Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άνοια αναμένεται να παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο σημερινό πολυσυζητημένο Υπουργικό Συμβούλιο.
Η άνοια αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα δημόσια υγείας, καθώς προσλαμβάνει διαστάσεις πανδημίας. Επιπλέον έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα και αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες δεκαετίες.
Το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην υλοποίηση του πληρεξούσιου φροντίδας και περίθαλψης για τους ασθενείς με άνοια και συναφείς διαταραχές, βασισμένο στο σχέδιο νόμου που είχε παρουσιάσει ο τέως Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επιπλέον τελειοποιεί τις οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γεωργιάδης θα αναλύσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους.
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άνοια στο Υπουργικό
Πρόκειται για έναν «οδικό χάρτη» με ένα σαφές πλαίσιο δράσης. Αφορά στην περίοδο 2023-2028 και έχει ως κύριο στόχο η Ελλάδα να γίνει μία χώρα – πρότυπο, φιλική τόσο προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές, όσο και προς τους φροντιστές τους, επενδύοντας στην έρευνα.
Τα στοιχεία καλούν σε παγκόσμια εγρήγορση. Το 2019, 55 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είχαν άνοια και υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 15 – 20 χρόνια, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050.
Η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία της άνοιας και των σχετικών διαταραχών (ΑΚΣΔ), καθώς ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος: σύντομα το 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 450.000 πάσχουν ήδη από ΑΚΣΔ.
Κάθε ασθενής με τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσο χρειάζεται συνεχή φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη). Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους δέκα Έλληνες είτε πάσχει από άνοια, είτε φροντίζει κάποιον με ΑΚΣΔ.
Οι πυλώνες του σχεδίου
Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια βασίζεται σε 7 άξονες.
Στην καταγραφή και στην ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα, στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στην υποστήριξη των φροντιστών ατόμων με άνοια, στην αντιμετώπιση της νόσου, στη νομοθεσία και στα δικαιώματα των ασθενών και των φροντιστών τους, στην έρευνα για την άνοια και στην εκπαίδευση.
Επιπλέον ο κ. Γεωργιάδης θα παρουσιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων και για την Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης
Το νέο φάρμακο για την Αταξία του Φρίντριχ έφτασε σήμερα στην Ελλάδα
10 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να βάζετε στο στεγνωτήριο