Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η πολυσυζητημένη αξιολόγηση του ΕΣΥ.
Το νέο εργαλείο, για το οποίο την ευθύνη έχει η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, έχει σκοπό να μετρήσει την ικανοποίηση όσων πολιτών νοσηλεύθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία.
Με βάση τις απαντήσεις τους θα προωθούνται βελτιώσεις και αλλαγές σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά και στη συνέχεια τα δεδομένα θα βγαίνουν ανά γεωγραφική περιοχή για μια πιο συνολική εικόνα.
Αξιολόγηση του ΕΣΥ: Ένα πολύτιμο εργαλείο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Healthstories αυτοί, οι οποίοι θα μπορούν να αξιολογούν το ΕΣΥ, πρέπει να είναι πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών, που έχουν νοσηλευθεί από μία ημέρα και πάνω σε οποιοδήποτε δημόσιο νοσοκομείο.
Σε αυτή την πρώτη φάση εξαιρούνται από την αξιολόγηση όσοι νοσηλεύθηκαν στα παιδιατρικά, στα ψυχιατρικά και στα ογκολογικά νοσοκομεία. Για αυτά τα συγκεκριμένα νοσοκομεία, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ενεργοποιηθούν διαφορετικά, πιο εξειδικευμένα ερωτηματολόγια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, το 2024 πραγματοποιήθηκαν περίπου 2.400.000 νοσηλείες στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Τα 6 βήματα
- Πέντε ημέρες μετά την έκδοση του εξιτηρίου, θα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό του ασθενή, με έναν μοναδικό σύνδεσμο URL, ο οποίος θα τον οδηγεί στη σελίδα σύνδεσης.
- Ο χρήστης θα αυθεντικοποιείται μέσω του ΑΜΚΑ του. Βάσει των δεδομένων από την ΗΔΙΚΑ, θα δημιουργείται ένα μοναδικό ID ασθενή-νοσηλείας, χωρίς ταυτοποίηση του προσώπου (π.χ. όνομα, ΑΜΚΑ).
- Ο ασθενής θα εισέρχεται στην πλατφόρμα συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου ανώνυμα.
- Τα δεδομένα που θα συλλέγονται και θα αποθηκεύονται σε ιστορική βάση δεδομένων θα παραμένουν ανώνυμα.
- Θα παρέχεται η δυνατότητα να παρουσιάζονται συγκεντρωτικά σε σύστημα διοικητικής πληροφόρησης.
- Επιπλέον προβλέπεται η διαβαθμισμένη πρόσβαση στα δεδομένα μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες.
Τι θα αξιολογείται
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Healthstories ότι θα αξιολογούνται επτά βασικές παράμετροι.
- Η πρόσβαση
- Η οργάνωση και ο συντονισμός της φροντίδας
- Η ποιότητα της φροντίδας και το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια και εμπιστοσύνη)
- Η υποστήριξη και η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
- Η καθαριότητα και η υγιεινή
- Η υποστήριξη και η ενημέρωση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο
- Η γενική και η συνολική αξιολόγηση της παρεχόμενης φροντίδας.
Οι ερωτήσεις
Συνολικά οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν σε 35 ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις αυτές θα αφορούν, μεταξύ άλλων, στα εξής:
- Στον τρόπο προσέλευσης στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και τον χρόνο αναμονής για εξέταση από τον πρώτο γιατρό.
- Στην ανάγκη να γίνει κάποιο χειρουργείο ή να μεταφερθεί ο πάσχων σε άλλο νοσοκομείο.
- Στον βαθμό ετοιμότητας γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να αντιμετωπίσουν κατάλληλα το εκάστοτε περιστατικό.
- Στις πληροφορίες που θα δίνονται στον ασθενή για την κατάσταση της υγείας του.
- Στο πώς ήταν τα γεύματα κατά τη νοσηλεία.
- Στο κατά πόσο ο ασθενής γνωρίζει την ύπαρξη και τη λειτουργία του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.
Τα 5 οφέλη από την αξιολόγηση
Πηγές από το Υπουργείο Υγείας ανέφεραν στο Healthstories ότι η λήψη συστηματικής ανατροφοδότησης από τον εσωτερικό ασθενή συνδέεται με σημαντικά οφέλη:
- Αποκαλύπτονται νέες πτυχές ή κενά στη φροντίδα και στην εξυπηρέτηση των ασθενών, ευνοείται ο έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων και η χάραξη τεκμηριωμένων πολιτικών.
- Ευνοείται η ορθολογική κατανομή των πόρων, βάσει των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού.
- Ενισχύεται η εμπιστοσύνη του λήπτη υπηρεσιών υγείας στο δημόσιο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, μέσω της ενίσχυσης της διαφάνειας στον καθορισμό των προτεραιοτήτων.
- Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός συνεργατικού μοντέλου, για τη διαμόρφωση ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη. Με τον τρόπο αυτόν, μειώνονται οι ανεκπλήρωτες ανάγκες του πληθυσμού, δεδομένου ότι λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες και οι προσδοκίες των ληπτών υπηρεσιών υγείας.
- Καθίσταται εφικτός ο ορισμός σημείων αναφοράς από προηγούμενες εμπειρίες και αξιολογήσεις ασθενών, για την πραγματοποίηση διαχρονικών συγκρίσεων και συγκρίσεων μεταξύ των διαφόρων νοσηλευτικών μονάδων, σε τομείς που κρίνονται σημαντικοί από τον ίδιο τον ασθενή.
Διαβάστε επίσης
Κουνούπια: Ψεκασμοί σε αεροπλάνα, νέο ΦΕΚ – Τι λέει στο HS Έλληνας ερευνητής