Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Απογευματινά χειρουργεία – ΕΕ: Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις

apogevmatina xeirourgeia EE Tameio Anakampsis

Ένα βήμα πιο κοντά στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία είναι η χώρα μας και χιλιάδες ασθενείς. Η τελική έγκριση της ΕΕ για την χρηματοδότηση 50.000 απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κοντά, όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εκφράζει πλέον τη βεβαιότητά της, ότι τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για το Πρόγραμμα.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό των Παραπολιτικών, επανέλαβε ότι η διενέργεια 50.000 απογευματινών χειρουργείων θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων καθυστερήσεων για τα τακτικά χειρουργεία στη χώρα μας.

Απογευματινά χειρουργεία: Το “πράσινο φως” από την ΕΕ

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες το Υπουργείο Υγείας, τα αναμένουν οι περισσότεροι πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα, για να υποβληθούν σε επέμβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα περισσότερες από 103.000 πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα. Εφόσον το Πρόγραμμα εγκριθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, θα χειρουργηθούν, εάν, βέβαια, πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, παράμετρο που εξετάζει η κυβέρνηση, όπως έχει πει σε παλιότερη τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για πλήρη αποτυχία της εν λόγω μεταρρύθμισης και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι δεν τηρείται η σειρά προτεραιότητας στη λίστα αναμονής για χειρουργείο στο ΕΣΥ, αλλά ότι τα περιστατικά, που προωθούνται το απόγευμα, επιλέγονται με βάση το ενδιαφέρον τους.

Πάντως ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι οι χρόνοι αναμονής θα πέσουν στο μισό. Παράλληλα επεσήμανε, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ότι το πρώτο τετράμηνο του 2024 σημειώθηκε ρεκόρ στα τακτικά χειρουργεία.

Ρεκόρ στα τακτικά χειρουργεία

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, το πρώτο τετράμηνο του 2024 διενεργήθηκαν περίπου 175.000 χειρουργικές επεμβάσεις, ένας αριθμός που όχι μόνο επαναφέρει τα προηγούμενα standards, αλλά τα ξεπερνά σημαντικά σε σχέση με το έτος 2019, οπότε είχαν γίνει 171.000 επεμβάσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, που συνεχίζουν να είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, θα αλλάξουν άμεσα την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στις δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Γεωργιάδης έφερε για άλλη μια φορά το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Μιας χώρας με κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας, όσον αφορά στον πληθυσμό, η οποία, όμως, έχει 260.000 τακτικά χειρουργεία σε αναμονή.

Παράλληλα, εξέφρασε για μια ακόμη φορά τη βούλησή του να εφαρμοστούν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στη διαδικασία διαλογής ασθενών, όπως συμβαίνει και στο Ισραήλ.

Άλλωστε οι μεγάλες ουρές αναμονής στα ΤΕΠ είναι ένα πρόβλημα, που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στη χώρα μας το έχει αναγνωρίσει, για τούτο και έρχονται αλλαγές και σε αυτόν τον τομέα, μεταξύ άλλων με τη χρήση σύγχρονων εφαρμογών, που θα ενημερώνουν τους ασθενείς πότε είναι η σειρά τους.

“Η μεγαλύτερη πίεση, που ασκείται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας, παρατηρείται στα ΤΕΠ και στην υποδοχή των ασθενών. Στην τελευταία εφημερία του Ευαγγελισμού προσήλθαν περίπου 1.200 ασθενείς”, είπε ο κ. Γεωργιάδης

Διαβάστε επίσης

Πεζοπορία στο Δάσος Υμηττού για τον καρκίνο του προστάτη

Φυσικοθεραπευτές: Επιστολή προς τον πρωθυπουργό για την κατάργηση clawback και rebate

 

 

Exit mobile version