Η αιμορροϊδοπάθεια, κοινώς γνωστή ως «αιμορροΐδες», είναι μια από τις πλέον κοινές αλλά κι επώδυνες περιπρωκτικές παθήσεις, που ωστόσο μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, ανώδυνα, αναίμακτα και με απόλυτη ασφάλεια.
Έχοντας αναπτύξει μια πρωτοποριακή μέθοδο για τη θεραπεία της νόσου και έχοντας διαχειριστεί χιλιάδες περιστατικά με επιτυχία, ο Γενικός Χειρουργός κι εξειδικευμένος στις παθήσεις του πρωκτού, Αλκιβιάδης Παππάς, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Εντέρου-Ορθού στο Ιατρικό Ψυχικού, εξηγεί ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν την αιμορροϊδοπάθεια και πώς αυτή μπορεί ιδανικά να αντιμετωπιστεί:
Τι είναι οι αιμορροΐδες και ποια η λειτουργία τους;
Οι αιμορροΐδες είναι μια φυσιολογική δομή του σώματός μας. Εντοπίζονται εκεί που καταλήγει το έντερο, στο τμήμα που ονομάζεται πρωκτός. Δεν είναι φλέβες ή αρτηρίες, αλλά αποτελούν μια ενδιάμεση αγγειακή μάζα, και μοιάζουν με σακουλάκια που γεμίζουν με αίμα. Όταν είναι φυσιολογικά και υγιή, δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Τουναντίον, οι αιμορροΐδες στεγανοποιούν το έντερο στο σημείο του πρωκτού, προστατεύοντάς μας από διαρροή και ενισχύουν την εγκράτεια. Όταν, όμως, οι αιμορροΐδες «χαλάνε» τότε γίνεται λόγος για αιμορροϊδοπάθεια.
Τι προκαλεί αιμορροϊδοπάθεια και τι πρέπει να προσέχουμε;
Παρόλο που η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πολύ συχνή πάθηση (υπολογίζεται ό,τι περίπου 3 στα 5 άτομα θα την εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους), τα ακριβή αίτια της νόσου παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Ωστόσο, έχουν αναγνωριστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται. Ο κυριότερος παράγοντας είναι η χρόνια δυσκοιλιότητα και εν γένει αιτίες που προκαλούν συχνή αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως η βαριά εργασία, ο χρόνιος βήχας και η εγκυμοσύνη. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία, η ελλιπής υγιεινή της πρωκτικής περιοχής και η κακή συνήθεια της παρατεταμένης παραμονής στην τουαλέτα, και φυσικά η κληρονομικότητα.
Τι συμπτώματα έχει η αιμορροϊδοπάθεια;
Η παθολογία της νόσου έχει δυο βασικά στοιχεία: τη διόγκωση των αιμορροϊδών και την πρόπτωσή τους. Εκδηλώνεται με ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση, με πόνο στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου, καθώς επίσης την αιμορραγία, την έκκριση βλέννας, τον κνησμό και προκαλώντας ένα αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου.
Θεραπεύονται οι «αιμορροΐδες» και γιατί δεν πρέπει να τις αφαιρούμε;
Ναι, η αιμορροϊδοπάθεια θεραπεύεται πλήρως, όσο προχωρημένο κι αν είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, με την εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι αιμορροΐδες δεν πρέπει να αφαιρούνται ποτέ και σε κανένα στάδιο της νόσου. Τουναντίον, η αφαίρεσή τους είναι επώδυνη για τον ασθενή και δημιουργεί πολύ δυσάρεστες επιπλοκές, όπως η διαρροή υγρών από τον πρωκτό και η ακούσια απελευθέρωση αερίων, ενώ εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά όταν οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες κι έχουν μεγάλη πρόπτωση.
Ποια είναι η ιδανική μέθοδος για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας;
Η πλέον σύγχρονη κι αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας είναι η αιμορροϊδοπλαστική με laser. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνική που έχουμε αναπτύξει στην κλινική μας, στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού και έχουμε εφαρμόσει τα τελευταία 10 χρόνια σε χιλιάδες ασθενείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Με την αιμορροϊδοπλαστική με laser επιτυγχάνουμε την πλέον ήπια και συνάμα στοχευμένη παρέμβαση δίχως να επηρεάζεται ο πρωκτικός σφιγκτήρας και ο βλεννογόνος του εντέρου. Η μέθοδος είναι ανώδυνη κι αναίμακτη, διαρκεί μόλις 15 λεπτά, επιτυγχάνοντας οριστικό αποτέλεσμα, δίχως επιπλοκές. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν και είναι σε θέση να επαναλάβει τις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας ημέρα.
Πώς μπορεί να προληφθεί η αιμορροϊδοπάθεια;
Η αιμορροϊδοπάθεια προλαμβάνεται όταν φροντίζουμε να έχουμε καλές και έγκαιρες κενώσεις με μαλακά κόπρανα και χωρίς πίεση για το άδειασμα του εντέρου. Η αποφυγή της δυσκοιλιότητας είναι κομβική, επομένως η άσκηση, το περπάτημα και η υιοθέτηση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι ότι καλύτερο. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε να καθόμαστε για πολύ ώρα στην τουαλέτα και να φροντίζουμε για την καλή υγιεινή της περιοχής.
Γράφει ο Αλκιβιάδης Παππάς
Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Εντέρου-Ορθού, Ιατρικό Ψυχικού
Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.