Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Άδωνις: Τι πληρώνουν και τι όχι οι ασθενείς για προσωπικό γιατρό και φάρμακα

Απαντήσεις για το τι πληρώνουν και τι όχι οι ασθενείς για τον προσωπικό γιατρό και τα φάρμακα, έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Δεν πληρώνουν οι ασθενείς στον προσωπικό γιατρό παρά μόνον εάν, κάποιος θέλει να δηλώσει ως προσωπικό γιατρό τον δικό του ιδιώτη γιατρό. Για παράδειγμα, εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχω έναν γιατρό που τον έχω δικό μου, τον εμπιστεύομαι, και μέχρι σήμερα δεν μπορούσα να τον δηλώσω ως οικογενειακό μου γιατρό, έπρεπε να δηλώσω κάποιον από τον κατάλογο. Εμείς στο εξής θα παρέχουμε την επιλογή να μπορεί ο κάθε ασθενής να δηλώσει και το δικό του γιατρό στον οποίον ούτως ή άλλως πήγαινε και πλήρωνε”.

Κίνητρα

Αναφερόμενος στα νέα κίνητρα που θα δίνονται στους γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν ως ειδικότητα την Παθολογία, ο υπουργός Υγείας είπε:

“Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει πράγματα που συζητάγαμε πάρα πολλά χρόνια. Ένα από αυτά είναι ότι δίνουμε πολύ σοβαρά κίνητρα οικονομικά, για να επιλέξει κάποιος απόφοιτος της ιατρικής, την ειδικότητα του παθολόγου. Πάνε πολύ λίγοι στην Ελλάδα. Για να πηγαίνουν περισσότεροι δώσαμε κίνητρα. Προσδοκούμε με αυτό να έχουμε σε λίγα χρόνια αρκετούς παθολόγους στην Ελλάδα. Δε λέω αύριο, γιατί έχει κάποιον χρόνο η ειδικότητα, έτσι”;

Τι πληρώνουν οι ασθενείς

Ο κ. Γεωργιάδης σχετικά με τις ανατιμήσεις και τις ελλείψεις φαρμάκων, είπε: “Η συμμετοχή του κόσμου δεν αλλάζει. Είναι ποσοστιαία η συμμετοχή που ίσχυε. Απλά όταν αυξάνεται η λιανική τιμή ενός φαρμάκου και η ποσοστιαία συμμετοχή παραμένει ίδια, αυξάνεται κατά κάτι και η συμμετοχή”.

Εξήγησε ακόμα ότι “στο ίδιο δελτίο τιμών που αυξήθηκαν 880 κωδικοί, μειώθηκαν σε 6.500 κωδικούς. Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε. Θέλουμε δεν υπάρχουν φάρμακα; Τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποιο κόστος για αυτά. Τζάμπα δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα” σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

“Οι τιμές που αυξήθηκαν στην Ελλάδα είναι τζάμπα. Για παράδειγμα η ετοποσίδη στην Ελλάδα πωλείται εννέα ευρώ, ενώ στη Γερμανία 50 ευρώ. Η εταιρεία προτιμά να το πουλάει στα 50 ευρώ και έτσι το είχε αποσύρει από την Ελλάδα” τόνισε.

“Η Ελλάδα πήγαινε τις τιμές των φαρμάκων μόνο προς τα κάτω για περίπου 15 χρόνια λόγω της κρίσης. Ξέρετε κάποιο αγαθό που μόνο να πέφτει και ποτέ δεν ανεβαίνει; Το μόνο αγαθό ήταν το φάρμακο. Όμως έφτασε στα όριά της αυτή η πολιτική.” πρόσθεσε ο υπουργός.

“Την πραγματικότητα να αυξηθούν τα φάρμακα την είχε παραδειχθεί ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει. Και επειδή πώς να το κάνουμε φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, στη συνέχεια δύο προηγούμενοι υπουργοί της ΝΔ είχαν νομοθετήσει το σχετικό πλαίσιο για να μπορεί να γίνει αλλά για διάφορους λόγους δεν είχε γίνει και μετά ήρθα εγώ. Εγώ γενικά έχω μία τάση στην πολιτική μου διαδρομή: δεν θέλω να κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Προτιμώ ένας ασθενής να πληρώσει λίγα λεπτά παραπάνω ή λίγα ευρώ πάνω σε οριακές περιπτώσεις αλλά να το βρει, γιατί αν δεν το βρει η ζημιά στην υγεία του είναι πολύ μεγαλύτερη” είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στην αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί για τις ελλείψεις φαρμάκων τονίζοντας ότι “φαρμακο-αποθηκάριοι με τους φαρμακοποιούς τσακώνονται από πάντα.

“Είναι δύο κλάδοι που έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Η μεγάλη διαφορά της τιμής μεταξύ της Ελλάδας και του εξωτερικού αυξάνει αυτή την κόντρα. Για ποιο λόγο; Γιατί αυξάνει το κίνητρο των εξαγωγών. Όμως σήμερα που μιλάμε, Σεπτέμβριος του 2024, οι ελλείψεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 είναι στο 1/10. Τα 9/10 των ελλείψεων έχουν καλυφθεί λόγω αυτής της πολιτικής. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποτε στη ζωή ορισμένα αγαθά πρέπει και να αυξάνονται. Δε γίνεται αλλιώς” δήλωσε.

Διαβάστε επίσης

Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της Μαρινέλλας – Οι τελευταίες πληροφορίες

Φοιτητής έφαγε 720 αυγά μέσα σε έναν μήνα – Δείτε τι συνέβη

Exit mobile version