Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Άδωνις: Πώς λειτουργούν τα anti-fraud συστήματα και εντοπίζονται οι υπερβάσεις στη συνταγογράφηση

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε τη λειτουργία των anti-fraud συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί στην ΗΔΙΚΑ και μέσω αυτών εντοπίστηκαν οι 100 γιατροί που είχαν υπερβεί κατά πολύ τα όρια συνταγογράφησης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε ότι «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει αναβαθμίσει πάρα πολύ τις δυνατότητες του κράτους, όμως μέχρι σήμερα το κράτος δεν είχε αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες, γιατί ακόμα το σύστημα χτιζόταν.

Τα anti-fraud συστήματα

Με τα συστήματα κατά της απάτης που εγκαταστήσαμε στην ΗΔΙΚΑ, τα λεγόμενα anti-fraud, φανερώνονται όλοι όσοι προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές. Όταν βλέπεις έναν γιατρό και γράφει στον ίδιο ασθενή δύο αντίθετα φάρμακα, το σύστημα σου υποδεικνύει ότι εδώ κάτι περίεργο συμβαίνει. Όταν βλέπεις σε ένα ΑΜΚΑ να γράφει, όπως ο γιατρός που έγραψε στη μητέρα του κάτι χιλιάδες κουτιά αντιψυχωσικών φαρμάκων, το σύστημα σου λέει, δεν μπορεί να πάρει ένας ασθενής αυτά τα φάρμακα. Αυτά κάναμε και τους πιάσουμε και θα πιάσουμε και άλλους».

Σχετικά με τη σημερινή πανυγειονομική κινητοποίηση και τα αιτήματα του κλάδου, ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«Η ιδέα ότι θέλουμε να πουλήσουμε το ΕΣΥ στους ιδιώτες έχει τόσες φορές απαντηθεί που καταντάει λίγο κουραστικό. Όλα αυτά είναι «παραμύθια της Χαλιμάς». Κανείς δεν θέλει να πουλήσει το ΕΣΥ. Δεν υπάρχει κανένας Υπουργός Υγείας που μπορεί να φτιάξει σύστημα χωρίς να είναι η βάση του το δημόσιο σύστημα υγείας, τελεία».

«Είναι διαχρονικά τα προβλήματα, δεν είναι τωρινά, κάποια από αυτά είναι πραγματικά, κάποια είναι συνδικαλιστικές υπερβολές. Τα πραγματικά προβλήματα, είναι αυτά που έχουν όλα τα δημόσια συστήματα του κόσμου. Έχουν ένα δίκιο να λένε οι γιατροί και το προσωπικό ότι υποαμείβονται σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά γενικότερα στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από τις άλλες χώρες, δεν είναι ζήτημα μόνο στο ΕΣΥ. Όσο πηγαίνει καλύτερα η οικονομία μας αυτό σιγά-σιγά διορθώνεται. Τα τελευταία πέντε χρόνια ο μέσος μισθός στο ΕΣΥ αυξήθηκε 20%. Φέτος, θεσπίσαμε έξτρα χρήματα για τις άγονες περιοχές, την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και άλλα μέτρα που τα επιτρέπει ο προϋπολογισμός μας».

Τέλος για τα απογευματινά χειρουργεία και τις αναμονές στις εφημερίες:

«Η ενιαία λίστα χειρουργείων έχει φέρει σημαντική βελτίωση. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουμε τα περισσότερα διενεργηθέντα χειρουργεία στην ιστορία του ΕΣΥ. Η λίστα έχει μειωθεί κατά κάποιες χιλιάδες και τώρα, με τα απογευματινά χειρουργεία και τα δωρεάν που θα γίνουν, θα έχουμε σχεδόν μηδενισμό της λίστας άνω του ενός έτους. Άρα, πρόοδος ως προς τα χειρουργεία έχει υπάρξει. Ως προς τις εφημερίες δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα το σχέδιο μας. Έχουν γίνει οι πρώτες δύο κινήσεις. Ποιες είναι αυτές; Προκηρύξαμε την περασμένη Παρασκευή πάρα πολλές θέσεις γιατρών στα ΤΕΠ των μεγάλων νοσοκομείων ακριβώς για να κινείται πιο γρήγορα το σύστημα. Βγάλαμε την εγκύκλιο που επιτρέπει στα νοσοκομεία να έχουν συμβάσεις με ακτινολόγους και εξ αποστάσεως διάγνωση ώστε να μπορούν, το βράδυ κυρίως που παρατηρείται η μεγάλη καθυστέρηση, να παίρνουν γρήγορα τις διαγνώσεις και να μην καθυστερεί ο κόσμος εκεί. Υπογράψαμε με την κυρία Κεραμέως και τον κύριο Πετραλιά πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για 530 επιπλέον τραυματιοφορείς, μέχρι το τέλος του χρόνου, στα επείγοντα των νοσοκομείων. Όλα τα βήματα που έχουμε σχεδιάσει θα έχουν ήδη εφαρμοστεί μέχρι το Πάσχα του 2005, οπότε ο κόσμος θα δει ορατή βελτίωση».

 

Διαβάστε επίσης

PIF: Η αγορά των καινοτόμων φαρμάκων καταρρέει – Μη προβλέψιμες οι εξελίξεις λόγω clawback

Πέντε μυστικά για το μοσχοκάρυδο

Exit mobile version