Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Οι ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας και η πρόσβαση στο φάρμακο

enosi asthenon elladas

Οι ανισότητες στις υπηρεσίες υγείας και η πρόσβαση στο φάρμακο και στη θεραπευτική καινοτομία, ήταν τα θέματα της ετήσιας εκδήλωσης με θέμα: “Δικαίωμα στην Υγεία για Όλους” , που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ) στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα.

“Ως πολιτεία, έχουμε χρέος να διασφαλίζουμε πως κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, οικονομικής και κοινωνικής καταστάσεως, έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας” τόνισε σε διαδικτυακό του χαιρετισμό ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος και πρόσθεσε:

“Στο Υπουργείο Υγείας είμαστε προσηλωμένοι στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, την ενίσχυση της προλήψεως, της ψηφιακής καινοτομίας και της προσβασιμότητας. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την ενεργό συμμετοχή – αυτή η προσπάθεια δεν είναι έργο ενός μόνο φορέα, είναι κοινή υπόθεση όλων μας, της κοινωνίας, των πολιτών, των επαγγελματιών υγείας, των συλλόγων ασθενών και φυσικά της πολιτείας”.

Βελτίωση των παροχών υγείας 

Ο Υφυπουργός, τόνισε ότι, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας αποτελεί “διαχρονικά, έναν αξιόπιστο συνομιλητή” και επεσήμανε, πέρα από τα βήματα που γίνονται για την βελτίωση των παροχών υγείας σε εθνικό επίπεδο, τη νομοθέτηση επιπλέον του “εθνικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας” και του “εθνικού οργανισμού πρόληψης και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων”.

“Με αφορμή τη σημερινή μέρα, ας να ενώσουμε τη δέσμευσή μας σε μία υγειονομική πολιτική που υπηρετεί τον άνθρωπο ναι ισότητα με διαφάνεια” προέτρεψε τους παρευρισκόμενους ο κ. Βαρτζόπουλος.

 Υψηλές οι ιδιωτικές δαπάνες, καλό το επίπεδο παροχής υγείας

Ο καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, Νίκος Πολύζος, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των ασθενειών, τις γεωγραφικές ανισότητες και τις προκλήσεις στο επίπεδο της παροχής υγείας.

“Οι κυρίες ασθένειες είναι τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, προεξάρχοντος του καρκίνου πνεύμονα, τα αναπνευστικά νοσήματα και τα νοσήματα του μεταβολικού συστήματος που ευθύνονται για το 90% και των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία” είπε ο κ. Πολύζος.

Σε ό,τι αφορά τις ανισότητες στη χρηματοδότηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, ιδιαίτερα από την πανδημία του κορονοϊου και μετά, “αυξάνει τις δαπάνες υγείας”, αλλά είναι ακόμη “πίσω από άλλες χώρες που αυξάνουν τις δαπάνες υγείας πολύ περισσότερο”.

“Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 11% του ΑΕΠ στα 27 κράτη μέλη, η Ελλάδα στο 9.5% του ΑΕΠ με τις αυξήσεις των τελευταίων χρόνων” είπε ο κ. Πολύζος και σημείωσε: “Μιλούμε για ελλείψεις, μιλούμε για χρηματοδότηση, αλλά νομίζω η τελευταία πενταετία μας έδειξε ότι πρέπει πρώτα να κοιτάμε την κατάσταση υγείας του πληθυσμού, μετά να βλέπουμε πώς θα χρηματοδοτηθούν τα προγράμματα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μετά να πηγαίνουμε στην προσφορά και στους παράγοντες διαμόρφωσης υγείας. Στο επίπεδο της υγείας και των ανισοτήτων, η Ελλάδα είναι σε καλό επίπεδο.

Να σημειώσω σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης, πως είναι πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα 81 έτη, με τις διαφορές, λίγο κάτω οι άντρες, λίγο πάνω οι γυναίκες. Όμως το προσδόκιμο ζωής έχει σταθεροποιηθεί και την ίδια στιγμή, το γνωρίζετε, υπάρχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα και αν θέλετε, η φυσική μείωση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία”.

Ανάγγκη παροχής υγείας και φροντίδας

Ο κ. Πολύζος ανέφερε ότι ένα 10% των ελλήνων πολιτών, δηλώνουν ότι δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες παροχής υγείας και φροντίδας, δείκτης όχι και τόσο κακός, όπως είπε, αλλά σημείωσε και τη μεγάλη απόκλιση που υπάρχει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο επίπεδο των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία.

“Το ύψος των ιδιωτικών δαπανών είναι κοντά στο 35%, έχει ξεπεράσει το 40% κάποιες εποχές και έχει φτάσει λίγο πάνω από το 30% κάποιες άλλες εποχές. Αν συγκριθούμε με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο στόχος της πολιτικής υγείας θα πρέπει να είναι οι ιδιωτικές δαπάνες να πέσουν προς το 20%. Και φυσικά το λέει και ο πληθυσμός, η βασικότερη αιτία της δυσαρέσκειας είναι το κόστος των υπηρεσιών και έπονται οι λίστες αναμονής”.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα συγκεντρωτικά συμπεράσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από τοπικές εκδηλώσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο σε επιλεγμένες πόλεις της χώρας, (Αθήνα, Πειραιά, Πάτρα και Ηράκλειο).

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Πρόγραμμα “Δικαιώματα στην Πράξη” – Ενδυναμώνοντας τους ασθενείς

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συμμετοχή στο έργο ENKORE για ένα βιώσιμο μέλλον στην υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη

 

 

Exit mobile version