Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μ.Χρυσοχοΐδης – Economist: Μετασχηματισμός ΕΣΥ και δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων

Χρυσοχοΐδης - Economist Μετασχηματισμός ΕΣΥ και δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων

Τα συστήματα Υγείας κυρίως στον Δυτικό κόσμο, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του, στο πλαίσιο του 27th Annual Economist Government Roundtable.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Ευρώπη «λείπει» 1 εκατ. προσωπικό, που αφορά γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.«Εάν τα δεδομένα αυτά τα συνδέσουμε και με τη γήρανση του πληθυσμού, η πίεση που προκαλείται στα συστήματα είναι πρωτοφανής. Και εδώ καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις. Έχουμε τα προβλήματα έχουμε και μεγάλες προκλήσεις.

Έρχονται 6.500 προσλήψεις 

Στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Η έλλειψη προσωπικού είναι ένα παράδειγμα. Οι προσλήψεις είναι πρωτοφανείς καθώς το 2023 ξεπέρασαν τις 6.000, ενώ το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 6.500. Πολλές φορές όμως η προσπάθεια για προσλήψεις παραμένει άγονη», όπως σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Αναφερόμενος στον «γίγαντα» που λέγεται σύστημα υγείας και νοσηλεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες με δύσκολες ασθένειες, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα εκκινήσουμε το Σύστημα. Πώς θα το κάνουμε πιο ευέλικτο και ελκυστικό, για να μπορέσουμε να προσαρμοστεί στις ανάγκες μιας χώρας με γερασμένο πληθυσμό, χρόνια νοσήματα».

Μητρώο για τον καρκίνο

Ο Υπουργός Υγείας, προανέγγειλε, εθνικό μητρώο καταγραφής για τον καρκίνο. «Τα νοσοκομεία μας έχουν κατακλίσει οι νέες τεχνολογίας και μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ θα μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις θεραπείες. Θα φτιάξουμε νέες εγκαταστάσεις και μητρώο για τον καρκίνο. Υλοποιούμε τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, τον ψηφιακό χάρτη υγείας. Η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, η αναγέννηση της οργάνωσης του ΕΟΠΥΥ με 7 δισ. ευρώ, η αναδόμηση του ΕΟΦ και η φαρμακευτική πολιτική με νέα και καινοτόμα φάρμακα στην αγορά, αποτελούν μέρος της πολιτικής μας.

Κέντρα Χρονίων Παθήσεων

Σημείωσε επίσης, ότι προσωπικό του στοίχημα, είνα,ι η δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων στα νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν έναν ασθενή με χρόνιο νόσημα ολιστικά. Έδωσε, μάλιστα, το παράδειγμα ενός ασθενούς με διαβήτη που έχει παράλληλα συννοσηρότητες και χρειάζεται παρακολούθηση από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας.

 Μήνυμα προς τη φαρμακευτική βιομηχανία

Προτεραιότητα, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, είναι να διαχειριστούμε τα καινοτόμα φάρμακα τα οποία αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης, είναι πολύ μεγάλες οι ετήσιες αυξήσεις, λόγω ακριβώς της εισόδου στη χώρα αυτών των νέων κρίσιμων θεραπειών που έρχονται. Αυτό χρειάζεται από την πλευρά μας μια διαχείριση. Ήδη η κυβέρνηση ήδη έχει δεσμευτεί και έχει νομοθετήσει για το clawback 50 εκατ. για πέρυσι, 150 εκατ. για φέτος και 300 εκατ. για του του χρόνου για τη μείωση του clawback με αναφορά πάντα το RFF. Άρα, αυτό είναι θετικό για τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε έχει ανοίξει διάλογο όχι μόνο με πολλούς αλλά θέλω να είναι αποτελεσματικός διάλογος και επίσης οργανώνουμε αυτή τη στιγμή ομάδες, προκειμένου να καταλήξουμε στο να αποφασίσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα σηματοδοτήσει και την άμεση πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και με τη δημιουργία μηχανισμού HTA, δηλαδή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του κόστους. Αυτά όλα θα ενταχθούν στον ΕΟΦ και μια επιτροπή διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου του ΕΟΠΥΥ. Και για τα φάρμακα που παράγονται στη χώρα θέλουμε να κάνουμε ένα expansion κι άλλο.

Να μεγαλώσουμε όσο μπορούμε την Εθνική Φαρμακευτική Βιομηχανία. Είναι τύχη πραγματικά η παρουσία της στην Ελλάδα.

Πηγή Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης 

Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων: Ανοιχτή επιστολή στον Μ. Χρυσοχοϊδη για τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων

Μ. Χρυσοχοΐδης: Κέντρα Αναφοράς Τραύματος σε όλη τη χώρα

 

Exit mobile version