Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Γ. Παππάς: 7 δεδομένα για τον μεταπνευμονοϊό, για να μην γίνονται παρανοήσεις

dedomena-gia-ton-metapneymonoio

Τα δεδομένα για τον μεταπνευμονοϊό δεν πρέπει να προκαλούν μεγάλη ανησυχία ούτε να ξυπνούν μνήμες κορονωιού, καθώς πρόκειται για έναν γνωστό ιό που κυκλοφορεί τους χειμερινούς μήνες.

Ο παθολόγος κ. Γ. Παππάς

Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που ανέπτυξε σε συνέντευξη του στο TV100 αλλά και σε ανάρτησή του ο παθολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Παππάς, ο οποίος δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό που “τρόμαξε” τους Έλληνες, αποκαθιστώντας τις επιστημονικές αλήθειες:

Επιστημονικά δεδομένα για τον μεταπνευμονοϊό

1. Σχεδόν 500.000 άτομα άνω των 65 ετών παγκοσμίως χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας του μεταπνευμονοϊού το 2019, σύμφωνα με μελέτη του Centre for Global Health του Εδιμβούργου.

2. Στην Ελλάδα, περίπου το 10% των εξάρσεων χρόνιας πνευμονοπάθειας οφείλεται στον μεταπνευμονοϊό, σύμφωνα με μελέτη με συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, από το Αττικό, το νοσοκομείο Σωτηρία, και το Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

3. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον το 5% των λοιμώξεων αναπνευστικού (τύπου γριπώδους συνδρομής) σε παιδιά κάτω των 6 ετών οφείλεται στον μεταπνευμονοϊό, ποσοστό που φτάνει το 7.5% σε χρονιές με επαρκή έλεγχο, σύμφωνα με μελέτη από την ομάδα της καθηγήτριας Γεωργίας Γκιούλα από την Θεσσαλονίκη.

4. Η μεγαλύτερη σειρά ενηλίκων ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας μεταπνευμονοϊού δημοσιεύθηκε πρόσφατα, από Γάλλους επιστήμονες και κατέδειξε θνητότητα 8%, και ανάγκη ΜΕΘ στο 29%, ενώ 20% είχαν και παράλληλα κάποια άλλη λοίμωξη.

5. Στην Κίνα, καταγράφηκαν μεγαλύτερα ποσοστά μεταπνευμονοϊού τον χειμώνα 2022-2023, παρά την περίοδο 2023-2024, ο ιός κυκλοφορούσε πολύ και πριν – συνεπώς δεν υφίστανται “ανοσιακά χρέη” (επειδή, δεν μπορεί, κάποιος θα το πει κι αυτό). Γιατί έχει περισσότερο το 2024-2025, τι μεσολάβησε; Κάτι εξασθένησε ανοσοποιητικά συστήματα (και δεν ήταν εμβόλιο…), αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Παππάς.

6. Περιστατικά όπως αυτά για τα οποία σήμανε συναγερμός στην Ελλάδα προφανώς υπήρξαν, δεκάδες, τις πρηγούμενες ημέρες, απλά ο μεταπνευμονοϊός δεν έχει εύκολη διάγνωση, δεν έχει rapid τεστ, και τον ψάχνεις μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις. Το αν το συγκεκριμένο περιστατικό σχετίζεται όντως με την Κίνα μπορεί να αποδειχθεί μόνο με φυλογενετικό έλεγχο, που ουσιαστικό νόημα δεν έχει.

7. Εμβόλιο μπορεί να υπάρξει, με βάση τα μαθήματα από τον συγγενή ιό, τον RSV. Όλες οι πιθανές πλατφόρμες δοκιμάζονται, ο στόχος, το ποια πρωτεΐνη μας ενδιαφέρει, έχει κλειδώσει. Αλλά έχει δρόμο ακόμη.

“Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έβγαλε μια αναλυτική και σαφέστατη ανακοίνωση– αυτή πρέπει να αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και όχι clickbait τίτλοι περί κινέζικου ιού (το άκουσα και από υγειονομικό και έφριξα) ή απόψεις γνωστών τηλεοπτικών “προσωπικοτήτων” ή αστειάκια για lockdown. Το να αναπαράγονται ανοησίες, ακόμη και δίκην “χιούμορ”, απλά προσθέτει θόρυβο, παράσιτα, στην πληροφορία”, καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Γ. Παππάς.

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Η καλύτερη ώρα για να πιείτε καφέ, σύμφωνα με τους ειδικούς

Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία; Ναι και όχι

Exit mobile version