Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Σύνοδος Κορυφής Υγείας 2024: Ένα δισ. δολάρια για τον ΠΟΥ και οι δωρεές συνεχίζονται από τα Ιδρύματα Γκέιτς και Ροκφέλερ – Παρών ο Άδωνις

Η Σύνοδος Κορυφής Υγείας 2024 που εξελίσσεται στο Βερολίνο, αποτελεί την έναρξη του πρώτου ευρωπαϊκού «επενδυτικού γύρου» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με στόχο μεταξύ άλλων την από κοινού αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών πανδημιών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επιδιώκει να εξασφαλίσει υποστήριξη από δωρεές για το τετραετές στρατηγικό του σχέδιο ύψους 11,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Σύνοδος Κορυφής Υγείας 2024

Στη μεγαλύτερη εκδήλωση χορηγών μέχρι σήμερα για τον Επενδυτικό Γύρο του ΠΟΥ, το απόγευμα της Δευτέρας, στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία, δόθηκαν δεσμεύσεις συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αυτό είναι επιπλέον των 300 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από την Αφρικανική Ένωση, τα οποία είχαν ήδη δεσμευτεί εκ των προτέρων, ανεβάζοντας το συνολικό δεσμευμένο ποσό σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ.

Στην εκδήλωση δέσμευσης «Όλοι για την Υγεία, Υγεία για Όλους: Εκδήλωση Υπογραφής για τον Επενδυτικό Γύρο του ΠΟΥ» στο πλαίσιο του WHS 2024 στο Βερολίνο συμμετείχαν ομιλητές όπως ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Olaf Scholz, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Gates, Bill Gates και ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι τρεις υπουργοί Υγείας των συνδιοργανωτών της Συνόδου Κορυφής Υγείας 2024, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Νορβηγίας. Παρόντες ήταν επίσης ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, κυβερνητικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, καθώς και CEO από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων, συμμετείχαν μέσω βίντεο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και οι πρωθυπουργοί της Νορβηγίας και της Εσθονίας.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση επενδυτών που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Συνόδου, με θέμα «Όλοι για την υγεία, υγεία για όλους», μαζί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέζους και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Γκέιτς, Μπιλ Γκέιτς.

Ο κ. Α. Γεωργιάδης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Διεθνή Στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καθολική κάλυψη υγείας και ανάπτυξη συστημάτων υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα, συνεισφέρει στην προσπάθεια του ΠΟΥ με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Επενδυτικός Γύρος του ΠΟΥ έχει σκοπό να βοηθήσει τον ΠΟΥ να εκπληρώσει την εντολή «Υγεία για Όλους». Με τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται μέσω αυτού του νέου χρηματοδοτικού μέσου, ο ΠΟΥ στοχεύει να αποτρέψει 40 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν από ασθένειες τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Μπιλ Γκέιτς: Νομίζω ότι είναι τα καλύτερα χρήματα που έχω ξοδέψει ποτέ

Ο Μπιλ Γκέιτς τόνισε τη σημασία της χρηματοδότησης της παγκόσμιας υγείας προκειμένου να επιτευχθεί ένα πιο υγιές μέλλον για όλους: «Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις». Πρέπει να συγκεντρωθούν οι πόροι και να συγκεντρωθεί η διατομεακή και η διακρατική εμπειρογνωμοσύνη. Το Ίδρυμα Gates έχει υποστηρίξει τα παγκόσμια ιδρύματα υγείας από την αρχή. Ο Γκέιτς συνέχισε: «Νομίζω ότι είναι τα καλύτερα χρήματα που έχω ξοδέψει ποτέ. Και πιστεύω ότι οι πολίτες όλων των χωρών δωρητών πρέπει να αισθάνονται το ίδιο».

Το Ινστιτούτο Φιλανθρωπίας (IoP) και το Ίδρυμα Ροκφέλερ ανακοίνωσαν ότι δεσμεύουν 5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για να προωθήσουν έργα και να ενδυναμώσουν τοπικούς ερευνητές, κυβερνήσεις και κοινότητες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Wellcome Trust, ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που επικεντρώνεται στην έρευνα για την υγεία, John-Arne Røttingen, τόνισε τη σημασία ισχυρών πολυμερών φορέων για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών: «Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε χώρα μοιράζονται, συχνά όχι μόνο με γείτονες αλλά σε περιοχές ή σε όλο τον κόσμο».

«Η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι όταν κινδυνεύει η υγεία, κινδυνεύουν όλα», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Οι επενδύσεις στον ΠΟΥ είναι επομένως επενδύσεις όχι μόνο για την προστασία και την προώθηση της υγείας, αλλά και σε πιο δίκαιες, πιο σταθερές και πιο ασφαλείς κοινωνίες και οικονομίες».

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την υγεία, Axel R. Pries τόνισε ότι η εκδήλωση θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στην πολυμερή συνεργασία: «Ο ΠΟΥ είναι ο σημαντικότερος παγκόσμιος θεσμός υγείας για όλους μας – απαιτεί σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση. Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την Υγεία είναι περήφανη που συμβάλλει με τη διοργάνωση του Επενδυτικού Γύρου του ΠΟΥ».

Φωτό: Υπουργείο Υγείας
@YpYgGR

Διαβάστε επίσης

Eνστάσεις για τις προδιαγραφές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων

Λαϊκό: Τιμήθηκε ο Έλληνας Εντατικολόγος και το προσωπικό της Μονάδας COVID

Exit mobile version