Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Καρκίνος πνεύμονα: Καθυστερεί η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου στο Εθνικό Σχέδιο

karkino tou pneumona

Στις προκλήσεις που παραμένουν για τον καρκίνο του πνεύμονα, όπως η καθυστέρηση στην ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης, οι ανισότητες στην πρόσβαση στις θεραπείες, η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και το στίγμα που σχετίζεται με τη νόσο, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα, κα Κορίνα Πατέλη Bell, ανοίγοντας τις εργασίες του 4ου ετήσιου συνεδρίου της FairLife Φροντίδα και πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τίτλο: «Ο καρκίνος του πνεύμονα σε πρώτο πλάνο: Νέες προοπτικές και προκλήσεις».

“Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι δυνατός αντίπαλος αλλά όχι ανίκητος! Αυτό το συνέδριο είναι η απόδειξη ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ζωές.” τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχή πρόοδο στην πρόληψη, τη διάγνωση, τις καινοτόμες θεραπείες και την ολιστική φροντίδα των ασθενών.

Στον χαιρετισμό του, ο κος Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την πρόθεση της Πολιτείας σχετικά με την ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στο Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης.

Ο Υφυπουργός Υγείας, κος Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και ειδικότερα στη δημιουργία νέων ογκολογικών κέντρων, στα προγράμματα κατ’οίκον υπηρεσιών υγείας, στην ευρεία ψηφιακή αναβάθμιση, στην σύσταση επιτροπής για την ανακουφιστική φροντίδα και την βελτίωση πρόσβασης στις καινοτόμες θεραπείες. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, καθώς αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

 

Η κα Ζένια Σαριδάκη, (MD, PhD), Παθολόγος – Ογκολόγος, Πρόεδρος Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Διευθ. Α᾽ Ογκολογική Κλινική Metropolitan Hospital, Αθήνα, Επιστημονικός Υπ. Ογκολογικού Τμήματος “Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ”, Ηράκλειο Κρήτης, μίλησε για την πρόοδο της έρευνας στον καρκίνο του πνεύμονα και τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τη δημιουργία ενός μέλλοντος με υγεία και ελπίδα. Τόνισε ότι η ΕΟΠΕ βρίσκεται πάντα δίπλα στους ανθρώπους με όραμα και εξέφρασε την ευχή να γίνουν πραγματικότητα η κάλυψη των βιοδεικτών, το Next Generation Sequencing (NGS) και η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα.

“Η διάρκεια ζωής ενός ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα εξαρτάται περισσότερο από τον ταχυδρομικό του κώδικα παρά από τον γενετικό του κώδικα λόγω των ανισοτήτων στην πρόληψη και στην πρόσβαση στις θεραπείες” δήλωσε στην ομιλία του ο κος Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Διευθυντής, Γ’ Παθολογική Κλινική και Ομώνυμο Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.ΚΑ.Π. Ο κος Συρίγος αναφέρθηκε στον συσχετισμό του καρκίνου του πνεύμονα και της καπνιστικής συνήθειας που συχνά συναντάται στους ανθρώπους που βρίσκονται στο κοινωνικοοικονομικό περιθώριο της κοινωνίας, χαρακτηρίζοντας τις εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως δίχτυ προστασίας αυτών των ανθρώπων αλλά και όλης της κοινωνίας.

Η κα Karen Kelly, (MD),CEO IASLC, Professor Emeritus University of California, Davis, μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ασθενών, φροντιστών, επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας για την αντιμετώπιση της νόσου. Υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της ολιστικής φροντίδας, καθώς και την ενδυνάμωση των ασθενών με γνώση και εργαλεία. Τέλος, έκλεισε με αισιοδοξία για «ένα μέλλον όπου η έγκαιρη διάγνωση θα είναι ο κανόνας, οι θεραπείες θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους ασθενείς παγκοσμίως καθώς οι κλινικές μελέτες και οι έρευνες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται».

«Όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει», υπενθύμισε στον χαιρετισμό της η κα Debra Montague, Vice President LUCE, Chair of ALK UK, τονίζοντας πως ο καρκίνος του πνεύμονα είναι πολλές διαφορετικές ασθένειες και στέλνοντας μήνυμα ενάντια στο στίγμα της νόσου και υπέρ της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Η εισαγωγική ενότητα του Συνεδρίου φιλοξένησε την ομιλία της κας Μίνας Γκάγκα, MD, PhD, FERS, FCCP Πνευμονολόγος, τ. Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Διευθύντρια Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, Μέλος του Standing Committee του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παρουσιάζοντας την δυσμενή εικόνα του καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, η κα Γκάγκα μίλησε για την ανάγκη σύγχρονης αντιμετώπισης της νόσου με βάση τη σωστή ενημέρωση, την πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την εξατομικευμένη αντιμετώπιση, την ολιστική υποστήριξη στον ασθενή και την οικογένεια του αλλά και τη συνεχή φροντίδα από ομάδα ειδικών.

Διαβάστε επίσης 

Τι είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά της Υγείας 2024 – Επένδυση στις πολιτικές για τα Χρόνια Νοσήματα

Exit mobile version