Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Όσα έγιναν στη Βουλή – Οι επικρίσεις των κομμάτων για ψυχική υγεία και άρθρο 65, οι γαλάζιοι βουλευτές και το «ευχαριστώ» Γεωργιάδη

adonis vouli

Το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, οι αλλαγές στις δομές απεξάρτησης και το άρθρο 65, προκάλεσαν εντάσεις στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Οι τόνοι ανέβηκαν, καθώς τα κόμματα επέκριναν την κυβέρνηση για διάλυση των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, ενώ οι γαλάζιοι βουλευτές εξέφρασαν και εκείνοι τους προβληματισμούς τους, ειδικά σε ότι αφορά το θέμα των ιδιωτών γιατρών.

Άλλωστε το επίμαχο άρθρο 65 για τις υποχρεωτικές εφημερίες των ιδιωτών γιατρών που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, πυροδότησε τις εντάσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά να θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας το οποίο όμως απορρίφθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

“Το άρθρο 65 λειτούργησε πριν καν ψηφισθεί”

Πριν τις 2.00 τα ξημερώματα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε σε όσους συνέχιζαν να ζητούν την απόσυρση της διάταξης, ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν θα αποσυρθεί αφού λειτούργησε πριν καν υιοθετηθεί, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο ανταποκρίθηκαν ιδιώτες γιατροί στα 14 νοσοκομεία της χώρας που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις γιατρών.

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους ιδιώτες γιατρούς όχι μόνο για την ανταπόκρισή τους αλλά και για το γεγονός ότι παρά τις αποφάσεις του ΠΙΣ για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν υπήρξε κανενός είδους πρόβλημα με τους ασθενείς.

“Επέδειξαν μια συλλογική υπευθυνότητα ως προς το πως αντιμετώπισαν τους ασθενείς τους την οποία οφείλω να αναγνωρίσω” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης και προανήγγειλε εκτεταμένο διάλογο με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας για τις μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα έσπευσε να υπογραμμίσει την εποικοδομητική στάση που κράτησαν οι βουλευτές γιατροί της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι είναι «δύσκολη η δουλειά τους» δεδομένου ότι καλούνται να στηρίξουν ένα νομοσχέδιο που συναντά την αντίδραση του ιατρικού κόσμου.

Ο υπουργός Υγείας περιέγραψε τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν σε βουλευτές της ΝΔ για το άρθρο 65 αλλά και τις επιφυλάξεις των γιατρών βουλευτών για τις υποχρεωτικές εφημερίες των ιδιωτών συναδέλφων τους στα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν κλείνει καμία δομή και κανένα ψυχιατρείο

Σε ότι αφορά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι “δεν κλείνει ούτε το ΚΕΘΕΑ, ούτε το 18 ΑΝΩ, ούτε καμία δομή”.

«Δεν καταργείται το ΚΕΘΕΑ. Το ξαναλέω, δεν καταργείται το ΚΕΘΕΑ. Όλοι αυτοί οι φορείς δεν καταργούνται επίσης. Το Μνημόνιο ισχύει μέχρι το 2027, όπως ίσχυε και πριν από αυτό το νομοσχέδιο. Εσείς περιμένετε να σας πούμε τι θα γίνει μετά το πέρας του Μνημονίου, δηλαδή μετά το πέρας του 2027. Μα και χωρίς αυτό το νομοσχέδιο, πάλι το μνημόνιο ισχύει μέχρι το 2027. ‘Αρα ούτε το ΚΕΘΕΑ καταργείται, ούτε καταργούμε την στεγνή απεξάρτηση, ούτε αφήνουμε κανέναν μόνο, ούτε απολύουμε κανέναν, ούτε κλείνουμε κανένα ψυχιατρείο. Μιλάτε από το πρωί για ένα νομοσχέδιο που δεν υπάρχει. Δεν απολύεται κανένας, δεν κλείνει καμία δομή. Δεν κλείνουμε κανένα ψυχιατρείο. Για το Θεό πια από το πρωί», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Είχε προηγηθεί στο βήμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Βατσινά η οποία αναφέρθηκε στο έργο του ΚΕΘΕΑ αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία έκανε λόγο για αποσάθρωση των προγραμμάτων απεξάρτησης

