Δεν έχει τέλος ο υγρός εφιάλτης. Η δοκιμασία των κατοίκων στις περιοχές, που πλημμύρισαν από την κακοκαιρία “Daniel”, συνεχίζεται και η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα “βουνό” επιπτώσεων. Οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται μέσα σε ένα περιβάλλον απειλητικό για τη δημόσια υγεία, με την οσμή των νεκρών ζώων να κυριαρχεί, μαζί με τις λάσπες και την έλλειψη νερού και τροφής…
Χθες συνεδρίασε το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: “Πρέπει, πλέον, να διασφαλίσουμε, ότι οι πολίτες δεν θα είναι μόνο ασφαλείς, αλλά και υγιείς”.
Κομβικής σημασίας είναι η απομάκρυνση των νεκρών ζώων. Κάποια από αυτά έχουν μεταφερθεί στην Ημαθία και στην Αρκαδία για καύση. Το αμέσως προσεχές διάστημα νεκρά ζώα θα μεταφέρονται για καύση και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κοζάνη, στην Αττική, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας.
Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας μετά την κακοκαιρία
Το Υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο, προκειμένου να προληφθούν – όσο αυτό είναι εφικτό – οι σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία από την πρόσφατη κακοκαιρία.
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, που βρέθηκε στη Θεσσαλία, ανέλυσε τις τέσσερις φάσεις του σχεδίου, τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουν το νερό ως δυνητικά μολυσμένο:
- Έλεγχοι για τη διασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους
- Οδηγίες προς τους πολίτες των περιοχών, που επλήγησαν, για την ασφάλειά τους (μέτρα αυτοπροστασίας, συλλογή και καύση νεκρών ζώων κτλ)
- Επιδημιολογική επιτήρηση για τα λοιμώδη νοσήματα (όπως π.χ. γαστρεντερίτιδα)
- Επιδημιολογική επιτήρηση για τα κουνούπια (σε λίγες μέρες, οπότε θα γίνει η αποστράγγιση των υδάτων στις περισσότερες περιοχές).
Τι να κάνουν οι πολίτες
Οι πολίτες, μεταξύ άλλων, θα πρέπει:
- Να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμη και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι.
- Να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες, εάν εντοπίζουν νεκρά ζώα.
- Να μην αφήνουν τα κατοικίδιά τους να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτές.
- Να πετάξουν τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες, τα οποία είτε έμειναν για αρκετές ώρες χωρίς ψύξη, είτε έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
Διαβάστε επίσης
Αγαπηδάκη: Από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία για τους κινδύνους δημόσιας υγείας