Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Την άμεση κατάργηση του clawback ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί

Εργαστηριακοί γιατροί: Δράσεις διαμαρτυρίας από σήμερα

Την άμεση κατάργηση του clawback και τη διαγραφή του χρέους, ζητούν οι εργαστηριακοί γιατρο. Όπως αναφέρουν, η είσπραξη του clawback ολόκληρου του 2021 σε 120 δόσεις, καθώς και των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2023 σε 9 δόσεις, όπως αιφνιδίως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ, σημαίνει ότι ποσοστό άνω του 50% της μηνιαίας υποβολής για την αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων θα παρακρατείται και ότι, σε συνδυασμό με την παρακράτηση φόρου, η συνολική παρακράτηση θα αγγίζει το 70%.

Αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών σε οικονομική καταστροφή και εξαφάνιση. Για τη διαχρονική υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις εργαστηριακές εξετάσεις δεν ευθύνονται προφανώς τα εργαστήρια στα οποία αυτές εκτελούνται αλλά η ανοιχτή, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις, συνταγογράφηση.

Πρόβλημα επιβίωσης

Οι μόνοι που δεν έχουν ευθύνη, λοιπόν, είναι οι εργαστηριακοί γιατροί, κι όμως καλούνται να πληρώσουν το βαρύ τίμημα μιας κοινωνικής πολιτικής που ουσιαστικά ασκείται στις πλάτες τους. Η Ελληνική Μικροβιολογική Εταιρεία επισημαίνει για μία ακόμα φορά ότι αν δεν δρομολογηθούν άμεσα: η διαγραφή του τεχνητού χρέους, η κατάργηση ή έστω ένα πλαφόν στο clawback, η κοστολόγηση των εξετάσεων σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, εκατοντάδες εργαστήρια που έχουν βουλιάξει στα χρέη θα συνεχίσουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, με καταστροφικές επιπτώσεις τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και την οικονομία της χώρας.

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν από την πολιτεία τα εξής:

1. Κατάργηση του clawback με εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις ή στην εσχάτη των περιπτώσεων σταθερό ποσοστό clawback που να μην υπερβαίνει το 5%.Αυτό το ποσοστό είναι το ανώτερο ποσοστό που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Κάθε υπέρβαση θα πρέπει να καλύπτεται από το κράτος.

2.Διαγραφή του τεχνητού χρέους.

3.Εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών ορθής ιατρικής συνταγογράφησης με διαγνωστικά πρωτόκολλα τα οποία έχουν νομοθετηθεί και μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως.

4.Τη σύναψη συλλογικής σύμβασης με τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Επενδυτικό clawback: Αύξηση στα 200 εκατ. με νέα ΚΥΑ

Άδωνις για ράντζα στο Αττικόν: Γίνονται έργα επέκτασης, έρχονται από όλη την Ελλάδα

Exit mobile version