Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Στον «αέρα» η ψήφος των ασθενών στον EMA – Σήμα κινδύνου από ευρωπαϊκές οργανώσεις

psifos asthenon

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η αναθεώρηση της γενικής φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς περισσότεροι από 70 οργανισμοί ασθενών ενώνουν τις φωνές τους με την EURORDIS – Rare Diseases Europe και το European Patients’ Forum (EPF). Ζητούν να διατηρηθεί η ουσιαστική εκπροσώπηση των ασθενών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) – και ειδικά να μην καταργηθεί το δικαίωμα ψήφου στην Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP).

Κρίσιμη υποχώρηση στην πρόταση του Συμβουλίου

Η ανησυχία κορυφώνεται μετά τη συμφωνία που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ε.Ε. στις 4 Ιουνίου. Όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις, αποδυναμώνει την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν ανταποκρίνεται ούτε στη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπάρχει ορατός κίνδυνος να περιοριστεί η παρουσία των ασθενών με δικαίωμα ψήφου τόσο στην CHMP όσο και στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) – τα δύο βασικά όργανα αξιολόγησης και παρακολούθησης φαρμάκων.

«Βήμα προς τα πίσω» για τα δικαιώματα των ασθενών

Σε κοινή τους δήλωση, οι EURORDIS και EPF κάνουν λόγο για «βήμα προς τα πίσω» και προειδοποιούν ότι η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στέλνει μήνυμα υποβάθμισης της φωνής των ασθενών σε αποφάσεις που τους αφορούν άμεσα.

«Οι εκπρόσωποι δεν είναι παθητικοί παρατηρητές, αλλά εξειδικευμένα μέλη των επιτροπών. Η ψήφος τους δεν είναι συμβολική – είναι αναγνώριση της ουσιαστικής συμβολής τους», τονίζει η Virginie Bros-Facer, Διευθύνουσα Σύμβουλος της EURORDIS.

Ευρωπαϊκή και ελληνική συμμετοχή στην πρωτοβουλία

Το κύμα στήριξης αυξάνεται συνεχώς, με τη συμμετοχή οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Ανάμεσά τους, η Sjögren Europe, η AGORA – Ομοσπονδία Συλλόγων με Ρευματικά Νοσήματα της Νότιας Ευρώπης, καθώς και η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα).

Τριμερής διαπραγμάτευση στις 17 Ιουνίου

Οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές. Στις 17 Ιουνίου ξεκινούν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή. Η τελική έκβαση της αναθεώρησης θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της συμμετοχής των ασθενών στον EMA, αλλά και τη συνολική κατεύθυνση της φαρμακευτικής πολιτικής της ΕΕ. «Οι οργανώσεις ασθενών πρέπει να παραμείνουν ισότιμοι εταίροι στον ρυθμιστικό κύκλο ζωής των φαρμάκων», τόνισε ο Marco Greco, Πρόεδρος του EPF. «Αν δεν δοθεί ουσιαστικός χώρος στις φωνές των ασθενών, η νομοθεσία κινδυνεύει να αποτύχει στον βασικό της στόχο».

Διαβάστε επίσης 

Ικανοποίηση από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων

Κυστική Ίνωση: Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών από τη λήψη νέων τροποποιητών

Exit mobile version