Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις των κομμάτων στη Βουλή στις 21-7-2023, ανάμεσα στις οποίες η δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” για την «Αναβίωση του διαγωνισμού από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής», την υπολειτουργία της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Γουμένισσας λόγω σοβαρών ελλείψεων, αλλά και τα άλυτα προβλήματα στη λειτουργία των Παιδιατρικών Τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας.
Μ. Θεμιστοκλέους για τη δωρεά του «Σταύρος Νιάρχος»
«Υπάρχει ισχυρή πρόθεση από την πλευρά του Ιδρύματος για να συνεχίσει και δεν ακυρώνει τη δωρεά. Βρίσκεται σε διαδικασίες εξέλιξης το ίδρυμα, μαζί με τις κατασκευάστριες εταιρείες. Δεν μπορώ, επειδή δεν είμαστε εμείς, να προβώ σε κάποια ανακοίνωση. Θα μεταφέρω αυτό που άκουσα εγώ, από τον πρόεδρο του ιδρύματος, τον κύριο Δρακόπουλο, στο Nostos festival ότι τις επόμενες εβδομάδες, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από το ίδρυμα.
Εμείς από την πλευρά μας ως κυβέρνηση έχουμε κάνει τα πάντα και εξακολουθούμε να κάνουμε τα πάντα. Εσείς από την πλευρά σας έχετε ασχοληθεί με το θέμα και γνωρίζετε ότι έχουμε δεσμεύσεις ως ελληνικό δημόσιο. Έχουμε δεσμεύσεις να φτιάξουμε δρόμους γύρω από το νοσοκομείο και εγώ προσωπικά έχω ανέβει πολλές φορές στην Κομοτηνή για το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς προχωράμε κανονικά όλες μας τις δεσμεύσεις. Γνωρίζετε και τα κατασκευαστικά έργα γύρω από το νοσοκομείο και ο,τι υποχρεώσεις έχουμε εμείς ως Υγείας, προχωράμε. Αναγνωρίζουμε φυσικά το εμπόδιο που υπάρχει μπροστά μας, αλλά είμαστε σίγουροι για την ολοκλήρωση του έργου. Όσον αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης, θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί. Kαι η δέσμευση μας είναι φυσικά στην ολοκλήρωση του νοσοκομείου Κομοτηνής».
Το νοσοκομείο Κομοτηνής θα κατασκευαστεί
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως είναι επίσης και ο συντονιστής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για τις δωρεές του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. “Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχω προσωπικά επικοινωνία αλλά και θεσμικά – γιατί υπάρχουν θεσμοθετημένα όργανα όπως είναι η συντονιστική επιτροπή – βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα. Άρα έχουμε μια πολύ καλή εποπτεία για το που βρίσκεται και όπως επιβεβαιώσατε και αυτά που σας έχω πει, ότι όλες οι ενέργειες πέριξ της ελληνικής πολιτείας, ακόμη και του Δήμου, που πολύ ορθώς το αναφέρετε, αφού θα τα έλεγα εγώ αλλά τα είπατε εσείς, ότι γίνονται όλες οι ενέργειες και το νοσοκομείο θα κατασκευαστεί κανονικά. Άρα ας αφήσουμε λιγο το χρόνο και όπως σας έχω πει θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από το ίδρυμα, τις επόμενες μέρες – εβδομάδες. Θα το δούμε. Εντός του καλοκαιριού, πιστεύω εγω με βάση και σε όσα δημόσια έχουν τοποθετηθεί. Όσον αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης επαναλαμβάνω τη δήλωση του πρώην Υπουργού Υγείας του κυρίου Πλεύρη. Ισχύει όπως ακριβώς την έχει πει. Ευχαριστώ πολύ».
