Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Έκθεση Headway: Αναγκαία η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας

έκθεση ψυχικης υγειας

Νέα έρευνα δείχνει ότι το άμεσο και έμμεσο κόστος που μπορεί να αποφευχθεί λόγω των συνθηκών ψυχικής υγείας σε 28 χώρες της Ευρώπης ανέρχεται στο εντυπωσιακό ποσό των 122,9 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Δεδομένου ότι η συνολική δαπάνη των εθνικών συστημάτων υγείας και της κοινωνίας συνολικά ανέρχεται τη δεδομένη στιγμή στα 430 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως όσον αφορά την ψυχική υγεία, αυτό σημαίνει ότι άνω του ενός τετάρτου της δαπάνης θα μπορούσε να εξοικονομηθεί και να επενδυθεί σε άλλους τομείς.

Τα δεδομένα, που αντλήθηκαν από την πλέον πρόσφατη Έκθεση για την Ψυχική Υγεία της Headway, παρουσιάστηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από το The European House – Ambrosetti (TEHA), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ιταλία, και από την Angelini Pharma, μια διεθνή φαρμακευτική εταιρεία που αποτελεί μέρος της ιδιόκτητης Angelini Industries.

Η αύξηση των επενδύσεων σε πόρους υγειονομικής περίθαλψης ύψους 27,4 δισεκ. δολαρίων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση δαπανών για την ψυχική υγεία ύψους 122,9 δισεκατομμυρίων, ποσό μεγαλύτερο από το ένα τέταρτο των σχετικών δαπανών που βαραίνουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την κοινωνία συνολικά.

Εξοικονόμηση δαπανών στον τομέα ψυχικής υγείας

Σύμφωνα με την έκθεση, τα εθνικά συστήματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας (ΗΒ) θα μπορούσαν συνδυαστικά να εξασφαλίσουν άμεση εξοικονόμηση ύψους 79,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως κατανέμοντας μεγαλύτερο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού τους για την υγειονομική περίθαλψη σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Επιπλέον, αυτή η επένδυση θα μπορούσε να εξασφαλίσει έμμεση ετήσια εξοικονόμηση ύψους 43,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μειώνοντας το φορτίο των κοινωνικών υπηρεσιών. Συνολικά, το άμεσο και έμμεσο κόστος της ψυχικής περίθαλψης που μπορεί να αποφευχθεί και στις 28 χώρες ανέρχεται σε 122,9 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η τελευταία έκδοση της έκθεσης, η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2017 και είναι διαθέσιμη διαδικτυακά στο σύνδεσμο, παρέχει έναν σαφή οδικό χάρτη όσον αφορά το πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν αυτή τη σημαντική εξοικονόμηση δαπανών και να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία των πληθυσμών τους πιο αποτελεσματικά. Τα δεδομένα δείχνουν ότι χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πρέπει να θέσουν ως στόχο την επένδυση 6,5% τουλάχιστον του συνολικού προϋπολογισμού τους στην υγειονομική περίθαλψη που αφορά υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενώ χώρες με υψηλά εισοδήματα θα πρέπει να πετύχουν ή να διατηρήσουν ένα όριο ίσο με τουλάχιστον 10% του προϋπολογισμού.

Εντούτοις, μόνο επτά από τις 28 χώρες έχουν πετύχει τη δεδομένη στιγμή αυτούς τους στόχους. Η επιπλέον συνδυασμένη ετήσια δαπάνη που απαιτείται για να επιτευχθεί το συνιστώμενο όριο επενδύσεων της ψυχικής υγείας, αντιστοιχεί σε 27,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε σύγκριση με το συνολικό κόστος που μπορεί να αποφευχθεί ανά έτος, αυτό σημαίνει ότι κάθε επιπλέον ευρώ που δαπανάται για την πρόληψη ή τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας θα οδηγούσε σε εκθετική απόδοση επένδυσης 4,50 ευρώ.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Υπ. Υγείας: Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από την 1η Ιανουαρίου 2025

Αγαπηδάκη: Τα ευρήματα στο μαστό και το μήνυμα στις γυναίκες

Exit mobile version