Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

“Στα κάγκελα” οι φαρμακευτικές εταιρίες – Τι θα σημάνει η αύξηση του clawback – Συνάντηση με Πλεύρη

"Στα κάγκελα" οι φαρμακευτικές εταιρίες - Τι θα σημάνει η αύξηση του clawback - Συνάντηση με Πλεύρη

Ιδιαίτερα ανήσυχες είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες για την φημολογούμενη περαιτέρω αύξηση του clawback. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φοβούνται πως η νέα επιβάρυνση θα σημάνει για κάποιες το… φρένο στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων (άρα σοβαρά προβλήματα για πολλούς ασθενείς) και σε δεύτερο στάδιο περικοπές προσωπικού και εν τέλει την απομάκρυνσή τους από τη χώρα μας…

Ως αύριο, εκτός απροόπτου, θα γίνει συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ) με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών αναμένεται να ζητήσουν να μην αυξηθεί το clawback – που σε κάποιες εταιρείες μπορεί να ξεπεράσει το 60%.

Αναβρασμός στις φαρμακευτικές εταιρείες

Το ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει ο Υπουργός στην κρίσιμη συνάντηση, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο θέμα, που άπτεται της φαρμακευτικής πολιτικής, παρά την πίεση που αναμένεται να του ασκηθεί.

Όπως έχει φανεί ως τώρα, ο κ. Πλεύρης δείχνει να κατανοεί, μεν, το πρόβλημα, αλλά οι στόχοι, για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης – RRF, δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια να ελιχθεί.

Η πρόθεση του Υπουργού Υγείας να εισαγάγει νέο rebate (υποχρεωτική έκπτωση για τα φάρμακα υψηλού κόστους ΦΥΚ) 8%, προκειμένου να επιφέρει μείωση στο clawback, θα είναι μία, ακόμη, δυσάρεστη έκπληξη για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, εάν συμβεί.

Όπως έχουν τονίσει σταθερά οι εκπρόσωποί τους, τα βασικά ζητήματα στο μέτωπο της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση από τους γιατρούς, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση της υγείας.

Το τελευταίο 12μηνο η πραγματική δαπάνη των φαρμάκων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρές νόσους, έχει αυξηθεί κατά 8%.

Πόσο θα φθάσει το clawback

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, το clawback για το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και το 1,7 δισ. ευρώ. Ειδικά το λεγόμενο εξωνοσοκομειακό clawback φλερτάρει με επίπεδα ρεκόρ, την ώρα που θα πρέπει να μειωθεί σε σχέση με το 2020, ώστε η χώρα να πετύχει τον στόχο του RRF, το οποίο ζητά σε πρώτη φάση μείωση κατά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ έφθασε τα 913 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχετικών εκπτώσεων προκύπτει clawback 580 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται, λοιπόν, ότι το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2022 ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,42 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα φάρμακα κοινότητας και το 1,59 δισ. ευρώ στα φάρμακα 1Α/1Β. Προκύπτει υπέρβαση της τάξης του 1,9 δισ. ευρώ, με το clawback να υπολογίζεται για φέτος στο περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Και ο ΙΦΕΤ στο τραπέζι

Μετά την απόφαση διαίρεσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ σε δύο μεγάλες κατηγορίες (δαπάνη ιδιωτικών φαρμακείων και δαπάνη φαρμακείων του Οργανισμού), σε αναλογία 62% – 38% για το 2022, προκύπτει κι άλλο θέμα, αυτή τη φορά με το ΙΦΕΤ.

Ειδικότερα, το ζήτημα, που έχει προκύψει, αφορά στη δαπάνη του ΙΦΕΤ για τα φάρμακα, η οποία για το 2021 εκτιμάται σε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ. Με τον επιμερισμό του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πώς θα γίνεται η διαχείριση των φαρμάκων, τα οποία φέρνει στη χώρα το ΙΦΕΤ με έκτακτες διαδικασίες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, που απειλούν τη ζωή τους.

Τον περασμένο Μάιο η μητρική του ΙΦΕΤ, ο ΕΟΦ, είχε επιβάλλει παύση των έκτακτων εισαγωγών. Είχε επικαλεστεί σχετική έκθεση, στην οποία αναφέρονταν αδιαφανείς και επιζήμιες διαδικασίες. Με παρέμβαση του Υπουργού Υγείας η απόφαση δεν είχε εφαρμοστεί, αλλά οι ασθενείς φοβούνται ότι το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Πού θα κάνετε σήμερα, Δευτέρα, δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ

O καθ. Μανωλόπουλος μάς εξηγεί κατά πόσο ο νέος ιός από τη Ρωσία,που «συγγενεύει» με τον κορωνοϊό, αποτελεί απειλή

Exit mobile version