Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Προμηθέας και Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία στην πρώτη γραμμή πρόληψης

programma promitheas gia ygeia

Πιλοτικό πρόγραμμα για την πρωτογενή πρόληψη στην Υγεία, με πυλώνες τη διακοπή του καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, ξεκινούν από κοινού ο Σύλλογος Προμηθέας και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Βόλου.

Με όχημα την εγγραμματοσύνη των εγκλείστων σε ζητήματα δημόσιας υγείας, το πρόγραμμα διάρκειας 8 μηνών αποσκοπεί στην ενημέρωση και εκπαίδευση νέων ενηλίκων για τις αρνητικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος, σε προαγωγή της υγιεινής διατροφής και της τακτικής σωματικής τους δραστηριότητας, καθώς και σε
προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Το πλέγμα δράσεων

Μέσα από ένα ολιστικό πλέγμα δράσεων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση και ενημέρωση σε εγκλείστους και προσωπικό του καταστήματος, καθώς και διενέργεια σεμιναρίων με στόχο την ενδυνάμωση, την προαγωγή της πρόληψης και την αλλαγή κουλτούρας προς ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Παράλληλα με την εκπαίδευση και την ενημέρωση, θα ξεκινήσει προσπάθεια αποτύπωσης απαραίτητων δομικών παρεμβάσεων εντός του σωφρονιστικού συστήματος, με στόχο την προαγωγή νέων στρατηγικών αντικαπνιστικής πολιτικής, τη βελτίωση της διατροφής και την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας με συγκεκριμένες προτάσεις και γνώμονα την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Το πρόγραμμα, υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Θεματικών Δωρεών.

Ο Σύλλογος Προμηθέας

Ο Προμηθέας ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012, με αποστολή τη διασφάλιση των ληπτών υπηρεσιών υγείας σε καθολική πρόσβαση στην Υγεία, έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τήρηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων τους. Ο Σύλλογος στοχεύει σε μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες για όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία είναι Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία και ιδρύθηκε το 1966. Σκοποί της Ε.Π.Ε αποτελούν η προαγωγή και η προώθηση της γνώσης σε θέματα σχετικά με τη λειτουργία και τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, η εκπαίδευση των γιατρών στις νεότερες απόψεις και τεχνικές για την αντιμετώπιση των παραπάνω νόσων, η μελέτη των συνθηκών (κοινωνικών, οικονομικών, επαγγελματικών και χωροβιονομικών), κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται τα νοσήματα αυτά στη χώρα μας και συντάσσει εισηγήσεις προς την πολιτεία σχετικά με τα παραπάνω καθώς και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης νόσων σχετικών με την Ειδικότητα.

Για την πραγματοποίηση των σκοπών της, η Εταιρεία διοργανώνει πανελλήνια συνέδρια, διαλέξεις, συμπόσια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες στο κοινό, εκδίδει φυλλάδια και χρησιμοποιεί γενικά κάθε έγκριτη επιστημονική μέθοδο που αποφασίζει το Δ.Σ. και η Γ.Σ. της Εταιρείας. Συνεργάζεται με όμοιες ή παρεμφερείς ελληνικές ή ξένες εταιρείες στα παραπάνω θέματα.

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι κοινωφελής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1972 με σκοπό τη συνέχιση της προσφοράς του ιδρυτή του Πρόδρομου Μποδοσάκη – Αθανασιάδη στην ελληνική κοινωνία. Όραμά του είναι μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, με δυνατότητες και προοπτική για όλους.

Προς επίτευξη του οράματός του, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία, χρηματοδοτεί, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με τους τέσσερις στρατηγικούς του πυλώνες: την προαγωγή της παιδείας, την αναβάθμιση της υγείας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών. Από την ίδρυσή του ως σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 450 εκ. ευρώ προς επίτευξη των σκοπών του.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Σύλλογος «Προμηθέας»: Πανελλαδικό πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος

Πρόγραμμα «Προλαμβάνω»: Πάνω από 4 εκατ. παραπεμπτικά σε μία εβδομάδα

Exit mobile version