Έρχεται σχέδιο για την προτυποποίηση της φροντίδας στην πολλαπλή σκλήρυνση (standardized care for multiple sclerosis) κατά τα πρότυπα χωρών του εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργείο Υγείας και πήρε το πράσινο φως να προχωρήσει άμεσα και συγκεκριμένα μέσα στον Ιανουάριο, οπότε και θα παρουσιαστεί εκτός απροόπτου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το σχέδιο αφορά σε ένα εθνικό δίκτυο υπηρεσιών υγείας, με στόχο την πιο αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.
Στην Ελλάδα ζουν περίπου 22 χιλιάδες διαγνωσμένοι ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους παραγωγικής ηλικίας.
Τι σημαίνει προτυποποίηση της φροντίδας
Την προτυποποίηση της φροντίδας αυτών των ασθενών θα «τρέξουν» ο ΟΔΙΠΥ και ο καθηγητής Νευρολογίας στο ΑΠΘ, υπεύθυνος του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και διευθυντής στη Β’ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική στο ΑΧΕΠΑ, Νίκος Γρηγοριάδης, ο οποίος, μάλιστα, εχθές το βράδυ τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την έρευνά του στην πολλαπλή σκλήρυνση, σε μια πανηγυρική τελετή.
Όπως μας είπε ο διαπρεπής καθηγητής, 14 μεγάλα νοσοκομεία της χώρας θα διασυνδεθούν σε ένα ενιαίο δίκτυο και οι ασθενείς θα μπορούν εύκολα να μιλήσουν με όποια ιατρική ειδικότητα χρειάζεται στο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία. Όλα τα στοιχεία θα τα συγκεντρώνει ο νευρολόγος και θα καταγράφονται σε μια πλατφόρμα, κάτι που θα βοηθήσει και στη δημιουργία μητρώου για αυτή την κατηγορία χρονίως πασχόντων.
Το νέο σχέδιο αφορά τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας και στόχο έχει την ισότιμη πρόσβαση και αντιμετώπιση των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης, όσο και σε επίπεδο νοσηλείας, στον τόπο διαμονής τους.
Πολλαπλή σκλήρυνση: Όχι πια ένα μοναχικό ταξίδι
Για τη νόσο υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές θεραπείες, που την αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, «φρενάροντας» την αναπηρία. Ωστόσο συχνά καθυστερεί για χρόνια η διάγνωση και οι πάσχοντες υφίστανται ταλαιπωρία. Όταν, δε, διαγιγνώσκονται, σε αρκετές περιπτώσεις η νόσος έχει προχωρήσει…
«Το Σχέδιο Δράσης για τη δημιουργία ενός Δικτύου Υπηρεσιών Υγείας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση στοχεύει στην ένταξη σε αυτό του συνόλου των δημόσιων Κλινικών και Εργαστηρίων (Πανεπιστημιακών και ΕΣΥ) και ενδεχομένως και ιδιωτικών Υγειονομικών μονάδων (κλινικών εργαστηρίων) στη συνέχεια. Φιλοδοξία μας είναι η δημιουργία μιας νέας κεντρικής δομής, που θα διασυνδέει τον ασθενή με όλους τους επαγγελματίες υγείας των ειδικοτήτων που τον αφορούν, τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας, τους φροντιστές, τους συλλόγους ασθενών, τις ιατρικές εταιρείες, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα Πανεπιστήμια, τον ΕΟΠΥΥ, την ΗΔΙΚΑ, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τα αρμόδια Υπουργεία, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Πρόνοια», έχει επισημάνει ο κ. Γρηγοριάδης.
Έρχεται και πρόγραμμα κατ’ οίκον;
Η πολλαπλή σκλήρυνση συζητείται να είναι το επόμενο νόσημα – μαζί με την κυστική ίνωση – που θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ (Νοσηλεία στο Σπίτι). Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα των ασθενών για την επέκταση του Προγράμματος και σε άλλες χρόνιες νόσους είναι ισχυρό και ο ΟΔΙΠΥ αναμένεται να έχει στα χέρια του τις σχετικές μελέτες τέλος Ιανουαρίου.
Στο πανελλήνιο συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, ο κ. Γρηγοριάδης είχε μιλήσει σχετικά με την κατ’ οίκον νοσηλεία.
Ειδικότερα είχε πει ότι στη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα σε περιορισμένο αριθμό ασθενών και στη συνέχεια, με τους κατάλληλους πόρους, σε περισσότερους ασθενείς. Περίπου 100 ασθενείς αναμένεται να επωφεληθούν σε πρώτη φάση από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της υπηρεσίας στη Β’ Νευρολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ – αυτές τις μέρες περνάει από το ΔΣ του νοσοκομείου.
Ένα βαρύ φορτίο
Να σημειωθεί ότι το μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή στο σύστημα υγείας μόνο για τη φαρμακευτική αγωγή της πολλαπλής σκλήρυνσης ανέρχεται σε 26.000 ευρώ και το άμεσο κόστος αυξάνεται κατά 40,7%, όταν η νόσος από ήπια γίνεται σοβαρή. Παράλληλα ο ασθενής πληρώνει άλλες 8.300 ευρώ τον χρόνο για τις ανάγκες του, που σχετίζονται με το νόσημα.
Επιπλέον η ασθένεια συνδέεται με την ελαχιστοποίηση της παραγωγικότητας. Κατά μέσο όρο καταγράφεται απώλεια 22,5 ωρών εργασίας κάθε εβδομάδα από τους ασθενείς. Το 20,5% των ασθενών δηλώνει άνεργο και το 30% δεν λαμβάνει επίδομα αναπηρίας.
Διαβάστε επίσης
Στο “Αττικόν” ο πρωθυπουργός για τη ΜΑΦ Εγκεφαλικών