Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αλήθειες και μύθοι για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου

Γράφει η Μαρία Κιαγιά, ειδική παθολόγος, MsC, PhD με εξειδίκευση στην ανακουφιστική φροντίδα καρκινοπαθών

Ο Διεθνής Οργανισμός Μελέτης του Πόνου (International Association for the Study of Pain- IASP 1986), δίνει τον ακόλουθο ορισμό για τον πόνο: «Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία, που σχετίζεται με πραγματική ή δυνητική ιστική βλάβη ή περιγράφεται με τους όρους μιας τέτοιας βλάβης».

Ο ορισμός αυτός υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο πόνος είναι μία σύνθετη , πολυδιάστατη υποκειμενική εμπειρία, με συναισθηματική επένδυση, μία υποκειμενική αντίληψη που ενδεχομένως να μην δικαιολογείται από την παρουσία και την έκταση της νόσου. Είναι γενικότερα αποδεκτό ότι ο πόνος είναι μία εμπειρία που βιώνουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους και όχι οι νευρικές απολήξεις!

Αλήθειες

Μύθοι

Στον 21ο αιώνα η ανακούφιση από τον καρκινικό πόνο είναι εφικτή με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Στην πραγματικότητα η ανακούφιση από τον καρκινικό πόνο όχι μόνο είναι εφικτή αλλά επιβεβλημένη, καθώς ο ασθενής που δεν πονάει έχει καλύτερη ποιότητα ζωής και πιθανώς να ανταποκρίνεται καλύτερα και στην αντικαρκινική θεραπεία.

Είναι αλήθεια ότι οι πιθανότητες να πονέσει κάποιος είναι περισσότερες όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Όμως αυτό δεν είναι απόλυτο. Είναι πιθανό να πονάνε είτε ασθενείς που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο είτε και πρώην καρκινοπαθείς (άνθρωποι που έχουν πλήρως θεραπευθεί). Για παράδειγμα μπορεί να πονάει μία γυναίκα που χειρουργήθηκε για καρκίνο του μαστού στο σημείο της χειρουργικής τομής ή να πονάει λόγω προηγηθέντων ακτινοβολιών ή χημειοθεραπειών. Η πρόγνωση αυτής της γυναίκας μπορεί να είναι άριστη και να μη νοσήσει ποτέ ξανά από καρκίνο όμως η ποιότητα ζωής της είναι αρνητικά επηρεασμένη από την παρουσία του πόνου.

Συμπέρασμα

Η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει στην κατανόηση των μηχανισμών που προκαλούν πόνο και υπάρχουν νεότερα αναλγητικά φάρμακα που καθιστούν την αντιμετώπιση του καρκινικού πόνου εφικτή. Η καλή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι ουσιώδους σημασίας προκειμένου να απαλλαγεί ο ασθενής από τον πόνο και να διασφαλίσει τη βέλτιστη ποιότητα ζωής.

Είναι αλήθεια ότι χωρίς τον πόνο η ζωή θα ήταν μια ισοπεδωτική αυταρέσκεια και ο άνθρωπος δεν θα είχε επιβιώσει γιατί ο οξύς πόνος προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά (για παράδειγμα ακουμπάμε ένα θερμό αντικείμενο και αμέσως απομακρύνουμε το χέρι μας γιατί πονάμε).

Ο χρόνιος καρκινικός πόνος, όμως, δεν εξυπηρετεί καμία προστατευτική βιολογική λειτουργία αντίθετα υπονομεύει την καλή συνολική κατάσταση του ασθενούς.

Οπότε η επιτυχημένη αντιμετώπισή του είναι αναγκαία και πλέον εφικτή με τα φαρμακευτικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα.

Exit mobile version