«Είναι τελικά κακό για την κυβέρνηση να υπάρχουν δομές που μπορούν να πάρουν έναν άνθρωπο από τα κατάβαθα και να τον φέρουν στο φως. Είναι κακό φαίνεται για τις εξουσίες που εκπροσωπείτε», δήλωσε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Αναφέρθηκε επίσης στο έργο που επιτελούν το ΚΕΘΕΑ και το 18 ΑΝΩ στη δύσκολη μάχη με την εξάρτηση και να στηρίξουν τους ανθρώπους για την απεξάρτηση και όχι για τη διαχείριση της εξάρτησης. Αυτό που εσείς θέλετε να κάνετε είναι διαχείριση της εξάρτησης, θέλετε εξαρτημένους ανθρώπους, θέλετε μια συνολικά εξαρτημένη κοινωνία, γι΄ αυτό και την εθίζετε στα κουπόνια, στα επιδόματα, στις παρατάσεις», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Δεν παθαίνει τίποτα το 18 ΑΝΩ. Αντιθέτως, με το νομοσχέδιο μας, όπως ακριβώς γίνεται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του 18 ΑΝΩ, με τη στεγνή απεξάρτηση, θα μπορεί να γίνει αυτό το μοντέλο, μέσω της διοικητικής συνένωσης σε όλα τα αντίστοιχα νοσοκομεία της Ελλάδος. Όχι μόνο δεν πειράζουμε το 18 ‘Ανω αλλά το θεωρούμε και ένα πολύ καλό παράδειγμα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Φάμελλος: Το πρόβλημα δεν είναι ο Γεωργιάδης αλλά ο Μητσοτάκης

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο κύριος Γεωργιάδης, είναι ο κύριος Μητσοτάκης και η πολιτική της Νέα Δημοκρατίας που κατεδαφίζει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία και την ευημερία των πολιτών».

«Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο που οι φορείς χαρακτήρισαν ως γραφειοκρατικό τερατούργημα, που προχωράει στη διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτό των τομέων της υγείας», είπε. Προσέθεσε ότι «το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από προσχηματική διαβούλευση» και πως όλοι οι φορείς ζήτησαν να αποσυρθεί «κι αυτό ζητάμε κι εμείς».

Σημείωσε ότι το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση και το νομοσχέδιο δεν αλλάζει κάποιο από αυτά τα θέματα. «Αντίθετα, απαξιώνει και την διάρθρωση και τις τομεακότητες που υπάρχουν σήμερα στις δομές ψυχικής υγείας και την απεξάρτηση, γιατί θέλετε να ανοίξετε την πόρτα διάπλατα στους ιδιώτες που θέλουν να ασκήσουν δραστηριότητα και στα θέματα ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να πριμοδοτήσει τις ιδιωτικές κλινικές ψυχικής υγείας και άρα να δημιουργήσει τζίρο και πελάτες για ένα ιδιωτικό κομμάτι της οικονομίας που θα έπρεπε να είναι απολύτως υποκατεστημένο από δημόσιες επαρκείς ποιοτικά στελεχωμένες δομές υγείας.

Σχετικά με τις δομές απεξάρτησης ειδικότερα χαρακτήρισε «υποκριτή» τον κ. Μητσοτάκη. Είπε ότι το 2018 είχε κάνει συνάντηση στην πλατεία Βάθη με άτομα που είχαν ακολουθήσει ή ολοκληρώσει προγράμματα, υποσχόμενος στήριξη και «πέντε χρόνια μετά, προχωρά στη διάλυση των προγραμμάτων απεξάρτησης».

