Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το φιστίκι Αιγίνης, στην κορυφή των ξηρών καρπών όλου του κόσμου – Στην δεκάδα τα φυστίκια Μεγάρων και Φθιώτιδας

fistiki-aiginis

Τα ελληνικά φιστίκια έχουν γίνει αγαπητά σε όλο τον κόσμο με το φιστίκι Αιγίνης να κατακτά την κορυφή στην βαθμολογία του Taste Atlas, λαμβάνοντας 4,8 στα 5. Στην δεκάδα είναι και τα φιστίκια Μεγάρων και Φθιώτιδας, τα οποία κατέκτησαν επάξια την 9η και τη 10η θέση.

Το φιστίκι Αιγίνης παράγεται από την ποικιλία Αιγινίτικη, η οποία καλλιεργείται παραδοσιακά στην Αίγινα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη φυτεία φιστικιών ιδρύθηκε στο νησί το 1896 από τον Νικόλαο Πέρογλου, ο οποίος έφερε τους ξηρούς καρπούς από τη Συρία, αναφέρει το Taste Atlas.

Οι καιρικές συνθήκες και η σύσταση του εδάφους δίνουν σε αυτά τα φιστίκια ένα αναγνωρίσιμο άρωμα και γεύση για τα οποία θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά τον Αύγουστο, όταν οι ξηροί καρποί συλλέγονται με μακριά τυλιγμένα ραβδιά που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τα κλαδιά χωρίς να καταστρέψουν το δέντρο.

Αφού επιλεγούν με το χέρι οι καλύτεροι καρποί, μεταφέρονται στις μηχανές αποφλοίωσης το συντομότερο δυνατό. Στη συνέχεια στεγνώνουν στον ήλιο για τουλάχιστον τρεις ημέρες για να μην μαυρίσουν τα κελύφη τους. Τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτέμβρη, μετά τη συγκομιδή του φιστικιού, πραγματοποιείται στην περιοχή η «Γιορτή του Φιστικιού».

Στη γιορτή παίρνουν μέρος ντόπιοι και χιλιάδες επισκέπτες, ενώ παρουσιάζονται πολλές συνταγές με βάση το φιστίκι. Αυτό το φιστίκι ταιριάζει υπέροχα σε φρέσκες σαλάτες, μαζί με αλλαντικά, και σε μια ποικιλία από γλυκά, μαντολάτα, κέικ, λικέρ και πολλά άλλα.

Φιστίκια Μεγάρων και Φθιώτιδας

Άλλες δύο ελληνικές ποικιλίες φιστικιών έχουν θέση στη λίστα του Taste Atlas για τους ξηρούς καρπούς, τα φιστίκια από τα Μέγαρα στην 9η θέση και τα φιστίκια από τη Φθιώτιδα στην 10η, λαμβάνοντας βαθμολογία 4,2 στα 5.

Στα Μέγαρα καλλιεργούν φιστίκια εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Η περιοχή ευνοεί τις φιστικιές, καθώς έχει ζεστά καλοκαίρια, ήπιους χειμώνες και σχετικά λίγη βροχή.

Ο καρπός ξεραίνεται στον ήλιο πριν περάσουν από διαλογή. Ξεχωρίζουν για το βαθύ πράσινο χρώμα τους.

Τα κελυφωτά φιστίκια στη Φθιώτιδα καλλιεργούνται από τη δεκαετία του ’40 στην περιοχή. Η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Αυγούστου και τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Στις καλλιέργειες δεν μπαίνουν ποτέ χημικά ή άλλες ουσίες που μπορεί να περάσουν στον καρπό και να τον αλλοιώσουν.

Αφού αφαιρέσουν το κέλυφος οι παραγωγοί τα αποξηραίνουν και τα επιλέγουν ένας προς ένα για να πωληθούν.

Είναι ένα φιστίκι με βαθύ πράσινο χρώμα, που πωλείται αλατισμένο ή με τη φυσική του γεύση.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Ένας νεκρός και δεκάδες ασθενείς εξαιτίας βακτηρίου σε χάμπουργκερ

Σουηδία: Αδικαιολόγητες χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης μήτρας σε 33 γυναίκες

Exit mobile version