Οι ελλείψεις στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Γουμένισσας
Απάντηση στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία» Πέτρου Παππά, με θέμα: «Υπολειτουργία της παθολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Γουμένισσας λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό» έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέροντας χαρακτηριστικά πως υπάρχουν τρεις οργανικές θέσεις και αυτή τη στιγμή έχουμε καλυμμένες τις δύο. Είναι ο συντονιστής διευθυντής που όπως αναφέρατε έχουμε παρατείνει μέχρι τις 30/8 και θα επαναξιολογήσουμε συνολικότερα στη χώρα αν χρειάζεται να παρατείνουμε και άλλο τη θητεία όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί την προηγούμενη χρονιά και υπάρχει και η γιατρός η οποία βρίσκεται με άδεια κύησης. Άρα από τις τρεις οργανικές θέσεις έχουμε καλυμμένες τις δύο. Δημιουργείται το πρόβλημα λόγω της άδειας μητρότητας που έχει η συνάδελφος παθολόγος.
Είχαμε γιατρό με μπλοκάκι, όπως γνωρίζετε έχουμε δώσει και το οικονομικό στην ΥΠΕ. Υπήρχε κάποιος που συνεργαζόταν. Αυτή τη στιγμή έχει διακόψει τη συνεργασία και έχει δοθεί εντολή, έτσι ώστε να αναζητηθεί άλλος παθολόγος για να γίνει. Όσον αφορά τις θέσεις, έχουμε προκηρύξει τα τελευταία χρόνια δύο θέσεις μόνιμων για το νοσοκομείο – κέντρο Υγείας Γουμένισσας που και οι δύο ήταν άγονες. Αυτό δεν ήταν μια ευτυχής κατάληξη, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε και μπορούμε να προκυρήξουμε ξανά και θα το κάνουμε. Το πρόβλημα ήταν ότι και οι δύο θέσεις που προκηρύξαμε ήταν άγονες. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος ποτέ δεν ήταν πρόθεσή της Νέας Δημοκρατίας να κλείσει κανένα ελληνικό νοσοκομείο όπως αναφέρετε. Δεν θα διαταραχθεί καθόλου η λειτουργία του νοσοκομείου – κέντρου Υγείας Γουμένισσας».
Τα παιδιατρικά τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας
Στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας της Κ.Ο. «ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής» Ανδρέα Πουλά με θέμα άλυτα προβλήματα στη λειτουργία των Παιδιατρικών Τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας, ο κ. Θεμιστοκλέους απαντά πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα. Καλό είναι να θέσω τη σειρά των γεγονότων για να αντιληφθεί και κανείς. Εσείς τη γνωρίζετε καλά φαντάζομαι, έχετε επανέλθει πολλές φορές με ερωτήσεις. Έχουμε την κλινική στο Άργος και την κλινική στο Ναύπλιο με έναν παιδίατρο σε κάθε μία από τις δύο κλινικές.
Προκηρύχθηκαν τρεις θέσεις. Από τις τρεις θέσεις ευτυχώς καλύφθηκαν οι δύο, η μία έμεινε άγονη, άρα είχαμε δύο νέες μόνιμες προσλήψεις τα τελευταία χρόνια. Η μία από τους γιατρούς και αυτό είναι το θετικό επιστρέφει με άδεια μητρότητας τους επόμενους μήνες, αν δεν κάνω λάθος τον Νοέμβριο του 2023, θα είναι εκεί. Άρα θα έχουμε μια βελτίωση ως προς αυτό. Αλλά σκεφτείτε και ότι εσείς που τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, έχουν βγει προκηρύξεις επικουρικών, άγονες. Έχει ξαναβγεί προκήρυξη θέσης, άγονη. Έχει ζητηθεί μπλοκάκι.
Είναι περίπου 20 ιδιώτες παιδίατροι που είναι στην περιοχή και δραστηριοποιούνται. Στην αρχή υπήρχε μια ανταπόκριση ήρθε κάποιος συνάδελφος, έβγαλε κάποιες εφημερίες και μετά απέδωσε παραίτηση. Έχει ξαναδοθεί εντολή στην 6η ΥΠΕ να αναζητηθεί λύση από παιδίατρο. Έχει μετακινηθεί παιδίατρος από το κέντρο Υγείας Λυγουρίου που βοηθά τουλάχιστον στο πρωινό ωράριο. Έχουν γίνει και μπορώ να έρθω και σε έναν διάλογο, αν έχετε κάτι να προτείνετε, να ξαναβγάλουμε θέση.