Ανδρουλάκης: Ανοίγει ο δρόμος για εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργείται ένας σημαντικός θεσμός που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, εκείνος του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά, με τις αρμοδιότητες για προγραμματισμό, συντονισμό και παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων να εκχωρείται στον υπό σύσταση θεσμό του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε., ο οποίος έχει τη δυνατότητα βάσει των αρμοδιοτήτων του να ιδρύει ή και να καταργεί μονάδες, προγράμματα, φορείς, δομές».

Σημείωσε, επιπλέον, ότι «το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μεταφορά των καταργούμενων οργανισμών των δύο εκ των εναπομείναντων ψυχιατρείων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εξασφάλιση για το μέλλον τους. Οι υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ, τέλος, αποσυνδέονται πλήρως από την ψυχική υγεία».

«Καθίσταται βέβαιο ότι οι ασθενείς στο μέλλον θα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, γιατί το παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας. Πόσοι από τους ασθενείς, όμως, έχουν την οικονομική δυνατότητα να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ώστε να αναζητήσουν θεραπεία και να σπάσει ο κύκλος του στίγματος, της περιθωριοποίησης και εν τέλει της εξάρτησης;» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης. «Όσο, κ. Γεωργιάδη, βαφτίζετε “μεταρρυθμίσεις” τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα κάνετε μία τρύπα στο νερό» είπε ο Ν. Ανδρουλάκης .

Κουτσούμπας: Εγκληματικό και αντιεπιστημονικό νομοσχέδιο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε ότι «στρατηγικός στόχος αυτού του νομοθετήματος είναι να ξεφορτωθεί το κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει το ίδιο άμεσες υπηρεσίες υγείας, να περιορίσει δηλαδή το ρόλο του – αφού είναι και “επιτελικό”.

«Το νομοσχέδιο – έκτρωμα, όπως το ονομάζουν, όλοι οι εργαζόμενοι του χώρου και όλοι οι φορείς ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, με απλά λόγια, επισπεύδει τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος, ειδικά στην ψυχική υγεία, είπε ότι η κατάσταση είναι «παραπάνω από τραγική, σε μια εποχή που οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι αλλάζει τελείως ο χάρτης στο πεδίο της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας και το πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω. Με το νομοσχέδιο αποσπάται η κοινωνική επανένταξη του χρήστη από τη θεραπεία και μπαίνει λουκέτο σε 75 Κέντρα Πρόληψης.

Σημείωσε ότι οι αλλαγές στο χώρο της απεξάρτησης με την έλευση του ΕΟΠΑΕ, «βάζουν στο στόχαστρο τα «στεγνά» προγράμματα που έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην θεραπεία και την επανένταξη. Προγράμματα, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18ΑΝΩ, η ΑΡΓΩ, ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, ο ΙΑΝΟΣ, η ΜΕΘΕΞΙΣ, θα υποχρεωθούν να αλλάξουν “φιλοσοφία”».

Χαρίτσης: Προπομπός της τελικής επίθεσης στο ΕΣΥ

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό διάλυσης του ΕΣΥ» και πως «έχουμε μία ακόμα πιλοτική εφαρμογή για το πώς θα καταργηθεί το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια». Είπε ότι «η προσχηματική διαβούλευση και η άρον-άρον ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μια ακόμη φορά ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της πολιτικής αλλά και του τρόπου άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ» και πως «δεν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για την οποία μπορεί η κυβέρνηση να είναι περήφανη, αλλά είναι ένα ακόμα βήμα διάλυσης, ένα ακόμα βήμα στο βαθύ σκοτάδι το νεοφιλελεύθερο αναχρονισμών». Πρόσθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση συμπυκνώνει την πολιτικής της για τα πάντα: «γκρεμίζεται την ίδια την λογική του γενικού δικαιώματος της πρόσβασης σε υπηρεσίες και την αντικαθιστάτε με τη λογική του επί πληρωμής προνομίου. Το δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο».

Διαβάστε επίσης

Η ζάχαρη αυξάνει την βιολογική ηλικία των γυναικών

Πώς γίνεται η αποκατάσταση σε άτομα με παράλυση προσωπικού νεύρου

Exit mobile version