Σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η λίστα με τα επτά νέα νοσοκομεία, τα οποία θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ (Νοσηλεία στο Σπίτι). Το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας), που υλοποιεί το Πρόγραμμα, αποφάσισαν να το επεκτείνουν, καθώς διαπίστωσαν πόσο έχει βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο και άλλα χρόνια νοσήματα, το διάστημα που εφαρμόζεται πιλοτικά.
Στο ΝΟΣΠΙ αυτή τη στιγμή συμμετέχουν το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αττική (το τρέχει επιστημονικά ο κ. Μιχαήλ Νικολάου), το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με χρόνια νοσήματα (το τρέχει ο κ. Ιωάννης Τσανάκας) και το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη για ενήλικες ασθενείς (το τρέχει η κα Αλεξοπούλου).
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαπίστωσε ότι το Πρόγραμμα – που το έχει πάρει «επ’ ώμου» η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη – έχει αφενός μεγάλη ανταπόκριση, αφετέρου διευκολύνει στην πράξη εκατοντάδες πάσχοντες.
Οπότε αναμένεται να εντάξει σε αυτό άλλα επτά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, δεδομένου ότι οι ανάγκες στην Περιφέρεια είναι αυξημένες.
Πολλαπλά τα οφέλη
Η νοσηλεία στο σπίτι δεν βοηθά μόνο τους ίδιους τους πάσχοντες και τους φροντιστές τους, αλλά και το σύστημα δημόσιας υγείας αυτό καθαυτό, μιας και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από μελέτη του Υπουργείου Υγείας, η νοσηλεία στο σπίτι εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα (ή ακόμη και ανά δύο εβδομάδες) σε κάθε ασθενή από τις μετακινήσεις που «γλιτώνει» από και προς το νοσοκομείο. Επιπλέον ασθενείς και φροντιστές δεν χάνουν πολύτιμο χρόνο και δεν ταλαιπωρούνται, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τα πήγαινε – έλα και οι αναμονές, ώσπου να εξυπηρετηθούν, έχουν υπολογιστεί σε περίπου 200 ώρες τον χρόνο.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, εξοικονομείται και το 30% των νοσοκομειακών χώρων, στους οποίους σήμερα γίνονται όλες αυτές οι θεραπείες.
ΝΟΣΠΙ: Οι μελέτες για τις θεραπείες
Σκοπός του Προγράμματος είναι η παροχή ασφαλούς, μακροχρόνιας, ολιστικής και εξατομικευμένης φροντίδας στο σπίτι για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Παιδιά και ενήλικες με υποκείμενα χρόνια νοσήματα (μεταξύ άλλων χρόνια αναπνευστικά, νευρολογικά, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια), καρκινοπαθείς με επιπλοκές από άλλα οργανικά συστήματα, που χρειάζονται μακροχρόνια υποστήριξη και υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας.
Η πολλαπλή σκλήρυνση επιπλέον εντάσσεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα για κατ’ οίκον νοσηλεία και έπεται η κυστική ίνωση και άλλες νόσοι, όπως πρώτοι διαβάσατε εδώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται τα ευρήματα μελετών, που θα καθοδηγήσουν τον ΟΔΙΠΥ να διαμορφώσει τα κριτήρια για το ποια άλλα νοσοκομεία μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, αλλά και ποιες ακόμη κατηγορίες ασθενών θα ωφεληθούν της θεραπείας στο σπίτι.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύντομα θα βγει ΚΥΑ, η οποία θα αναφέρει ακριβώς αυτές τις λεπτομέρειες.
Συνεχείς συσκέψεις
Οι συσκέψεις στο Υπουργείο Υγείας για το συγκεκριμένο θέμα είναι συχνές. Αύριο Τρίτη αναμένεται να γίνει μία ακόμη. Παράλληλα ως αύριο αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ ΟΔΙΠΥ και ιδιώτη παρόχου η συμφωνία για την υλοποίηση των μελετών του ΝΟΣΠΙ (υποέργο 1).
Αυτές τις μέρες, λένε οι ίδιες πηγές, συζητείται και η ανακατανομή του budget, καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα δοθούν περισσότερα χρήματα στα νοσοκομεία (η αρχή θα γίνει από τον «Άγιο Σάββα») και σε πρότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα για το ΝΟΣΠΙ – σε νοσηλευτικές και ιατρικές σχολές, καθώς και σε σχολές ψηφιακών συστημάτων.
Εν τω μεταξύ μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένεται, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, να γίνει και ο διαγωνισμός για τα ψηφιακά συστήματα, τα οποία θα μπουν στα νοσοκομεία και με τη βοήθεια των οποίων οι αρμόδιοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της υγείας των ασθενών, που είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία.
Παράλληλα με όλες αυτές τις δράσεις αναμένεται να γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία ειδικά για την υλοποίηση του Προγράμματος, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και με χρηματοδότηση από το ΝΟΣΠΙ.
Διαβάστε επίσης
Ιλαρά: Το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη Β. Ελλάδα – Έχει χαμηλά ποσοστά ανοσίας