Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ιός Δυτικού Νείλου: Κανένα κρούσμα την τελευταία εβδομάδα – 34 συνολικά θάνατοι

Ios Dutikou Neilou

Σε αποδρομή βρίσκεται ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρας μας, καθώς την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, δεν έχει καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα.

Ειδικότερα, από την αρχή της περιόδου 2024, μέχρι τις 13/11/2024 (ώρα 13.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά διακόσια δεκαεπτά (217) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα εκατόν πενήντα έξι (156) κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και εξήντα ένα (61) κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δεν διαγνώσθηκαν/ δηλώθηκαν νέα εγχώρια κρούσματα. Έχουν καταγραφεί, επίσης, πέντε εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης σε ασθενείς που εκτέθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού (τρία στην Αλβανία, ένα στην Αυστρία και ένα στην Ινδία), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην περαιτέρω ανάλυση.

Έχουν καταγραφεί τριάντα τέσσερις (34) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων: 80 έτη, εύρος: 61 – 92 έτη). Ένας επιπλέον θάνατος ασθενούς με διαγνωσμένη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποδόθηκε σε άλλο σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας (δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό θανόντων).

Δράσεις ΕΟΔΥ 

Με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, σε κάθε περίοδο μετάδοσης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί αδιαλείπτως -από το 2010- ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τον Μάρτιο 2024 δημοσιεύθηκε το ολοκληρωμένο «Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου» (ΑΔΑ: 6ΤΖΕ465ΦΥΟ-ΛΛΟ), που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου. Πιο αναλυτικά, οι δράσεις πρόληψης και απόκρισης που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ -σε συνεργασία με άλλους φορείς- περιλαμβάνουν:

• Ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης – Διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων: Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ και την ανάγκη διερεύνησης των ύποπτων κρουσμάτων μέσα στην περίοδο μετάδοσης. Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ υπάρχει ειδική θεματική ενότητα για τους επαγγελματίες υγείας. Για την περίοδο 2024, έχει σταλεί ενημερωτική επιστολή σε όλες τις Μονάδες Υγείας και τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, για την ανάγκη ενισχυμένης επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό ΔΝ, τον Μάιο 2024, ενώ σε περιοχές με πρόσφατη καταγραφή κρουσμάτων ενημερώνονται εκτάκτως οι τοπικές Μονάδες Υγείας για την ανάγκη διερεύνησης ύποπτων περιστατικών.

• Καθημερινή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με εργαστήρια που διενεργούν έλεγχο για τον ιό του ΔΝ, για την έγκαιρη διερεύνηση των διαγνωσθέντων κρουσμάτων.

• Υποστήριξη εργαστηριακής διερεύνησης ύποπτων περιστατικών/ Υποστήριξη Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών (ΑΠΘ) και άλλων εξειδικευμένων εργαστηρίων.

Διαβάστε επίσης 

Υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο Αναμόρφωσης του Προσωπικού Ιατρού

Γεράσιμος Σιάσος: Ανεκτίμητη η προσφορά των ιατρών και των νοσηλευτών

Exit mobile version