Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Νέα ΚΥΑ για τις άγονες – Τα κίνητρα και οι περιοχές που ξαναμπαίνουν… στον χάρτη

nea KYA gia tis agones

Διορθωτικές κινήσεις για τις άγονες περιοχές κάνει το Υπουργείο Υγείας, που φέρνει νέα ΚΥΑ τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας χθες στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί νέα ΚΥΑ, η οποία θα αντιμετωπίζει τις αδικίες για μια σειρά από νοσηλευτικά ιδρύματα της Περιφέρειας, στα οποία παρατηρείται υποστελέχωση, αλλά δεν είχαν ενταχθεί στον χάρτη με τις άγονες.

Έρχεται νέα ΚΥΑ για τις άγονες

Το μπόνους αφορά συνολικά σε 18 ειδικότητες (από έξι που προβλέπονταν αρχικά): Εσωτερικής Παθολογίας, Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής, Παιδιατρικής, Αναισθησιολογίας, Νεφρολογίας, Παθολογικής Ανατομικής, Ακτινολογίας, Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής, Παιδοψυχιατρικής, Κυτταρολογίας, Παθολογικής Ογκολογίας, Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας, Νευροχειρουργικής, Νευρολογίας, Χειρουργικής, Χειρουργικής Παίδων, Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιολογίας.

Στην προηγούμενη ΚΥΑ, που υπέγραψαν πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εντάσσονται 169 περιοχές. Ωστόσο αυτό θα αλλάξει, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι διορθωτικές κινήσεις θα αφορούν στις νοσηλευτικές μονάδες στις Σέρρες, στην Καλαμάτα, στα Ανώγεια, στα Σφακιά και στην Πρέβεζα.

Επανεντάσσεται η Πρέβεζα στις «άγονες περιοχές Β’»

Ειδικά για το νοσοκομείο Πρέβεζας, ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σπυρίδωνα Κυριάκη, επεσήμανε ότι «το Υπουργείο θα το εντάξει ως άγονη και προβληματική περιοχή κατηγορίας Β’, ως ήταν από το 1987 έως το 2019. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το εξαίρεσε ανεξήγητα και, μάλιστα, με νομοθετική παρέμβασή της».

Ο κ. Γεωργιάδης «τα άκουσε» για το νοσοκομείο Λάρισας από τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Αριστείδη Λαμπρούλη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε πολύ λίγα τα οικονομικά κίνητρα, που δίνει η κυβέρνηση.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι έως τώρα ένας γιατρός με τρία χρόνια σε άγονη περιοχή Β’ θα έπαιρνε 50 ευρώ παραπάνω τον μήνα, ενώ με την νέα ΚΥΑ το «άγονο Β’» είναι 200 ευρώ τον μήνα και για δεκαοκτώ ειδικότητες 400 ευρώ τον μήνα.

Να σημειωθεί ότι με ο όρος άγονες δεν αφορά μόνο σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και σε περιοχές στις οποίες, λόγω των κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών συνθηκών, τα νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα στελέχωσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τροπολογία για τα θεσμικά κίνητρα

Ο Υπουργός Υγείας προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας μέσα στον Οκτώβριο για τα θεσμικά κίνητρα, που θα αφορούν στους γιατρούς, οι οποίοι θα πηγαίνουν σε νοσοκομεία της Περιφέρειας για να εργαστούν.

«Γιατί μέσα στον Οκτώβριο; Επειδή αρχές Οκτωβρίου θα γίνει η πρόσκληση για τις άγονες θέσεις όλων των γιατρών των περιφερειακών νοσοκομείων, θέλουμε να τρέχει μαζικά η πρόσκληση για τις 250 θέσεις γιατρών σε περιφερειακά νοσοκομεία, όλες οι κενές θέσεις θα προκηρυχθούν ταυτόχρονα, θα δουλεύει η ΚΥΑ με τα αυξημένα μισθολογικά κίνητρα και η ΚΥΑ που θα βγει για τα θεσμικά κίνητρα.

Άρα θα ξέρουν πια οι υποψήφιοι γιατροί, που θα θέλουν να πάνε στο περιφερειακό νοσοκομείο, το σύνολο της πολιτικής, για να αποφασίσουν να πάνε και έτσι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη ανταπόκριση – αυτό προσδοκούμε. Γιατί σκοπός μας είναι του χρόνου το καλοκαίρι να έχουμε πολύ καλύτερη στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων, γιατί και ο νομός Πρεβέζης τους τουριστικούς μήνες έχει πολύ μεγαλύτερη κίνηση και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη τουριστική περίοδο».

ΕΙΝΑΠ, ΠΙΣ και ΟΕΝΓΕ «κρατούν μικρό καλάθι».

Διαβάστε επίσης

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση

Συνέδριο ΕΛΙΤΟΥΡ: Η Ελλάδα είναι σε θέση να ηγηθεί του Ιαματικού Τουρισμού

Exit mobile version