Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Φοβία για τα αεροπλάνα και τις αεροπορικές πτήσεις

Φοβία για τα αεροπλάνα και τις αεροπορικές πτήσεις

Η φοβία για τα αεροπλάνα και τις αεροπορικές πτήσεις ή το άγχος είναι συχνό φαινόμενο αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για τα ποσοστά των ατόμων που φοβούνται τα αεροπορικά ταξίδια.

Αν και οι στατιστικές υποδηλώνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια είναι πραγματικά ασφαλέστερα από τα ταξίδια με άλλα μεταφορικά μέσα, η πτήση παραμένει μια κοινή πηγή φόβου.

Ενώ πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πετάξουν σε κάποιο βαθμό, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό πληροί πραγματικά τα κριτήρια για τη διάγνωση της φοβίας.

Συμπτώματα της φοβίας για τα αεροπλάνα

Τα άτομα που έχουν αεροφοβία βιώνουν επίμονο και έντονο άγχος όταν σκέφτονται να πετάξουν ή όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ειδικών φοβιών.

Τα σωματικά συμπτώματα του φόβου της πτήσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ακόμη και μια πλήρη κρίση πανικού. Η κρίση πανικού μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως ταχυπαλμίες, αίσθημα αποστασιοποίησης από την πραγματικότητα και φόβο θανάτου.

Μερικοί άνθρωποι με φοβία πτήσης είναι αρκετά άνετοι στο αεροδρόμιο, αλλά αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Άλλοι έχουν δυσκολίες που ξεκινούν μόλις φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Συνυπάρχει με άλλες φοβίες

Ο φόβος της πτήσης μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί εάν υπάρχουν ορισμένες άλλες φοβίες και αγχώδεις διαταραχές. Όπως:

Κλειστοφοβία: Τα άτομα με κλειστοφοβία συχνά βιώνουν φόβο να πετάξουν λόγω του περιορισμένου χώρου και της έλλειψης προσωπικού χώρου.
Φόβος για τα ύψη: Ένας γενικός φόβος για τα ύψη (ακροφοβία) μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φόβο πτήσης.
Κοινωνική ή μικροβιακή φοβία: Όσοι έχουν διαταραχή κοινωνικού άγχους ή φόβο για τα μικρόβια συχνά αναπτύσσουν φόβο πτήσης. Ο λόγος είναι ότι θα αναγκαστούν να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα με αγνώστους.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αντιμετώπιση αυτών των υποκείμενων καταστάσεων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αεροφοβίας.

Αιτίες

Οι ακριβείς αιτίες του φόβου της πτήσης δεν είναι γνωστές, αλλά ένας αριθμός διαφορετικών παραγόντων μπορεί να παίζουν ρόλο.

Ο φόβος ποικίλλει σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο. Επηρεάζεται από μια σύνθετη σειρά παραγόντων που είναι μοναδικοί για κάθε άτομο.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βίωμα τραυματικής πτήσης ή αεροπορικού δυστυχήματος: Ακόμη και η παρακολούθηση ειδήσεων για αεροπορικά ατυχήματα μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει το φόβο της πτήσης. Πολλοί άνθρωποι βίωσαν φόβο να πετάξουν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οικογενειακό Περιβάλλον: Εάν οι γονείς σας φοβόντουσαν επίσης να πετάξουν, μπορεί να έχετε εσωτερικεύσει τον τρόμο τους. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα κοινή αιτία αεροφοβίας στα παιδιά, αλλά επηρεάζει επίσης πολλούς ενήλικες. Μπορεί να έχετε τον φόβο της πτήσης από κάποιον άλλο συγγενή ή φίλο, αλλά οι γονείς φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στις φοβίες.

