Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Νόσος των Λεγεωναρίων: Δράσεις ΕΟΔΥ για τους ταξιδιώτες

draseis EODY sto aerodromio

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνεχίζει και το 2025 τις δράσεις του για την πρόληψη της νόσου των Λεγεωναρίων στους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, με στόχο τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την ενίσχυση της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο της νέας τουριστικής περιόδου για το έτος 2025, έχουν προγραμματισθεί ενημερωτικές ημερίδες με θέμα: «Πρόληψη της Νόσου των Λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα».

Οι ημερίδες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και απευθύνονται στους ιδιοκτήτες/διαχειριστές τουριστικών καταλυμάτων στις παρακάτω πόλεις:

Στόχος 

Βασικός στόχος των ημερίδων είναι η έγκυρη επιστημονική ενημέρωση των ιδιοκτητών/διαχειριστών τουριστικών καταλυμάτων σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και τα μέτρα πρόληψης της νόσου των Λεγεωναρίων με σκοπό την προάσπιση της υγείας των επισκεπτών της χώρας μας.

Οι εν λόγω δράσεις αποτελούν συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών του ΕΟΔΥ, που υλοποιήθηκαν σε προηγούμενα έτη (2018,2023, 2024), σε συνεργασία με υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης των Δήμων και των Περιφερειών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της νόσου των Λεγεωναρίων και στην ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στον κλάδο του τουρισμού.

Ο ΕΟΔΥ προσβλέπει στη συνέχιση της στενής και ουσιαστικής συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση των δράσεων και την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Μέσα από αυτή τη συλλογική προσπάθεια, σταθερός μας στόχος παραμένει η προστασία της Δημόσιας Υγείας και η διατήρηση της Ελλάδας ως προορισμού που εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους επισκέπτες της.

Νόσος των Λεγεωναρίων

Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae. Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο, με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά η νόσηση οφείλεται στην οροομάδα 1 και στην οροομάδα 6).

Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου:

Η λεγιονέλλα αποτελεί:

Περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας

Μετάδοση

Αερογενώς, με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Χρόνος επώασης:

Πιθανές Πηγές μόλυνσης

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια, όσοι έχουν υποβληθεί
σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό
σύστημα.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

ΕΟΔΥ: Δύο θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη

Πολλαπλή Σκλήρυνση: 8 στους 10 ασθενείς καλύπτουν έξοδα θεραπείας από την τσέπη τους – 300€ το μηνιαίο κόστος

 

Exit mobile version