Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Νέα μελέτη: Βιώσιμος Τουρισμός στις Περιοχές Natura 2000

natura-2000

Μια νέα μελέτη αναλύει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές Natura 2000.

Οι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 προστατευόμενες περιοχές στην ελληνική επικράτεια αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικές προκλήσεις, όσον αφορά την προστασία αλλά και την τουριστική αξιοποίησή τους.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύει η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ υπογράφεται από καθηγητές και ερευνητές από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με επιστημονικό υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή Τουριστικής Ανάπτυξης, Πάρι Τσάρτα, ενώ συμμετέχουν και καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Η μελέτη αυτή προσεγγίζει το ζήτημα συνολικά και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στις περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα.

Λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές ιδιαιτερότητες των προστατευόμενων αυτών περιοχών και το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει σε περιβαλλοντικό, χωρικό και τουριστικό επίπεδο. Aναλύει τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τουρισμού, παραθέτει δέκα παραδείγματα ανάπτυξης σε αντίστοιχες περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και καταλήγει σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής.

Ευρωπαϊκό δίκτυο ΝATURA 2000

Στην Ελλάδα:

Πριν από την ίδρυση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα ήταν κατακερματισμένη και γινόταν μέσω διαφόρων φορέων και δομών.

Η ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ το 2020 κάλυψε την ανάγκη για έναν κεντρικό οργανισμό για την προστασία και την αξιοποίηση των προστατευόμενων περιοχών. Ο νέος οργανισμός ενσωμάτωσε τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των προηγούμενων φορέων.

Οικονομικό όφελος και χρηματοδότηση

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της διαΝΕΟσις, η αξιοποίηση του 40% των περιοχών Natura 2000 μπορεί να αποφέρει έως και 2 δισ. ευρώ έσοδα ετησίως και να δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας.

Διαθέσιμες πηγές για τη χρηματοδότηση υποδομών και επενδύσεων:

Πλεονεκτήματα, αδυναμίες, ευκαιρίες και απειλές

Case studies βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Η μελέτη παραθέτει 10 πραγματικά παραδείγματα προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες έχουν αναπτύξει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό τουριστικές δραστηριότητες. Ενδεικτικά:

Ευρώπη

Αμπρούτσο, Ιταλία: Η περιοχή του Αμπρούτσο στα Απέννινα Όρη προσελκύει κυρίως φίλους της πεζοπορίας και της ορειβασίας. Στην περιοχή «τρέχουν», επίσης, προγράμματα για την προστασία των λύκων και των αρκούδων, ενώ η τοπική κοινωνία προωθεί τον αγροτουρισμό και τη γευσιγνωσία.

Αζόρες, Πορτογαλία: Τα εννέα ηφαιστειακά νησιά στον Ατλαντικό Ωκεανό, γνωστά για τα γεωθερμικά τους φαινόμενα, συγκεντρώνουν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση φαλαινών, η πεζοπορία σε ηφαιστειακά τοπία και η εξερεύνηση σπηλαίων. Εφαρμόζονται πολιτικές που προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Ελλάδα

Αλόννησος: Η Αλόννησος αποτελεί μέρος του θαλάσσιου πάρκου Βορείων Σποράδων, όπου ζει η μεσογειακή φώκια. Εφαρμόζονται πολιτικές για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και για την προώθηση του οικοτουρισμού.

Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού: Το πάρκο προσφέρει μονοπάτια πεζοπορίας, όπως το μονοπάτι Ε4, και την ιστορική διαδρομή του οδοντωτού σιδηροδρόμου. Εκεί συναντώνται επίσης σπάνια φυτά και ζώα, όπως το αγριόγιδο και ο χρυσαετός. Στην περιοχή λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας.

Σε περιοχές του εξωτερικού ο βιώσιμος τουρισμός έχει αναπτυχθεί αρκετά μέσα από τη συνέργεια φορέων του τουρισμού, φορέων υπεύθυνων για τη βιωσιμότητα, τοπικών φορέων αλλά και τουριστικών επιχειρήσεων. Αντίθετα, πολλές φορές στο εσωτερικό αναδεικνύεται η αποσπασματική εφαρμογή των διαφόρων εργαλείων διαχείρισης.

Προτάσεις πολιτικής

Η μελέτη παραθέτει συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής και πλαίσιο δράσεων που θα συμβάλλουν στην εισαγωγή βιώσιμου τουρισμού στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Ενδεικτικά:

Ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης

Ενίσχυση επιχειρησιακής ικανότητας

Προβολή και προώθηση

Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Παροχή ποιοτικών τουριστικών προϊόντων

Υποστήριξη τοπικής οικονομίας

Συμμετοχικός σχεδιασμός

Δείτε εδώ ολόκληρη τη μελέτη

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης

Έστειλε 25 τυλιχτά για να τους ευχαριστήσει – Σε ποιο νοσοκομείο συνέβη

Τα 14 εμβόλια που θωρακίζουν τους ενήλικες

 

Exit mobile version