Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τηλεργασία: Ποιες παθήσεις δικαιολογούν την εργασία εξ’ αποστάσεως – Τι προβλέπει η ΚΥΑ

ΤηλεργασίαΠοιες παθήσεις δικαιολογούν την εργασία εξ' αποστάσεως - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Δικαίωμα σε τηλεργασία σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, παρέχει κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Υγείας.

Με βάση ειδικό κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει 30 παθήσεις, ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση προς τον εργοδότη, προσκομίζοντας Ιατρική Γνωμάτευση από αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, ώστε να ενταχθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Η χρονική διάρκεια της τηλεργασίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους τρεις μήνες, ενώ στην γνωμάτευση θα πρέπει να αποσαφηνίζεται το δικαίωμα της επανεξέτασης.

Εντός δέκα ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, ο εργοδότης οφείλει να απαντήσει στον εργαζόμενο εάν θα αποδεχτεί ή όχι το αίτημα.

Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί έλεγχο του ζητήματος του, από τριμελή Επιτροπή που θα ορίσει η Επιθεώρηση Εργασίας.

Τηλεργασία – Οι παθήσεις είναι οι εξής:

1. Νεοπλασματική νόσος.

2. Αιματολογικές κακοήθειες υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

3. Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου.

4. Μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος.

5. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

6. Διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες.

7. Χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια.

8. Κυστική ίνωση.

9. Καρδιοπάθειες οποιασδήποτε αιτιολογίας.

10. Μείζων ανεπίπλεκτη καρδιοχειρουργική επέμβαση.

11. Δυσρυθμίες καρδιάς.

12. Σοβαρή συμπτωματική καρδιακή βαλβιδοπάθεια.

13. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

14. Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια.

15. Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή ΗIV λοίμωξη.

16. Ιδιοπαθή φλεγμονώδη ή αυτοάνοσα νοσήματα.

17. Νευρολογικά νοσήματα.

18. Παθήσεις με σημεία μυϊκής αδυναμίας αναπνευστικών μυών.

19. Νευρολογικές παθήσεις.

20. Νόσος του κινητικού νευρώνα.

21. Επιληψία.

22. Νόσος Πάρκινσον.

23. Κακοήθεις όγκοι εγκεφάλου.

24. Οξύ ή χρόνιο μυοσκελετικό πρόβλημα.

25. Αιμοσφαιρινοπάθειες.

26. Αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης.

27. Μη επαρκώς ρυθμιζόμενο ενδοκρινικό νόσημα.

28. Ασθενείς μετά από μείζονες χειρουργικές επεμβάσεις.

29. Προϋπάρχουσα αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

30. Γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το νέο πλαίσιο θα ξεκινήσει να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023, όπως ήδη προβλέπεται και για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.

Στην ΚΥΑ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), προσδιορίζονται οι παθήσεις των εργαζόμενων που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν κίνδυνο της υγείας τους που μπορεί να αποφευχθεί αν τηλεργάζονται.

Περιγράφεται επίσης η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση (για παροχή τηλεργασίας) του εργαζόμενου προς τον εργοδότη καθώς και η διαδικασία επίλυσης διαφοράς σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί την αίτηση.

Τηλεργασία – δικαιολογητικά

Η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση και η διαδικασία επίλυσης διαφοράς σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν αποδεχθεί την αίτηση:

Οι εργαζόμενοι με τις προαναφερθείσες παθήσεις, νοσήματα ή αναπηρίες υποβάλουν αίτηση προς τον εργοδότη τους για παροχή τηλεργασίας καταθέτοντας παράλληλα Ιατρική Γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (του άρθρου 54 του ν. 4488/2017).

Η Ιατρική Γνωμάτευση εκδίδεται ύστερα από αίτηση του εργαζομένου, στην οποία επισυνάπτονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά (γνωμάτευση θεράποντος ιατρού ή πιστοποιητικό ΚΕΠΑ σε ισχύ, διαγνωστικές εξετάσεις ή/και ατομικός φάκελος ασθενή, κ.ά.), εντός 10 ημερών από την υποβολή της.

Η ιατρική γνωμάτευση θα πρέπει να αναφέρει το πρόβλημα υγείας του εργαζομένου που τεκμηριώνει κίνδυνο υγείας που μπορεί να αποφευχθεί με την παροχή τηλεργασίας, τη χρονική διάρκεια της τηλεργασίας, που δεν θα ξεπερνά τους τρεις μήνες και την ενδεχόμενη ανάγκη επανεξέτασης του εργαζομένου για συνέχιση της τηλεργασίας.

Μετά την υποβολή της αίτησης του εργαζομένου και της ιατρικής γνωμάτευσης για τηλεργασία, ο εργοδότης οφείλει να απαντήσει στον εργαζόμενο το συντομότερο δυνατόν, αλλά, σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν των 10 ημερών από την παραλαβή της αίτησης, εάν κάνει αποδεκτό το αίτημα ή όχι. Αν δεν απαντήσει εντός της προθεσμίας αυτής, το αίτημα θεωρείται ότι έχει γίνει δεκτό.

Εάν ο εργοδότης απορρίψει το αίτημα για τηλεργασία, θα πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του, στη βάση είτε της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων του εργαζομένου, (που δεν δικαιολογεί την άσκησή τους, μέσω τηλεργασίας) είτε της έλλειψης τεκμηριωμένου κινδύνου υγείας του εργαζομένου που θα μπορούσε να αποφευχθεί με την τηλεργασία.

Ο εργαζόμενος μπορεί να αιτηθεί την επίλυση της εργατικής διαφοράς από την Επιθεώρηση Εργασίας. Με απόφαση του διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, συστήνονται μία ή περισσότερες τριμελείς Επιτροπές εμπειρογνωμόνων που είναι αρμόδιες για την υποβολή έκθεσης, με την οποία διαπιστώνουν τη βασιμότητα ή μη των λόγων απόρριψης του αιτήματος.

Οι Επιτροπές αποτελούνται από ένα μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ Ιατρικής Σχολής, ένα μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και έναν γιατρό με ειδικότητα ιατρικής της εργασίας. Για τη σύνταξη της έκθεσης μπορεί να ζητούνται οι απόψεις των μερών ή/και να διενεργείται αυτοψία στις εγκαταστάσεις του εργοδότη από τον ιατρό εργασίας που είναι μέλος στην Επιτροπή αυτή. Η έκθεση υποβάλλεται υποχρεωτικά στην Επιθεώρηση Εργασίας, πριν από την έκδοση του πορίσματος του Επιθεωρητή Εργασιακών Σχέσεων

Διαβάστε επίσης 

Λειτουργεί κανονικά από σήμερα η πλατφόρμα του Προσωπικού γιατρού prosopikos.gov.gr

Ιός Δυτικού Νείλου: Κανένα κρούσμα για δεύτερη εβδομάδα

 

 

Exit mobile version