Και σε βαθμό συντονιστή – διευθυντή. Αλλά πρέπει να έρθουμε κάποια στιγμή και μπροστά στο πρόβλημα. Εσείς είστε τοπικός βουλευτής και φαντάζομαι ξέρετε πολύ καλύτερα τις συνθήκες κάτω από τα στοιχεία που είτε ήξερα εγώ από την προηγούμενη θητεία μου είτε μου έδιναν. Θα ήθελα να μου πείτε πραγματικά μία λύση. Εμείς θα ξαναβγάλουμε θέση και για παιδίατρο και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια αν μπορουμε να μετακινήσουμε κάπου αλλού, για΄τι όλες οι μονάδες έχουν παρόμοια προβλήματα, για να λύσουμε το πρόβλημα. Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια συνάδελφο που επιστρέφει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ευχαριστώ».
Αποκατάσταση ανεμβολίαστων υγειονομικών
Στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αχαΐας της Κ.Ο. «ΝΙΚΗ» Σπυρίδωνα Τσιρώνη, με θέμα την αποκατάσταση των ανεμβολίαστων υγειονομικών οκ. Θεμιστοκλέους απαντά
ότι η απόφαση της υποχρεωτικότητας και το μέτρο της υποχρεωτικότητας των υγειονομικών, ήταν ένα δύσκολο, πολύ δύσκολο μέτρο την προηγούμενη περίοδο, αλλά ήταν αναγκαίο και ισχυρό μέτρο για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. ήταν κεντρική κυβερνητική πολιτική. Το θέμα της υποχρεωτικότητας – συνταγματικότητας, ίσως αφήνετε κάποιες γκρίζες ζώνες έτσι όπως ρωτήσατε.
Δεν τίθεται Θέμα. Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε. Και με δύο αποφάσεις. Και με την 1684 του 2022 που έκρινε συνταγματική την υποχρεωτικότητα της αναστολής των υγειονομικών και με την 1400, αν δεν κάνω λάθος, του 2022 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική την υποχρεωτικότητα του μέτρου του εμβολιασμού των υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ. Άρα η υποχρεωτικότητα έχει κριθεί. Ακολούθως υπήρξαν και ήρθε το Συμβουλίου της Επικρατείας και έθεσε θέμα όσον αφορά την επαναξιολόγηση του μέτρου με βάση την επιδημιολογική κατάσταση.
Η ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο Υγείας συμμορφωθηκαμε. Από 1/1/2023 οι υγειονομικοί έχουν επιστρέψει. Και επέστρεψαν αφού, οι επιστήμονες της χώρας και η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας μας είπαν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.
Δεν αποφασίστηκε σαν κυβέρνηση Υπήρχαν και επιστήμονες που ήρθαν και μας είπαν ότι οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να το αναφέρετε. Μάσκα, υποχρεωτική μάσκα, δύο υποχρεωτικά τεστ, όχι σε κλειστές μονάδες νοσηλείας. Και αυτή η απόφαση επειδή ρωτάτε πότε και αν θα αλλάξει επαναξιολογείται από την επιτροπή δημόσιας Υγείας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με πρίν ένα ενάμιση χρόνο. Και η επόμενη συνεδρίαση – σε σχέση με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος-, η ημερομηνία που θα επανεξεταστεί η απόφαση είναι στις 24 Ιουλίου. Έως τότε είναι σε ισχύ η υπουργική απόφαση. Την προηγούμενη μέρα συνεδριάζει η Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και θα επαναξιολογήσει τα μέτρα που θα χρειάζονται για το ανεμβολίαστο προσωπικό», ολοκήρωσε τις απαντήσεις του ο κ. Θεμιστοκλέους.