Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν μειωμένο κατά 40% τον αριθμό των εμβολιασθέντων για γρίπη, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αναφέρει ο ΕΔΟΕΑΠ ο οποίος προτρέπει τους ασφαλισμένους – και ιδιαίτερα τα άτομα υψηλού κινδύνου – να προβούν το ταχύτερο σε εμβολιασμό έναντι της γρίπης.
Ο ΕΔΟΕΑΠ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το δίκτυο παρατήρησης νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΟΔΥ, διαπιστώνεται αύξηση των περιστατικών εισαγωγής στα Νοσοκομεία με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και την τρέχουσα περίοδο, καταγράφεται η παρουσία μεγαλύτερου αριθμού ιογενών παραγόντων με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, SARS-CoV-2, RSV, ρινο/εντερο ιοί, αδενοιοί, εποχικοί κορωνοιοί κτλ)
Ειδικότερα όμως για τη γρίπη πρέπει να τονιστεί ότι:
- η θετικότητά της στην κοινότητα σήμερα έχει ξεπεράσει σημαντικά το όριο του 10% συνεχίζοντας μάλιστα την ανοδική της τάση ενώ από την αρχή της έξαρσης οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από γρίπη εργαστηριακά επιβεβαιωμένης ανέρχονται σε 64,
- σύμφωνα με τον εργαστηριακό έλεγχο μέχρι στιγμής επικρατεί ο ιός γρίπης τύπου Α, η πλειονότητα του οποίου (70%) ανήκει στον υπότυπο Α(Η1), ενώ το 30% ανήκει στον υπότυπο Α (Η3).
Με βάση τα παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η γρίπη όσο και η λοίμωξη COVID-19 σχετίζονται με σημαντικό αριθμό θανάτων είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό έναντι της γρίπης και COVID-19, όλων των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό, ιδιαίτερα εκείνων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και δυσμενών εκβάσεων (π.χ. ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα). Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης προσφέρει προστασία έναντι των δύο υποτύπων Α (Η1Ν1 και Η3Ν2) καθώς και έναντι των τύπων Β του ιού και μπορεί να διενεργείται καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που καταγράφεται δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα.
photo shutterstock