Tο φάσμα της Αιματολογίας και το έργο των Ελλήνων Αιματολόγων το οποίο είναι σε δρόμο παράλληλο με τις διεθνείς εξελίξεις καθώς και η εξατομικευμένη προσέγγιση στην θεραπεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 35ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου (ΠΑΣ).
«H “Αιματολογία της Ακριβείας” είναι πλέον η έννοια που επιδιώκεται για κάθε ασθενή. Η πρόοδος στην Αιματολογία είναι αλματώδης με την ενσωμάτωση της καινοτομίας να έχει οδηγήσει στην ταυτοποίηση πολυάριθμων και πολύπλοκων μοριακών αλλαγών ακόμη και στην ίδια νοσολογική οντότητα (γνωστών και ως “βιοδείκτες”) επισήμανε η Προέδρος κα Ελισάβετ Γρουζή, κατά την εναρκτήρια ομιλία της.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Αναφερόμενη στους στόχους του Συνεδρίου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας τόνισε «Σε μια εποχή που η γνώση εξελίσσεται ταχύτατα και η «Τεχνητή Νοημοσύνη» μεταμορφώνει το πρόσωπο της Ιατρικής, το Συνέδριό μας είχε στόχο να παρουσιάσει με κριτικό τρόπο τις τελευταίες εξελίξεις που σηματοδοτούν αλλαγές στην κλινική πρακτική και ανοίγουν νέους ερευνητικούς ορίζοντες και θεωρούμε ότι το πέτυχε» .
Το πρόγραμμα του 35ου ΠΑΣ περιλάμβανε εκπαιδευτικά συμπόσια, ειδικές διαλέξεις, επιστημονικές αντιπαραθέσεις, θέματα αιχμής, συναντήσεις με τον/την ειδικό, συνεδρίες Ειδικευομένων, ειδικές συνεδρίες για Νοσηλευτές/τριες, Βιολόγους και Τεχνολόγους, το “Βήμα του Υποτρόφου του Ιδρύματος της ΕΑΕ”, καθώς και επιστημονική εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος. Επιπλέον, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την European Haematology Association (ΕΗΑ), η συνεδρία YoungEHA Research Meeting την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά νέοι Αιματολόγοι από τις Βαλακανικές χώρες. Ακόμη δόθηκε επαρκής χρόνος για την παρουσίαση προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων, που ανέδειξαν την επιστημονική δραστηριότητα των Ελλήνων Αιματολόγων. Από αυτές βραβεύθηκαν οι έξι καλύτερες προφορικές ανακοινώσεις και οι 3 καλύτερες αναρτημένες.
Αιματολογία Ακριβείας
Προσκεκλημένη ομιλήτρια της Προέδρου κας Ελισάβετ Γρουζή ήταν η Καθηγήτρια Konstanze Dohner από το University Hospital of Ulm και εκλεγμένη Πρόεδρος της ΕΗΑ για τη διετία 2025-2026 , η οποία στην ομιλία της με τίτλο «BCR:ABL1 negative Myeloproliferative Neoplasms: Current Status and Future Developments» αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη θεραπεία με BCR:ABL1 αρνητικά μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα. Ιδιαίτερα τόνισε πως η εισαγωγή της τεχνικής Next Generation Sequencing (NGS) που δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης μεταλλάξεων σε πολλά γονίδια ταυτόχρονα, επιτρέπει ακριβέστερη διάγνωση με βάση το γενετικό προφίλ του ασθενούς και τον εντοπισμό ομάδας ασθενών με κακή πρόγνωση και αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή μετατροπής σε Οξεία Λευχαιμία.
Σημαντικές ανακοινώσεις για τις οξείες λευχαιμίες και τα μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τις οξείες λευχαιμίες και τα μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα. Στην οξεία Philadelphia-αρνητική Β-λεμφοβλαστική Λευχαιμία (Β-ΟΛΛ) των ενηλίκων, η προσθήκη του αμφιειδικού αντισώματος Blinatumomab στην θεραπεία εδραίωσης της 1ης πλήρους ύφεσης σε ασθενείς με αρνητική ελάχιστη μετρήσιμη νόσο αποδείχθηκε ότι βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση χωρίς νόσο αλλά και την ολική επιβίωση. Η θεραπεία αυτή αναμένεται να αλλάξει το θεραπευτικό τοπίο στην Β-ΟΛΛ των ενηλίκων και βέβαια θα δημιουργήσει νέες προκλήσεις και ερωτήματα, όπως ποια θα είναι η θέση της αλλογενούς μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στην 1η πλήρη ύφεση των ασθενών υψηλού κινδύνου, και πώς θα διαμορφωθεί η αλληλουχία της χορήγησης των νέων παραγόντων και της κυτταρικής θεραπείας με Τ-λεμφοκύτταρα που φέρουν χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου (CAR-Tcells).
Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στην θεραπεία Philadelphia-θετική B-ΟΛΛ, χωρίς την χρήση χημειοθεραπείας καθίσταται πλέον εξαιρετικά πιθανή. Ο συνδυασμός των νεότερων αναστολέων τυροσινικής κινάσης όπως το Dasatinib, ή το Ponatinib με το αμφιειδικό αντίσωμα Blinatumomab συνοδεύεται από πλήρη ύφεση της νόσου στο σύνολο των ασθενών, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό επιτυγχάνει και εξάλειψη της ελάχιστης μετρήσιμης νόσου με αποτέλεσμα την μακρόχρονη επιβίωση χωρίς υποτροπή.
Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία
Στην Οξεία Μυελογενή Λευχαιμία (ΟΜΛ) ένας νέος στοχευμένος παράγοντας έρχεται να προστεθεί στο θεραπευτικό μας οπλοστάσιο. Το σκεύασμα Ivosidenib, το οποίο αναστέλλει την μεταλλαγμένη πρωτεΐνη IDH1, προκαλεί σημαντικό ποσοστό μακροχρόνιων ανταποκρίσεων όταν συνδυαστεί με έναν υπομεθυλιωτικό παράγοντα σε ασθενείς με ΟΜΛ με την παρουσία της μετάλλαξης IDH1. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των μεγάλων σε ηλικία ασθενών που δεν είναι επιλέξιμοι για χορήγηση εντατικής χημειοθεραπείας.
Διαβάστε επίσης
ΕΚΠΑ: Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη