Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πότε θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία – Τι είπε ο Άδ. Γεωργιάδης

ilektroniki-syntagografisi-sta-nosokomeia

«Θέμα χρόνου είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία. Το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες από το 2025, με σκοπό να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ανοίγοντας τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου «Healthcare Transformation» με παρουσία και εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων στο χώρο της Υγείας, την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε αναλυτικά: “Έχω σκοπό του χρόνου να πάρουμε μέτρα και για αυτό σκέφτομαι να βάλουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Να μπορούμε να ελέγχουμε πολύ καλά το πώς δίνονται τα φάρμακα μέσα στα νοσοκομεία που σήμερα είναι περίπου γκρίζο”.

Το συνέδριο είχε τίτλο “Health AI: Invest & Engage”, και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024, στο Eleon Loft στον Βοτανικό. Διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της ΠΕΦ, του ΣΕΙΒ και του ΕΦΕΧ, συγκεντρώνοντας κορυφαίους παράγοντες από τον χώρο της Υγείας. Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη νέων τεχνολογιών, καινοτόμων λύσεων και προσεγγίσεων, που βελτιώνουν την ποιότητα υπηρεσιών και ενισχύουν την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα και θεραπείες.

Στρατηγικές και προκλήσεις στη φαρμακευτική αγορά

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα απογευματινά χειρουργεία που, όπως τόνισε, δεν συναγωνίζονται τα πρωινά. Εξασφαλίζεται, όπως είπε, η απόλυτη τήρηση της χρονικής σειράς. Τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2025 στόχος είναι να εξασφαλιστούν 34.000 χειρουργεία. Κλεισμένες και προγραμματισμένες, όπως ανέφερε είναι 2.000 χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στα δωρεάν χειρουργεία, είπε ο κ. Γεωργιάδης. Το clawback ήταν το 2023 εκτός ελέγχου. Η φαρμακευτική δαπάνη καταγράφει 7% μέση αύξηση. Ένα πολύ σημαντικό σημείο ήταν η είδηση ότι έρχεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία. Τα ποσά θα κατευθυνθούν στα νοσοκομειακά φάρμακα ενώ στόχο αποτελεί η μείωση της διαφοράς στις κατηγορίες του clawback. Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά τι πρόκειται να έρθει. Πρόοδος καταγράφεται στα διαγνωστικά ενώ η μείωση στα clawback το 2024 είναι ανεπανάληπτη και θα πέσει σε ετήσια βάση 15 μονάδες. Αποδίδουν τα μέτρα.

Ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και General Manager Greece, Cyprus & Malta Genesis Pharma ανέφερε πως χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Υπάρχει καθυστέρηση στα νοσοκομεία σε ό,τι αφορά την συνταγογράφηση. Για τις κλινικές μελέτες έχουν γίνει πολλά πράγματα και ελπίζουμε να υπάρξει κάποιου τύπου συνυπευθυνότητα στην αγορά.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Βασίλης Πενταφράγκας, έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Είπε πως παρατηρούνται αυξήσεις και συσσώρευση χρεών, σημειώνοντας πως εάν δεν υπήρχαν οι «ενέσεις» στις εταιρείες από τις εξαγωγές, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Τόνισε πως το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν είναι τα φάρμακα, λέγοντας πως στόχος είναι να πολλαπλασιαστούν οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας, να ενισχυθεί η χρηματοδότηση και να υπάρξει ενιαίο μητρώο φαρμάκων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF) και Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences, Σάββας Χαραλαμπίδης, υπογράμμισε πως η ηλεκτρονική και η άυλη συνταγογράφηση αποτελούν σταθμό και πρέπει να προχωρήσουν και στα νοσοκομεία. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθεί η τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο.

Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Δημήτρης Νίκας, ζήτησε να αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης της δαπάνης στην Υγεία, λέγοντας πως όλες οι εταιρείες έχουν τα αναγκαία εργαλεία, αρκεί να ληφθούν πρωτοβουλίες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Γρηγόρης Καρέλος, αναφέρθηκε στην αυτοφροντίδα, λέγοντας πως εάν δεν υπήρχε θα χρειάζονταν επιπλέον 8.000 ιατροί στην Ελλάδα.

Επανάσταση στην ψηφιακή Υγεία

Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, ανέφερε πως υπάρχουν πολλές δράσεις για την ψηφιοποίηση του συστήματος σε πολλά και διάφορά επίπεδα. Διατίθενται πολλά κονδύλια, με μεγάλη χρηματοδότηση στο σύστημα Υγείας και υπάρχουν πολλές μελέτες που τρέχουν σε επίπεδο φαρμάκου και μία σειρά από νέα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς πυλώνες των δράσεων, που αφορούν τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, το έργο ογκολογικής παρέμβασης και σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

“Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη περίοδο συνεργασιών”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως η συνεργασία των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πολύ καλή και επιβάλλεται να μετεξελιχθεί.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), Παντελής Μεσσαρόπουλος, υπογράμμισε πως βασική στρατηγική είναι η στήριξη του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας. Όπως είπε, θα καταχωρούνται οι πληροφορίες και δεν θα υπάρχει φυσικό αρχείο. Σχολίασε πως η ποιότητα προέρχεται μέσα από ψηφιακά εργαλεία, ενώ η ανάπτυξη ιατρικής γνωμάτευσης μετά το τέλος της νοσηλείας και τα πρακτικά του χειρουργείου έχουν ήδη επιτευχθεί. Επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν τα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να φύγουμε οριστικά από το «χαρτί».

Η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Νάντια Γκογκοζώτου, ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα ελέγξει το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για τον εξορθολογισμό και τον έλεγχο της φαρμακευτική δαπάνης.

Ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της MSD, Αντώνης Καρόκης, αναφέρθηκε στις διαδικασίες ανάπτυξης νέων φαρμάκων, λέγοντας πως δύο φάρμακα από computer και τεχνητή νοημοσύνη πήραν ήδη έγκριση. Νέες τεχνολογίες, νέες γενετικές θεραπείες, και η ιατρική ακριβείας είναι πλέον πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης, δήλωσε πως συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην ψηφιακή Υγεία. Οι γιατροί έχουν τα περισσότερα εργαλεία που θα μπορούσαν να έχουν ιστορικά. Υπάρχει – είπε – ανάγκη εγγραματοσύνης με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Για τους ογκολογικούς ασθενείς υπάρχει η δημιουργία εφαρμογής ως απάντηση στο υφιστάμενο κενό. Πρέπει να εστιάσουμε στον τελικό χρήστη, στον ασθενή που είναι ταυτόχρονα και πολίτης.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο, η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Βίβιαν – Βενετία Βιλδιρίδη, ανακοίνωσε τη λειτουργία ψηφιακού προγράμματος φροντίδας ογκολογικών ασθενών. Θα περιλαμβάνει το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, στο οποίο θα συγκεντρώνεται το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση των βασικών επιδημιολογικών δεικτών της νόσου. Όπως είπε, σε 12 νοσοκομεία θα εγκατασταθεί ογκολογικό αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα, που θα εστιάζει στη διαχείριση των αντινεοπλασματικών θεραπειών, όπως χημειοθεραπείες και ανοσοθεραπείες και ψηφιακές εφαρμογές για την άμεση υποστήριξη των ασθενών.

Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και αντιπρόεδρος της ELPEN, αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια προσέλκυσης εξειδικευμένουπροσωπικού από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στον χώρο του Φαρμάκου είπε πως θα υπάρξουν σε διαφορετικές βάσεις. “Πηγαίνουμε σε νέες κατηγορίες φαρμάκων. Έχουμε πολλά να δούμε από επενδυτικής πλευράς. Όλες οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ προσπαθούνε να είναι ανταγωνιστικές”, τόνισε.

Η γενική γραμματέας Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, Κατερίνα Οικονόμου, υπογράμμισε πως υπάρχει προτεραιότητα στην Υγεία με το πλήθος των έργων στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων. Όπως είπε, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενισχύεται. Τρέχουν δράσεις έρευνας καινοτομίας και κατάρτισης, σχέδια με εθνικούς πόρους και η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας τόπος μεταποίησης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, σημείωσε πως η ελληνική μεταποίηση χρειάζεται άλματα εξέλιξης για να αποκτήσει αυτόνομη δυναμική.

Ο φαρμακοποιός και σύμβουλος του υπουργού Υγείας Χαράλαμπος Καραθάνος, αναφέρθηκε στο clawback, λέγοντας πως θα συνεχιστεί το αναπτυξιακό clawback έως το τέλος του 2027 με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση πως ο θεσμός του clawback θα ξεπεραστεί έως το 2027 και θα αντικατασταθεί από rebate με βάση την κατανάλωση.

Σημείωσε πως στις αρχές του 2026 θα υπάρξει οριστικός έλεγχος της συνταγογράφησης.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ, Γιώργος Βασιλόπουλος, τόνισε πως ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι ένας ανθεκτικός κλάδος και πως βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αέναης εξέλιξης. Όπως είπε, υπάρχει διάδραση των επιστημόνων με την φαρμακοβιομηχανία και η σύμπραξη έριξε τα τείχη μεταξύ των επιστημονικών φορέων και της Φαρμακοβιομηχανίας. Επισήμανε πως το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, λέγοντας πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα αναχθεί σε νέα ευλογία για τον τόπο.

Το ταξίδι του ασθενούς από τη διάγνωση στην θεραπεία και η συμβολή της τεχνολογίας

O Chapter Leader, Chapter Diagnostics Health Care Solutions της Roche Diagnostics Hellas, Γιώργος Παπαδόπουλος, σημείωσε πως υπάρχουν πολλές λύσεις για το διαγνωστικό μέρος και τη θεραπεία του ασθενή. Η συμβολή της διάγνωσης είναι πολύ μεγάλη και απέκτησε νέο ρόλο κατά την περίοδο της Covid-19. Οι 7 στις 10 αποφάσεις για την διαχείριση της ασθένειας λαμβάνονται από τα διαγνωστικά μέσα και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα συνδέονται με τον έλεγχο της δαπάνης.

Ο Αντώνης Σκουλικάρης, ασθενής με διαβήτη τύπου 1, τόνισε πως η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέα δεδομένα. Αυτοματοποιούνται πολλά για τους ασθενείς και αυτό είναι μονόδρομος. Χαρακτήρισε πολύ γενναία απόφαση τη χορήγηση κλειστών κυκλωμάτων ινσουλίνης. Όπως είπε, η πρόσβαση των ασθενών με διαβήτη έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ διάγνωσης και θεραπείας. Στον ΕΟΠΥΥ γνωρίζουν τα προβλήματα και προσπαθούν να βρουν λύσεις. Ο Έλληνας ασθενής μπορεί να συγχρονιστεί με τις νέες τεχνολογίες.

Η Marketing Manager και υπεύθυνη Κλινικών Μελετών Προϊόντων Αγγειοπλαστικής της Biotronik Hellas, Ιωάννα Κάσδαγλη, τόνισε πως σε χώρες της ΕΕ η τηλε-παρακολούθηση των ασθενών φτάνει στο 100%. Είπε πως είναι μία πολύ διαδεδομένη πρακτική και οι ίδιοι οι ασθενείς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό αισθάνονται ασφαλείς. Στην Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας, θα έπρεπε να είναι η πρώτη χώρα που θα εφάρμοζε την τηλε-ιατρική, η οποία έχει καλύτερη επιβίωση του ασθενούς και μεγάλη μείωση του κόστους.

Η μεγάλη σημασία της αυτοφροντίδας και αυτοθεραπείας

Ο κ. Luis Rhodes Baio, Governmental and Public Affairs AESGP, αναφέρθηκε στη σημασία των επενδύσεων στην αυτοφροντίδα και τα κοινωνικά της οφέλη στην Ευρώπη τα οποία αλλάζουν το τοπίο.

Ο Clemens Oberhammer, Senior Partner, Simon & Kucher & Partners, επισήμανε πως τα εργαλεία που προσφέρονται είναι σημαντικά, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ σημαντικός είναι πλέον ο ρόλος των νέων δεδομένων υγείας.

Ο General Manager IQVIA Hellas, Νίκος Κωστάρας, αναφέρθηκε στην παγκόσμια αγορά OTC, λέγοντας πως μετά τον κορωνοϊό ξεκίνησε μια μεγάλη άνοδος. Πέφτει το ποσοστό βέβαια, όμως η αγορά ανεβαίνει. Ο ρυθμός ανόδου είναι πολύ δυνατός. Στην Ευρώπη είναι διπλάσιος ο ρυθμός ανόδου από τον μέσο παγκόσμιο όρο. Η Ευρώπη διαχρονικά έχει μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το τι ισχύει παγκοσμίως. Υπάρχει καλός επιμερισμός που δείχνει ασφάλεια.

Ο φαρμακοποιός, αντιπρόεδρος της ΟΣΦΕ Λευτέρης Μαρίνος, σημείωσε πως δίναμε μέχρι σήμερα λιγότερη σημασία στην νόσο από την πρόληψη, αλλά σιγά – σιγά αυτό αλλάζει.

Ανέδειξε τη σημασία της αυτοφροντίδας, λέγοντας πως το κομμάτι των εφαρμογών για την πρόσβαση στην πληροφορία είναι σημαντική αλλά ακόμη αφορά αποσπασματικά κατηγορίες ασθενών. Το ζητούμενο στα OTC είναι να δοθούν και σε χρόνιες παθήσεις.

Ο General Manager Baush + Lomb και αντιπρόεδρος του ΕΦΕΧ Ιάκωβος Μιχαλίτσης, τόνισε πως οι δαπάνες Υγείας αυξάνονται και το χρηματοδοτικό κενό μεγαλώνει. Σχολίασε πως δεν υπάρχει σύστημα Υγείας χωρίς την αυτοφροντίδα και την αυτοθεραπεία, την οποία χρησιμοποιούν καθημερινά περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες. Επισήμανε πως το μέλλον της αυτοφροντίδας είναι λαμπρό, αν απλουστευθούν οι διαδικασίες και το κανονιστικό πλαίσιο.

Διαβάστε επίσης

Το κρυμμένο λίπος προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ, 20 χρόνια πριν τα πρώτα συμπτώματα

Αντιγήρανση: Νέα καινοτόμα φόρμουλα “αντικαθιστά” το μπότοξ

Exit mobile version