηριότητας στη μεσογειακή διατροφή εμπόδισε περίπου τρεις στους 100 ανθρώπους να αναπτύξουν διαβήτη – ένα σαφές, μετρήσιμο όφελος για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Miguel Martínez-González, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναβάρα και επίκουρος καθηγητής διατροφής στη Σχολή Χάρβαρντ Τσαν.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Πιο εύκολη πρόσβαση σε γιατρό: 10 εκατομμύρια ραντεβού διαθέσιμα στα νοσοκομεία από τον Οκτώβριο

Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για τα παιδιά που αθλούνται;

Exit mobile version