Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής

Δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι ένα αρκετά κρίσιμο ζήτημα. Η αορτή είναι η μεγαλύτερη και κυριότερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος. Ξεκινά από την αριστερή κοιλία της καρδιάς, διασχίζει το θώρακα δίνοντας κλάδους που  αιματώνουν την κεφαλή, τον τράχηλο και τα άνω άκρα, διέρχεται το διάφραγμα και πλέον ως κοιλιακή αορτή δίνει σπλαχνικούς κλάδους για τα κοιλιακά όργανα και τους νεφρούς και τελικά διχάζεται δίνοντας τις λαγόνιες αρτηρίες που αιματώνουν τα κάτω άκρα

Ως ανεύρυσμα θεωρείται μία μόνιμη εντοπισμένη διάταση  ενός αγγείου, η οποία είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη από την αναμενόμενη φυσιολογική διάμετρο του.  Αν και η διάμετρος της φυσιολογικής κοιλιακής αορτής κάτωθεν των νεφρικών αρτηριών εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή και τα σωματομετρικά στοιχεία, η μέση διάμετρός της είναι περίπου 2 cm. Έτσι για πρακτικούς λόγους και με βάση τον ορισμό, ως ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής θεωρείται όταν η διάμετρός της υπερβεί τα 3 cm.

Παγκόσμιος Μήνας Ανευρύσματος

Με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Ανευρύσματος, η Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής (ΕΕΑΕΧ), διοργανώνει την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 19:00, ενημερωτική εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος. Στόχος της εκδήλωσης, η οποία υλοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής, μιας σοβαρής πάθησης που συχνά παραμένει ασυμπτωματική.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο, όπου εξειδικευμένοι ιατροί και εκπρόσωποι της ΕΕΑΕΧ θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σημασία του προληπτικού ελέγχου, ενώ θα διανέμεται και έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Δράσεις 

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις δράσεις της ΕΕΑΕΧ για τον Παγκόσμιο Μήνα Ανευρύσματος, που έχει ως στόχο να ρίξει φως σε μια “σιωπηλή” απειλή, η οποία εάν εντοπιστεί εγκαίρως, μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Ο πρόεδρος της ΕΕΑΕΧ, κ. Πέτρος Χατζηγάκης, δήλωσε: ” Η σιωπηλή φύση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής καθιστά την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση απαραίτητες για τη διαφύλαξη της υγείας μας. Χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν ετησίως εάν οι πολίτες γνώριζαν τη σημασία του τακτικού προληπτικού ελέγχου.

Η αποστολή της Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής είναι να φέρει αυτή τη γνώση πιο κοντά στο κοινό και να ενημερώσει τους ανθρώπους για τις δυνατότητες που υπάρχουν στη σύγχρονη ιατρική για την αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Μέσα από την εκδήλωση, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ενημέρωσης και στήριξης, όπου κάθε πολίτης μπορεί να μάθει περισσότερα για την υγεία του και να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Η έγκαιρη δράση μπορεί να σώσει ζωές, και αυτή είναι η πρωταρχική μας επιδίωξη.”

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Παράγοντες κινδύνου και θεραπεία

Πολλά υποσχόμενες οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα

 

Exit mobile version