Άλλες σχετικές περιστάσεις: Η αεροφοβία σας μπορεί επίσης να έχει τις ρίζες της σε μια εντελώς διαφορετική σύγκρουση. Για παράδειγμα, ο φόβος της πτήσης που αναπτύσσεται αμέσως μετά την προώθηση της εργασίας που απαιτεί ταξίδια μπορεί να προκληθεί από ανησυχίες σχετικά με την ίδια τη δουλειά ή τον αντίκτυπό της στην καθημερινή σας ζωή. Ομοίως, τα παιδιά που πρέπει να πετούν συχνά για να επισκέπτονται διαζευγμένους γονείς αναπτύσσουν μερικές φορές την αεροφοβία ως μηχανισμό αντιμετώπισης του τραύματος του διαζυγίου.

Καιρός και αναταράξεις: Η έρευνα υποδεικνύει επίσης ότι ενεργοποιητές όπως ο κακός καιρός, η απογείωση και η αναταραχή τείνουν να είναι οι πιο ανησυχητικές πτυχές της πτήσης. Οι καθυστερήσεις στο ταξίδι, συχνές τις δημοφιλείς ώρες, μπορεί να επιδεινώσουν το φόβο της πτήσης.

Θεραπεία

Ευτυχώς, ο φόβος της πτήσης είναι μια θεραπεύσιμη κατάσταση, ακόμη και χωρίς να γνωρίζουμε την υποκείμενη αιτία. Μερικές κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν:

Ψυχοθεραπεία

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι συνήθως η θεραπεία πρώτης γραμμής για φοβίες, συμπεριλαμβανομένου του φόβου της πτήσης. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στην αλλαγή των αρνητικών σκέψεων.

Πολλές συγκεκριμένες θεραπείες για τις φοβίες βασίζονται στην γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται και άλλες θεραπευτικές επιλογές.

Από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

Έκθεση στον φόβο: Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί ο φόβος της πτήσης είναι η ελεγχόμενη έκθεση, είτε μέσω εικονικής πραγματικότητας, προσομοίωσης πτήσης ή πραγματικά πτήσης.

Συστηματική απευαισθητοποίηση : Περιλαμβάνει σταδιακά προοδευτική έκθεση σε αντικείμενο ή κατάσταση φόβου. Η μέθοδος χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία φοβιών όπως ο φόβος της πτήσης.

Ατομική θεραπεία: Οι ατομικές τεχνικές γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, υπνοθεραπείας ή η χρήση εικονικής πραγματικότητας μπορούν επίσης να βελτιώσουν τον φόβο σας για πτήσεις.

Φαρμακευτική αγωγή

Μερικές φορές μπορεί να συνταγογραφούνται φάρμακα για να ανακουφιστούν συμπτώματα που σχετίζονται με το φόβο της πτήσης, όπως ναυτία ή άγχος.

Αυτοθεραπεία

Υπάρχουν επίσης πράγματα που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για να αντιμετωπίσετε τον φόβο της πτήσης.

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για τη διαδικασία πτήσης. Η εκμάθηση για το πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα, γιατί συμβαίνουν αναταράξεις και τι σημαίνουν διάφοροι ήχοι και χτυπήματα μπορεί να βοηθήσει να κάνει την πτήση λιγότερο τρομακτική.

Προσδιορίστε τις παράλογες σκέψεις. Μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τις αρνητικές σκέψεις και στη συνέχεια εξασκηθείτε στην αντικατάστασή τους με πιο ρεαλιστικές και χρήσιμες.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τους παράγοντες ενεργοποίησης . Όταν σκέφτεστε να πετάξετε ή όταν αντιμετωπίζετε άγχος κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, δώστε προσοχή στις σκέψεις ή τις καταστάσεις που προηγήθηκαν του φόβου σας. Εάν αρχίσετε να παρατηρείτε ότι κάποια γεγονότα δημιουργούν συναισθήματα άγχους, θα είστε σε θέση να προγραμματίσετε καλύτερα τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων όταν προκύψουν.

Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης . Χρησιμοποιήστε τεχνικές όπως βαθιά αναπνοή ή προοδευτική χαλάρωση των μυών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι τεχνικές μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον φόβο σας για πτήσεις.

Πηγή: verywellmind.com

 

Exit mobile version