“Παγώνει” το πολυαναμενόμενο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της φαρμακοβιομηχανίας; Το υψηλό clawback, που καλούνται να δώσουν στο κράτος οι φαρμακευτικές εταιρείες, φαίνεται πως συμπαρασύρει και τη φιλόδοξη ιδέα του PIF, παρόλο που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το είχε δει καταρχάς με καλό μάτι.
Έτσι, λοιπόν, φαίνεται ότι το προτεινόμενο σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης (Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης) και του PIF, του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας παραπέμπεται “στις καλένδες” μέχρι νεοτέρας.
Σύμφωνο συνεργασίας Υπουργείου-φαρμακευτικών: “Παγώνει” λόγω clawback;
Πηγές της αγοράς έλεγαν στο Healthstories ότι σε αυτή τη φάση το κλίμα, που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι φιλικό για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Και ότι το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να δεσμευθεί για συγκεκριμένο budget, ούτε για το πού θα κινηθεί το clawback τα επόμενα τρία χρόνια.
Στον αντίποδα και οι εταιρείες είναι προβληματισμένες, καθώς μετά τις πρόσφατες εξελίξεις διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να δεσμευθούν ότι θα συνεχίσουν να φέρνουν στη χώρα μας καινοτόμα σκευάσματα. Αφήνουν, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο να αποσύρουν και κάποια φάρμακα, από αυτά που κυκλοφορούν ήδη.
Η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης αποδεικνύεται δύσκολη εξίσωση, μιας και μέχρι τώρα τα μέτρα, που έχει λάβει η κυβέρνηση, δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Και η φαρμακοβιομηχανία δεν είναι βέβαιη το θα περιλαμβάνει τελικά αυτό το σύμφωνο συνεργασίας, αν και όποτε προχωρήσει.
Βιωσιμότητα και καινοτομία
Στο πλαίσιο του 23ου συνεδρίου Health World, που διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (AMCHAM), η πρόεδρος του PIF (PhARMA Innovation Forum), Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, αναφέρθηκε στο τριμερές σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης, της φαρμακοβιομηχανίας και των ασθενών.
«Στόχος μας είναι το σύμφωνο αυτό να οδηγήσει στη δημιουργία ενός προβλέψιμου, σταθερού και βιώσιμου συστήματος, στην έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες, στην εξυγίανση της φαρμακευτικής πολιτικής και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας», ανέφερε και εξήγησε τους πέντε πυλώνες του Συμφώνου.
«Εκ μέρους του PIF, το σύμφωνο συνεργασίας προτείνουμε να βασίζεται στους εξής πέντε (5) πυλώνες:
στην επαρκή χρηματοδότηση του συστήματος, στις δομικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις υποδομές του συστήματος, σε κίνητρα για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σε συγκεκριμένους μηχανισμούς ελέγχου και στην ενίσχυση του αποτυπώματος της φαρμακευτικής καινοτομίας στη χώρα μας (το σύστημα υγείας, το οικοσύστημα καινοτομίας, την οικονομία και την αγορά εργασίας).
Αυτό θα είναι και η δική μας δέσμευση προς την Πολιτεία», είπε η κα Μπαρμπετάκη.
Διαβάστε επίσης
Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης: Ένας στους τέσσερις μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με θρομβωτικό επεισόδιο