Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για νέες δράσεις προληπτικών εξετάσεων και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σύσκεψη Μητσοτάκη για νέες δράσεις προληπτικών εξετάσεων

Οι νέες δράσεις για την πρόληψη νοσημάτων και η σύνδεσή τους με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε αυτές συγκαταλέγονται η διεύρυνση των προληπτικών εξετάσεων για τη διάγνωση διάφορων τύπων καρκίνου σε στάδιο που θα αυξάνει δραστικά την πιθανότητα ίασης, στοχευμένες ενέργειες για την πρόληψη της παχυσαρκίας στα παιδιά και στους ενήλικες, εξετάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό καρδιαγγειακών νοσημάτων, πρόγραμμα οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά 6 έως 12 ετών και δράσεις για την αποστιγματοποίηση της περιόδου σε νεαρές κοπέλες, με παράλληλη δωρεάν διανομή προϊόντων η οποία θα γίνει πιλοτικά σε 200 σχολεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Έμφαση στη σημασία των προληπτικών εξετάσεων

«Στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και στη μεγάλη μεταρρύθμιση που έχουμε κάνει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον προσωπικό γιατρό, θεωρώ ότι έχουμε βάλει τα θεμέλια για μία πραγματική επανάσταση σε έναν τομέα πολιτικής ο οποίος στο παρελθόν δεν τύχαινε ποτέ της απαραίτητης προσοχής της Πολιτείας”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι “έχουμε σημαντικούς εξασφαλισμένους πόρους, για να υλοποιήσουμε τις δράσεις αυτές και από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ΕΣΠΑ”.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη σημασία των προληπτικών, προσυμπτωματικών εξετάσεων και επισήμανε όσον αφορά το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ότι “είναι μία πραγματική καινοτομία, διότι για πρώτη φορά το ίδιο το κράτος έρχεται και προσεγγίζει γυναίκες από 50 έως 69 ετών και τις ενθαρρύνει ουσιαστικά, τις διευκολύνει να κάνουν μία προληπτική μαστογραφία“.

“Παραπάνω από 120.000 γυναίκες έχουν ήδη κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι “το πρόγραμμα αυτό, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, αλλά υπάρχουν μία σειρά ακόμα από προληπτικές εξετάσεις που αφορούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, εντοπισμό καρκίνου του πνεύμονα σε συστηματικούς καπνιστές, αλλά και βασικά πακέτα πρόληψης, τα οποία έχουν να κάνουν με καρδιακά και καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για ένα σημαντικό αριθμό θανάτων και κυρίως πρόωρων θανάτων».

Νέες πρωτοβουλίες 

Οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας παρουσιάστηκαν από τον υπουργό, Θάνο Πλεύρη, τη γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά τις νέες δράσεις προληπτικών εξετάσεων και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κεντρικός πυλώνας είναι το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο ενσωματώνει το υφιστάμενο πρόγραμμα προληπτικών μαστογραφιών «Φώφη Γεννηματά» και επιπρόσθετα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για:

Πρωτογενή πρόληψη:

Δευτερογενή και Τριτογενή Πρόληψη, που εστιάζει στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, όπως:

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε ότι περισσότεροι από 8 στους 10 θανάτους στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλονται σε χρόνια νοσήματα, όπου η έγκαιρη διάγνωση είναι κομβικής σημασίας, ενώ επισημάνθηκε πως το 2019 περίπου το 40% των θανάτων στη χώρα μας μπορούσε να αποδοθεί σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου.

Όπως επισημάνθηκε, αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας οργανωμένης πρόληψης στη χώρα μας είναι να ζούμε, κατά μέσο όρο, 12 χρόνια με κακή ποιότητα ζωής. Οι περισσότεροι πρόωροι θάνατοι από χρόνια νοσήματα θα μπορούσαν να προληφθούν αν είχε εντοπιστεί έγκαιρα η νόσος κι αν σημειωνόταν αλλαγή σε καθημερινές συμπεριφορές που συνδέονται με τη διατροφή, την άσκηση, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Πρόληψη και εξατομικευμένη φροντίδα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία σε συνδυασμό με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού θα επιτρέπει την ενημέρωση των πολιτών για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, την υγιεινή ζωή, τον εμβολιασμό αλλά και την εξατομικευμένη μέριμνα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.

Διαβάστε επίσης 

Πότε ξεκινά η κατ’ οίκον νοσηλεία για τους καρκινοπαθείς

Έκθεση ΕΟΔΥ 10-16/4/23: Άλλοι 38 θάνατοι από κορωνοϊό – 57 οι διασωληνωμένοι

Exit mobile version