Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Σε αυτές τις χώρες κινδυνεύει σοβαρά η υγεία σας

chores-ygeia

Τις πιο επικίνδυνες χώρες για την υγεία και την ασφάλεια, αλλά και τις χώρες όπου οι ταξιδιώτες διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια ασθένεια που να σχετίζεται με την παραμονή τους στο ταξίδι, παρουσιάζει σε έναν διαδραστικό χάρτη η International SOS.

Οι χώρες που χαρακτηρίζονται ως «πολύ υψηλού κινδύνου» είναι η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα, η Υεμένη και η Γάζα. Στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ιατρικών προβλημάτων ή ασθενειών, συγκαταλέγονται επίσης ο Νίγηρας, το Σουδάν, η Λιβύη, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Σομαλία και η Σιέρα Λεόνε.

Φέτος καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση του ιατρικού κινδύνου στη Βολιβία και στην Ακτή Ελεφαντοστού, λόγω της σταδιακής βελτίωσης της πρόσβασης των ανθρώπων σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη, ιδίως στις μεγάλες πόλεις των δύο αυτών χωρών.

Ασφαλείς χώρες για την υγεία των ταξιδιωτών

Τα μέρη με χαμηλό κίνδυνο ασθένειας είναι οι χώρες της Ευρώπης, η Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Χιλή.

Ο ετήσιος διαδραστικός χάρτης της International SOS δείχνει πού είναι πιθανότερο να απειληθεί η υγεία και η ασφάλεια των ταξιδιωτών, με κριτήριο τον κίνδυνο εκδήλωσης πολιτικής βίας και κοινωνικών αναταραχών, τη μικροεγκληματικότητα, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή

Η International SOS διαπιστώνει «μια αυξανόμενη τάση στον αριθμό των προειδοποιήσεων σχετικά με το κλίμα, καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σε όλο τον κόσμο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ιταλία ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή θεωρείται «χαμηλός», αλλά σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Συρία ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός».

Αν και ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή είναι «χαμηλός» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η International SOS επεσήμανε πως ο καύσωνας «Κέρβερος» του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσε καταστροφές στην ήπειρο.

Οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν για μέρες τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τους τουρίστες να λιποθυμούν στη Ρώμη λόγω της ζέστης.

Η International SOS ανέφερε ότι το 2023 εξέδωσε 80% περισσότερες ιατρικές ειδοποιήσεις που σχετίζονται με τους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής σε σύγκριση με το 2022.

Η δρ Irene Lai, υπεύθυνη του διεθνούς τομέα για την Υγεία της International SOS, δήλωσε: «Τα ακραία θερμικά φαινόμενα, με τον πρώτο καύσωνα “Κέρβερος” που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, μπορεί να γίνουν κοινός τόπος.

Εκτός από τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στο ανθρώπινο σώμα, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία.

Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να μεριμνούν για αυτό, προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής και εργασίας μας με σκοπό την προστασία της υγείας, ενώ παράλληλα να λαμβάνουν μέτρα για την επιβράδυνση και τελικά την αντιστροφή της τάσης αύξησης της θερμοκρασίας».

Οι πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς χώρες

Το Νότιο Σουδάν, η Λιβύη και το Αφγανιστάν είναι μερικές από τις πιο επικίνδυνες χώρες για να επισκεφθεί κανείς το 2024.

Ανάμεσα στα ασφαλέστερα μέρη να επισκεφθεί κανείς είναι η Γροιλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο, με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας και ασφάλειας International SOS να αναφέρει ότι στις χώρες αυτές οι απειλές που σχετίζονται με την ασφάλεια είναι «ασήμαντες».

Αντίθετα, χώρες όπως η Λιβύη, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Ουκρανία και το Ιράκ συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο επικίνδυνων για επίσκεψη, με τα έθνη αυτά να κατατάσσονται στις χώρες με «ακραίο» κίνδυνο ασφάλειας.

Η International SOS επεσήμανε ότι οι νέες και εξελισσόμενες συγκρούσεις στη Γάζα, στον Λίβανο, στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την περιοχή Σαχέλ της Αφρικής οδήγησαν στην αύξηση του κινδύνου για τα εν λόγω έθνη.

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική και Νότια Αμερική, οι χώρες στις οποίες κρίνεται υψηλός ο κίνδυνος για την ασφάλεια των ταξιδιωτών είναι η Βενεζουέλα, η Ονδούρα και η Αϊτή, ύστερα από συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας και των ταραχών.

Με τον χάρτη κινδύνου του 2024, η International SOS αναφέρει ότι στοχεύει να παρέχει μια «καλύτερη κατανόηση της ευρύτερης κατάστασης ασφαλείας σε χώρες από τις οποίες μπορεί να ταξιδεύουν ή να εργάζονται οι άνθρωποι».

Ο χάρτης «συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των Οργανισμών, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τη μείωση των συγκεκριμένων κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει το εργατικό δυναμικό τους», επισημαίνει η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η Sally Llewellyn, υπεύθυνη του τομέα της παγκόσμιας ασφάλειας της International SOS, δήλωσε: «Για το επόμενο έτος οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αναταραχή και η πολιτική αστάθεια αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο ότι το Σαχέλ, περιοχές της Μέσης Ανατολής και η Ουκρανία εντάσσονται στην κατηγορία “υψηλού” ή “ακραίου” κινδύνου ασφαλείας».

«Η International SOS συνεχίζει να υποστηρίζει τους Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, μεταξύ άλλων με την παροχή επαληθευμένων πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με το πώς οι κίνδυνοι αυτοί θα επηρεάσουν το εργατικό δυναμικό τους, ή με την υποστήριξη εκκενώσεων όπου χρειάζεται».

Διαβάστε επίσης

Ενδομητρίωση: Μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα μιας γυναίκας;

Κατατέθηκε η τροπολογία για την είσοδο των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ – Σήμερα ψηφίζεται

Exit mobile version