Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πότε ξεκινά η κατ’ οίκον νοσηλεία για τους καρκινοπαθείς

Πότε ξεκινά η κατ' οίκον νοσηλεία για τους καρκινοπαθείς

Ως αύριο Παρασκευή αναμένεται να έρθει προς υπογραφή στον Θάνο Πλεύρη η υπουργική απόφαση για την κατ’ οίκον νοσηλεία για τους καρκινοπαθείς, όπερ σημαίνει ότι το Πρόγραμμα Οίκοθεν θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, πιθανόν και από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η νέα πρωτοβουλία εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας Hospital@Home και ευελπιστεί να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινής ζωής των καρκινοπαθών ασθενών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν τις θεραπείες τους στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους αντί στο νοσοκομείο, με ασφάλεια, χωρίς ταλαιπωρία.

Η αρχή θα γίνει με 80 ασθενείς του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και, όπως έχει ανακοινωθεί, τους επόμενους μήνες θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα, που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία των ασθενών στο σπίτι σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας.

Κατ’ οίκον νοσηλεία: Προτεραιότητα οι καρκινοπαθείς

Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025.

Μετά τους ασθενείς με καρκίνο αντίστοιχα Προγράμματα για κατ’ οίκον νοσηλεία θα εφαρμοστούν και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, με νευρολογικά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματα και άλλα.

Μελέτη του Υπουργείου Υγείας έχει δείξει ότι η λήψη θεραπειών στο σπίτι έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, όσο και για τα νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα έχει φανεί ότι η κατ’ οίκον νοσηλεία εξοικονομεί 560 ευρώ τον μήνα από τη μείωση των μετακινήσεων από και προς το νοσοκομείο. Παράλληλα “απελευθερώνει” περίπου 200 ώρες για τον ασθενή και για τον συνοδό/φροντιστή του.

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι στα νοσοκομεία αναμένεται να επιτευχθεί εξοικονόμηση χώρων κατά 30%, γεγονός που θα διευκολύνει την πρόσβαση, μειώνοντας τους χρόνους αναμονής για την έναρξη των θεραπειών.

Διαβάστε επίσης

«ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΕΥ ΖΗΝ»: Πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι κανόνες που ακολουθούν οι γιατροί για σωστή διατροφή

Exit mobile version