Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Γιατροί ΕΣΥ: Υποχρεωμένοι όλοι οι Δήμοι της χώρας να παρέχουν δωρεάν σίτιση και διαμονή

doctors ESY hospital dimoi

Ένα από τα μείζονα προβλήματα, που ως τώρα «μπλόκαρε» τη μετακίνηση γιατρών σε άγονες περιοχές, ήταν η διαμονή τους. Οι Δήμοι δεν διέθεταν καταλύματα κι έτσι η συμμετοχή των γιατρών ήταν από ελάχιστη έως μηδαμινή. Πλέον αυτό αλλάζει, με τη σχετική διάταξη να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που συζητείται στη Βουλή.

Μετά από χρόνια προσπαθειών και συνεννοήσεων με τους Δήμους της χώρας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατάφερε να συμπληρώσει τη δέσμη κινήτρων για την προσέλκυση και για την παραμονή γιατρών και για τη στελέχωση των υγειονομικών δομών, ιδίως της Περιφέρειας, αίροντας ένα μεγάλο εμπόδιο.

Τα προβλήματα με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε ορισμένα νησιά και σε αρκετές δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη τη λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ειδικά στις εφημερίες.

Γιατροί ΕΣΥ: Η υποχρέωση που έχουν οι Δήμοι

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 64 του προς ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, θεσπίζεται η δυνατότητα όλων των Δήμων της χώρας – με εξαίρεση των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης – να μπορούν να χορηγούν στο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων υγειονομικών δομών δωρεάν σίτιση και δωρεάν διαμονή, προσφέροντας καταλύματα.

Μέχρι τώρα η συγκεκριμένη δυνατότητα  προβλεπόταν για συγκεκριμένους, μόνο, Δήμους της χώρας, όπως είναι οι ορεινοί και οι νησιωτικοί.

Όπως μας έλεγαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας, «η θέσπιση της δυνατότητας παροχής καταλύματος από όλους τους Δήμους της χώρας στο ιατρικό προσωπικό, που υπηρετεί στις υγειονομικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, θα συμβάλει στην προσέλκυση και στην παραμονή του προσωπικού αυτού, ιδίως στην Περιφέρεια».

Συμπληρώνεται η δέσμη κινήτρων

Η δέσμη κινήτρων της κυβέρνησης συμπληρώνεται από την αύξηση της οικονομικής αποζημίωσης σε 2.100 ευρώ, από 1800,  προς τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι μετακινούνται σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, προκειμένου να καλύψουν εξειδικευμένες ανάγκες, που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον συμπληρώνεται η διάταξη, που προβλέπει τα οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση και για την παραμονή γιατρών του ΕΣΥ σε υγειονομικές δομές, που βρίσκονται σε προβληματικές και σε άγονες περιοχές, προκειμένου να εκδοθεί άμεσα η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Τι αναφέρει το άρθρο 64 του Σχεδίου Νόμου

Το άρθρο 64 του Σχεδίου Νόμου αναφέρει:

«Οι ορεινοί Δήμοι του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 (Α΄87), οι Δήμοι με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους, των οποίων τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των δημοτικών κοινοτήτων χαρακτηρίζονται ως ορεινές στο Μητρώο Δήμων, Κοινοτήτων και Οικισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι νησιωτικοί Δήμοι, τα νομικά πρόσωπα αυτών, καθώς και οι Ο.Τ.Α. β` βαθμού στην εδαφική περιφέρεια των οποίων ανήκουν οι προαναφερόμενοι Δήμοι, μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής:

α) στους υπαλλήλους τους, μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου,

β) στο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.),

γ) στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος και

δ) στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), οι οποίοι παρέχουν υπηρεσία στις περιοχές δικαιοδοσίας τους.

Η παροχή του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να χορηγείται και σε υπαλλήλους, που αποσπώνται στους Δήμους αυτούς, για τη στελέχωση των υπηρεσιών τους. Ο υπολογισμός του πληθυσμού γίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία μόνιμου πληθυσμού της τελευταίας απογραφής.

Η παροχή του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται να καταβάλλεται σε είδος και με τη μορφή χρηματικού επιδόματος προς κάλυψη της σχετικής δαπάνης των δικαιούχων. Με την απόφαση του οικείου δημοτικού, περιφερειακού ή Διοικητικού Συμβουλίου της παρ. 2, εξειδικεύεται ο τρόπος παροχής της σίτισης και του καταλύματος διαμονής και καθορίζεται το ύψος του χρηματικού επιδόματος.

Το συνολικό ύψος της παροχής, σε είδος και σε χρήμα, δεν μπορεί να υπερβαίνει τη δαπάνη των δικαιούχων.»

«4. Οι παροχές της παρ. 1 μπορούν να χορηγούνται υπό τις ίδιες προϋποθέσεις στο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων του συνόλου της χώρας, με εξαίρεση τους δήμους της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εξαίρεση του πρώτου εδαφίου δεν αφορά στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής».

Διαβάστε επίσης

Εκτός ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης – Επιτέθηκε φραστικά σε συνεργάτιδα του Υπ. Υγείας

Οι πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού στις αεροπορικές πτήσεις – με ή χωρίς μάσκα

Exit mobile version